O-STA

Celje ima novo generacijo lokalnih turističnih vodnikov

Nova generacija turističnih vodnikov Celja Foto: Robi Valenti

V Zavodu Celeia Celje so s podelitvijo priznanj zaključili dvomesečni tečaj za lokalne turistične vodnike na območju Mestne občine Celje. Štirinajst novih vodnikov se je izkazalo tako v teoretičnem kot na praktičnem delu izpita in so, po ocenah ocenjevalne komisije, pripravljeni za delo z domačimi in tujimi turisti.

"Veseli nas, da je multidisciplinarno zasnovan program tokratnega tečaja za lokalne turistične vodnike v Mestni občini Celje novo generacijo vodnikov opremil tako z osnovnimi znanji za delo turističnega vodnika kot tudi z znanji s področja zgodbarjenja, kostumiranih in tematskih doživetij, gastronomije ter trajnostnega turizma. Precejšen del tečaja je potekal na terenu, v stiku z različnimi turističnimi deležniki in turističnimi znamenitostmi. Pomembno se nam je zdelo vzpostaviti tudi stik med obstoječimi in novimi vodniki, zato smo del vsebin namenili tako enim kot drugim, prav tako pa smo se družili danes, ko smo uradno, s podelitvijo priznanj, dobili novo generacijo štirinajstih turističnih vodnikov na območju Mestne občine Celje," je ob robu slavnostnega dogodka na Celjskem gradu povedala mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeja Celje.

Mag. Ilona Stermecki, strokovnjakinja za organizacijo in trženje v turizmu ter predsednica ocenjevalne komisije tečaja za lokalne turistične vodnike Celja je izpostavila pomen turističnih vodnikov v posamezni destinaciji ter številne možnosti, ki jih imajo z novo pridobljenimi znanji ter kompetencami. Glede na podatek, da se je potreba po vodenjih v Celju v letošnjem letu v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 35 odstotkov, se bo štirinajstih novih lokalnih vodnikov lahko kmalu tudi zares preizkusilo v novi vlogi.

Po podelitvi priznanj bodo v Zavodu Celeia Celje poskrbeli še za njihov vpis v Register lokalnih turističnih vodnikov na območju Mestne občine Celje ter, tako za nove kot za obstoječe vodnike, izdelali posodobljene identifikacijske kartice.