O-STA

Planiški olimpijski duh 1984

Šport ima v dolini pod Poncami bogato tradicijo, ki jo bodo v Muzeju športa tokrat obudili v duhu olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984.

V letošnjem letu, ko obeležujemo 40. obletnico zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, se je zvrstila že vrsta dogodkov. Skupaj z Muzejem novejše in sodobne zgodovine (MNSZS) in Olimpijskim komitejem Slovenije je Muzej športa v januarju že sodeloval pri postavitvi razstave Srebrne igre 1984. Ta je bila na ogled v prostorih MNSZS v Ljubljani, in sicer do 18. maja.

V Muzeju športa nadaljujejo z obujanjem spominov na takrat največji športni dogodek na tleh nekdanje skupne države. Tokrat s prikazom vlog planiških delavcev pri organizaciji in izvedbi iger ter zanimivosti o nordijskih panogah.

Odprtje razstave bo v četrtek, 27. junija, ob 11. uri v Nordijskem centru Planica, ogledali pa si jo bomo lahko vse do konca letošnjega oktobra.

Razstava, postavljena pred Nordijskim centrom Planica, prikazuje izbrane fotografije Nina Mihaleka, ki je na svojevrsten način ter z veliko mero osebnih vtisov v svoj objektiv ujel dogajanje in vzdušje olimpijskega Sarajeva in nekaterih športnih panog. S sprehodi po glavnem mestu Bosne in Hercegovine je ujel pravi olimpijski duh. Nino Mihalek je bil v Sarajevu vodja Sonyjeve odprave za testiranje nove kamere, poleg tega pa je imel tudi eno najvišjih akreditacij za medije.

V notranjosti centra bo na ogled razstava, ki prikazuje bogato dogajanje, vtise, spomine in pripetljaje, ki so jih na "domačih" olimpijskih igrah doživljali delavci iz Planice, športniki v nordijskih panogah ter drugi fotoreporterji, med njimi Ljubo Stojanovič in Egon Kaše. Muzej športa nadgrajuje razstavo tudi na svoji spletni strani, kjer v njihovih športnih zgodbah najdemo rubriko Planiški Olimpijski duh 84 in muzejske sladkorčke, ki obujajo takratno dogajanje in razkrivajo številne zanimivosti tistega časa. Avtorja razstave sta dr. Tadej Curk in dr. Aleš Šafarič (Muzej športa). Pri razstavi Muzeja športa sodeluje še NC Planica. Razstavo je omogočilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

________________________________

Vir fotografije / podnapis:

1. Vabilo na odprtje razstave, oblikovala Mika Comolini za Muzej športa

2. N.Mihalek: Odprtje ZOI Sarajevo 1984, foto: Nino Mihalek, hrani Muzej športa

3. E.Kaše: Smučarski skoki, foto: Egon Kaše, hrani Muzej športa