O-STA

20. obletnica mednarodne doktorske šole o tehnologiji elektroporacije in zdravljenja z njo (EBTT)

Slovenski strokovnjaki vodilni na področju elektroporacije

Med 13. in 18. novembrom bo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) potekala vsakoletna mednarodna doktorska šola EBTT (ang. Electroporation-Based Technologies and Treatments), ki jo UL FE v sodelovanju z Onkološkim inštitutom Ljubljana organizira že vse od 2003. Elektroporacija je vsestranska metoda za povečanje prepustnosti celične membrane, ki se uporablja v biomedicini za zdravljenje tumorjev, gensko terapijo in zdravljenje srčne aritmije, pa tudi na področju prehrane, okoljskih znanosti in biotehnologije. Letošnja izvedba šole bo 61 udeležencem z vsega sveta ponudila delavnice in predavanja na temo tehnologij in zdravljenj, ki temeljijo na elektroporaciji.

Dvajset let šole o elektroporaciji: Raziskovanje in inovacije v biomedicinskih aplikacijah

Ljubljanska šola je prva, najstarejša in svetovno priznana šola elektroporacije, ki že 20 let tretji teden novembra v slovensko prestolnico privabi vodilne strokovnjake, doktorske študente ter raziskovalce s področja elektroporacije. Šole, ki ponuja celovit pogled na elektroporacijo in različne - predvsem biomedicinske aplikacije in klinične rabe elektroporacije, se je v vseh letih udeležilo že več kot 1000 udeležencev iz 45 držav sveta. Program je sestavljen iz predavanj in praktičnih vaj v laboratorijih ter gostujočih predavanj, k pestrosti pa prispevajo tudi kratke predstavitve študentov, ki na koncu pristopijo še k opravljanju pisnega izpita. Poleg 20. obletnice šole okroglo 60. obletnico letos obeležuje tudi Laboratorij za biokibernetiko, ki tudi zagotavlja kader, opremo in laboratorije za izvedbo praktičnega dela šole.

"Ko sem pred nekaj več kot 20 leti predlagal, da organiziramo šolo, in smo potem s kolegi iz Laboratoriji ter z vsemi predavatelji, od katerih nekateri že dvajset let prihajajo v Ljubljano, šolo tudi organizirali, si nisem niti v sanjah predstavljal, da bomo šolo organizirali toliko let - še tudi po 20 letih. S sodelavci iz Laboratorija za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko smo lahko upravičeno ponosni na ta jubilej. Interes za šolo in elektroporacijo raste. Vsako leto smo priča novim aplikacijam, o katerih pred 20 leti nismo niti razmišljali," je povedal vodja šole EBTT prof. dr. Damijan Miklavčič iz Laboratorija za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko.

"Znanstveniki in inženirji družbe Medtronic že leta sodelujejo na mednarodni šoli EBTT na Univerzi v Ljubljani. Zahvaljujoč predavanjem vodilnih raziskovalcev na tem področju in praktičnim laboratorijskim vajam Medtronic z vsako udeležbo še naprej pridobiva poglobljeno znanje in vpogled v znanost in tehnologijo elektroporacije," pravi dr. Daniel Sigg, dr. med. iz Medtronica, vodilnega podjetja na področju biomedicinske tehnike v svetu.

Okrogla miza o srčni ablaciji

Eden od vrhuncev letošnjega jubilejnega programa je okrogla miza o varnosti in učinkovitosti elektroporacije za srčno ablacijo (ang. Pulsed Field Ablation for Atrial Ablation: Safety, Efficiency, and Regulatory Knowledge Gaps), na kateri bodo sodelovali ameriški strokovnjaki iz Agencije za hrano in zdravila (FDA - Food and Drug Administration), vodilni svetovni kardiologi elektrofiziologi in predstavniki industrije, kot so Abbott, Johnson and Johnson, Medtronic, Boston Scientific in mnogi drugi. Srčna ablacija je sicer nova terapija, s katero zdravijo atrijsko fibrilacijo in ki je od lanskega leta že na voljo v Evropi. V ZDA pa še čaka na odobritev FDA. Na okrogli mizi, ki bo v četrtek, 16. 11., ob 15. uri, bo v ospredju tema varnosti in učinkovitosti srčne ablacije z ireverzibilno elektroporacijo. Za okroglo mizo vlada izredno zanimanje, saj je enkratna v svetovnem merilu. Za udeležbo na okrogli mizi se je prijavilo že 250 strokovnjakov iz vsega sveta. Eden od glavnih ciljev okrogle mize je tudi identifikacija pomanjkljivosti v znanju in pospešitev postopkov odobritve nove terapije, da bi bolnikom novo ablacijsko metodo, ki velja za precej varnejšo od trenutnih ablacijskih metod, zagotovili v najkrajšem možnem času - tudi zato je EBTT šola v Ljubljani pravo mesto za organizacijo take okrogle mize.

Druga izdaja knjige o elektroporaciji

Pomemben vir znanja o elektroporaciji je knjiga Electroporation-Based Technologies and Treatments (slo. Tehnologije in postopki, ki temeljijo na elektroporaciji), ki je prvič izšla leta 2019 v angleškem jeziku, ki je tudi jezik znanosti, in bila od takrat prevedena še v španščino in portugalščino. Gre za eno temeljnih gradiv za študente in udeležence šole EBTT, saj so v njej zbrane vsebine o uporabi elektroporacije od področja temeljnih raziskav, uporabe v biologiji in medicini. Letos bo v času šole izšla druga, dopolnjena izdaja knjige.

Za več informacij o programu in registracijo obiščite https://2023.ebtt.org/.