O-STA

Infineon Austria in Fakulteta za elektrotehniko odpirata "Mission Future Hub"

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) je s podjetjem Infineon Technologies Austria sklenila strateško partnerstvo na področju elektrotehnike, v okviru katerega so na UL FE odprli "Mission Future Hub" - prostor za aktivno mreženje študentov, raziskovalcev in predstavnikov industrije, ki je namenjen spodbujanju inovacij za digitalni in zeleni prehod. Gre za mednarodno dolgoročno strateško sodelovanje fakultete s podjetjem, v okviru katerega Infineon Technologies Austria financira raziskave in razvoj na področju digitalnega in zelenega prehoda. Otvoritve "Mission Future Hub-a" so se danes udeležili tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, izvršna direktorica GZS Marjana Majerič ter avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer in predstavnica Gospodarske zbornice Avstrije Claudia Angermayr.

Za doseganje energetskih in podnebnih ciljev so potrebne pametne tehnologije, konkurenčne inovacije iz Evrope in visoko usposobljeni strokovnjaki. Cilj partnerstva je izvajanje skupnih raziskovalnih in razvojnih projektov, hkrati pa tudi poučevanje, usposabljanje in mreženje. Tovrstno mednarodno sodelovanje krepi inovacijsko kulturo v regiji Alpe-Adria in širi nabor strokovnjakov s področja elektrotehnike v Evropi. Partnerstvo je del sodelovanja podjetja Infineon Austria v projektu skupnega evropskega interesa na področju mikroelektronike (ang. IPCEI ME).

Sabine Herlitschka, izvršna direktorica Infineon Technologies Austria AG: "Podnebje ne pozna meja. Bolj kot kdaj koli prej je potrebno sodelovanje za razvoj rešitev za zeleno in digitalno preobrazbo ter za večjo konkurenčnost Evrope. Z elektrotehniko oziroma mikroelektroniko imamo pri roki ključne tehnologije za razogljičenje in digitalizacijo, ki imajo ogromen potencial za nadaljnje globalne inovacije. To je naša "misija prihodnost" in veseli smo, da imamo v Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani odličnega partnerja, ki skupaj z nami poganja to misijo naprej. Kot Infineon Austria k misiji prispevamo z našim obsežnim strokovnim znanjem na področju raziskav, razvoja in proizvodnje energijsko varčnih čipov ter z našimi obsežnimi izobraževalnimi aktivnostmi za več kot 100.000 mladih v zadnjih letih. "Mission Future Hub" je center za kreativne ideje in tehnološke talente, ki želijo ustvariti trajnostno razliko."

Igor Papič, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije: "Kako hude so lahko posledice klimatskih sprememb, smo v Sloveniji do letošnjega poletja spremljali predvsem v drugih državah, tokrat pa smo to občutili na lastni koži. 4. avgusta 2023 so kar dve tretjini države prizadele tako hude poplave, da bo sanacija terjala več let.

Zeleni in digitalni prehod sta zato nujna pogoja za ohranitev naše narave in hkrati napredek države. Ker pa klimatski izzivi niso omejeni na eno državo, temveč cel svet, je nujno mednarodno sodelovanje na tem področju. Slovensko-avstrijsko sodelovanje je zato odlična priložnost za udejanjanje trikotnika znanja, ki je ključen za zeleni in digitalni prehod, saj povezuje visoko šolstvo, znanost, inovacije. In kar je še posebej pomembno, pri tem ne bodo sodelovali le že oblikovani strokovnjaki, temveč tudi študenti, ki ne bodo pridobili le dragocenih izkušenj in znanja, temveč tudi zavedanje, da lahko aktivno sodelujejo pri oblikovanju prihodnosti."

Emilija Stojmenova Duh, ministrica za digitalno preobrazbo: "Z evropskim aktom o čipih, ki ga je Svet EU sprejel julija letos, želimo okrepiti vodilno vlogo Evrope na področju raziskav in tehnologije v smeri manjših in hitrejših čipov, povečati proizvodne zmogljivosti na 20 % svetovnega trga do leta 2030, okrepiti zmogljivosti za inovacije na področju oblikovanja in proizvodnje naprednih čipov ter privabiti nove talente in usposobljeno delovno silo. Slovenski raziskovalci in podjetja so ne glede na velikost naše države že zdaj zelo dejavni na področju naprednih polprevodniških tehnologij in mikroelektronike ter sodelujejo s pomembnimi partnerji na svetovni ravni. Univerza v Ljubljani in Infineon Austria sta dober primer takšnega sodelovanja. Slovenska vlada močno podpira to pobudo in čezmejno sodelovanje."

Prof. dr. Andrej Kos, predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na UL FE, ki koordinira sodelovanje UL FE in podjetja Infineon: "Strategija Fakultete za elektrotehniko vključuje sodobne študijske programe, raziskovalno odličnost in tesno sodelovanje s podjetji v smislu projektov in usposabljanj. Za fakulteto je zelo pomembno dolgoročno regionalno in mednarodno sodelovanje na visokotehnoloških področjih. Tako stalno izboljšujemo izobraževalni proces in v svoje delovanje vključimo vrhunske raziskave. Z vključevanjem sodobnih inovativnih pristopov v vsa področja delovanja fakultete smo se začeli intenzivno ukvarjati pred več kot 10 leti, ko smo ustanovili prvi odprti laboratorij na Univerzi v Ljubljani - Makerlab. In prav v tej smeri delamo nove korake sodelovanja s podjetjem Infineon."

Od energetske učinkovitosti, e-mobilnosti do kvantnih raziskav

Skupne raziskovalne in izobraževalne teme, ki jih bodo obravnavali v okviru partnerstva, se osredotočajo na elektrotehniko in so tako bistveni osrednji element za področja, kot so energetska učinkovitost, obnovljivi viri energije, elektromobilnost, umetna inteligenca, internet stvari ali kvantne raziskave. Za povečanje števila diplomantov STEM v Evropi bodo razviti programi usposabljanja, posebej prilagojeni tem tematikam. Poleg tega Infineon Avstrija v okviru IPCEI študentom ponuja praktične delavnice, sodelovanje v Infineon šolah, podporo za diplomske, magistrske in doktorske naloge, štipendije in industrijske prakse.

Inovacije in mrežna platforma

Infineon "Mission Future Hub" na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo središče za sodelovanje in dogodke. Študentom, tehnološkim talentom, podjetjem in startupom bo ponujal dragoceno platformo za izmenjavo idej, učenje, mreženje in uresničevanje idej. Skupni projekti Fakultete za elektrotehniko UL in podjetja Infineon Technologies Austria lahko privedejo do novega razvoja podnebju prijaznih rešitev in novih poslovnih modelov. S tem ustvarjamo delovna mesta prihodnosti in krepimo kulturo inovativnosti v regiji Alpe-Adria.

Foto 1: Z leve proti desni: Predstavnica Gospodarske zbornice Avstrije Claudia Angermayr, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, , ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, izvršna direktorica Infineon Technologies Austria AG Sabine Herlitschka, avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer, izvršna direktorica GZS Marjana Majerič, dekan Fakultete za elektrotehniko Marko Topič. Foto: Arhiv UL FE