O-STA

Pametne skupnosti in digitalizacija izboljšujejo kvaliteto življenja na podeželju

Podeželska in gorska območja so zaradi pomanjkanja (javnih) storitev, digitalne infrastrukture, povezanih znanj in spretnosti izpostavljena odseljevanju in gospodarskemu nazadovanju. Digitalizacija je za te regije velika priložnost, da povečajo svojo privlačnost kot kraji za delo in življenje.

Evropski projekt SmartCommUnity, pri katerem sodeluje Fakulteta za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, in je tudi vodja konzorcija, se ukvarja ravno s tem področjem. Cilj projekta je podpreti alpska podeželska območja, da v celoti izkoristijo prednosti digitalizacije, ter spodbujati obstoječa in razvijati nova digitalna orodja in rešitve, ki bi vzpodbudile t. i. "pametni prehod" omenjenih območij. V okviru projekta ustvarjajo mrežo podeželskih območij za izmenjavo znanj, izkušenj in dobrih praks s podeželskih območij različnih držav (Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije in Francije), z namenom boljšega razumevanja pametnih podeželskih območij in njihovega hitrejšega razvoja s pomočjo digitalizacije in pametnih skupnosti.

Kaj so pametne skupnosti? Pametne skupnosti so skupnosti ljudi na gorskih ali podeželskih območjih, ki se zavedajo svoje identitete, regije, od koder prihajajo, obrti, izdelkov in tesno povezanih družbenih struktur ter želijo aktivno spodbujati spremembe, ki jih lahko prineseta zeleni in digitalni prehod. Pametne skupnosti so odprte za inovacije, učenje in navdih ter za celostno delovanje v smeri pametnih in zelenih podeželskih in gorskih območij. Prizadevajo si, da bi ta območja postala ogljično nevtralna ter privlačna za življenje in delo za vse starostne skupine.

Pametne skupnosti v okviru projekta SmartCommUnity se odzivajo na potrebe in izzive v svojem lokalnem okolju in iščejo raznovrstne rešitve. V podalpski Franciji na primer razvijajo mobilnostno platformo, ki bi zagotavljala informacije o vseh možnostih transporta (javni in sodelovalni prevoz), ter iščejo rešitve za nastanitev starostnikov. Tirolska regionalna agencija v Dolini Lienza gradi senzorsko mrežo v javnih zgradbah za spremljanje okoljskih parametrov - cilj je večja energijska učinkovitost. Na Bavarskem razvijajo vrsto rešitev za boljšo vključenost občanov in obiskovalcev njihovih krajev. Za občane mobilno aplikacijo za sodelovanje z občinskimi institucijami (digitalna občina), preko katere lahko opravijo vrsto opravkov, povezanih z občinami, za obiskovalce oz. turiste pa razvijajo tematske poti, opremljene z multimedijo (virtualna resničnost).

V Sloveniji Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota razvija in krepi sledljivost izdelkov v kratkih lokalnih oskrbovalnih verigah s pomočjo tehnologije blokovnih verig. Pilotna območja vseh sodelujočih držav bodo med seboj povezana s spletno platformo za mreženje, izmenjavo znanja, praks in nasvetov med (digitalno) bolj naprednimi testnimi območji, ki so pametno tranzicijo že opravila, ter tistimi, ki se na to pot šele podajajo in bi čim prej rada dosegla rezultate. Pomemben dodatek k spletni platformi bo tudi prikaz zbranih podatkov (senzorskih ali drugih) iz vključenih testnih območij.

::::::::

Projekt SmartCommUnity "Ustvarjanje funkcionalne transnacionalne skupnosti za pametni prehod v Alpah" podpira alpska podeželska območja, da v celoti izkoristijo prednosti digitalizacije, sprejmejo pametne prehode in ustvarijo funkcionalno transnacionalno skupnost v Alpah in v okviru akcijske skupine EUSALP 5 Smart Alps Network. Projekt se financira v okviru programa Interreg Območje Alp 2021-2027 za obdobje treh let. Vrednost projekta je 2.8 milijona evrov. Glavni koordinator projekta je dr. Jure Trilar z vodilnega konzorcijskega partnerja Univerze v Ljubljani.