O-STA

TSstartup - zmagovalca prvega kroga Fylet in Aventa+

Ljubljana, 21. januarja - V Telekomu Slovenije so septembra lani predstavili podjetniški pospeševalnik TSstartup, ki je izbranim mladim podjetjem in razvijalcem štiri mesece nudil možnosti za razvoj in izvedbo inovativnih podjetniških storitev, s katerimi lahko uspešno nastopajo na trgu. Za sodelovanje v projektu so povabili podjetja, ekipe in posameznike, ki se ukvarjajo z razvojem spletnih, mobilnih in telekomunikacijskih storitev. Po štirih mesecih napornega dela je enajst finalistov prvega kroga podjetniškega pospeševalnika strokovni komisiji predstavilo svoje delo. Komisija v sestavi Sašo Savič, Simon Furlan, Aleš Spetič, dr. Mark Pleško in dr. Marko Jaklič je nagradni sklad v vrednosti 30.000 evrov razdelila med ekipama Fylet (20.000 evrov) in Aventa+ (10.000 evrov).

Projekt ekipe Fylet, ki jo sestavljajo Dragoslav Radin, Žiga Zupanec, Predrag Krstić in Petra Volk, se ukvarja z neposrednim prenosom fotografij med pametnim telefonom in računalnikom. Gre za storitev, ki avtomatizira življenjski cikel fotografij in video posnetkov. Omogoča preprost prenos med telefonom in računalnikom, pri čemer ima uporabnik posnetke hkrati na mobilnem aparatu in računalniku. Prenos med napravama je šifriran in neposreden brez posredovanja "oblaka".

Ekipo Aventa+ sestavljajo Tine Hamler, Tomaž Orter, Smiljan Kerenčič in Tomaž Nedeljko. Razvila je aplikacijo Peekster, ki je vez med tiskanimi mediji in spletnimi vsebinami. S prenosnim telefonom lahko uporabnik zajame fotografijo članka, ki ga bere, in zanj v trenutku dobi fotografije, video posnetke, sorodne članke ipd. s svetovnega spleta. V Aventi+ verjamejo, da je Peekster prava in dolgo pričakovana rešitev za vse tradicionalne bralce časopisov in revij po celem svetu.

Kot je znano, je bil odziv na prvi krog TSstartup-a zelo velik, saj se je na natečaj prijavilo kar 78 ekip. Natečajna komisija je med njimi izbrala enajst najboljših, in sicer ekipe Amplio, Aventa+, DnA, FOOTURE, Fylet, GVision, Beer up, Povabi.si, Ribon, Sportfiq in Stream.io.

Telekom Slovenije kot prvo telekomunikacijsko podjetje pri nas želi s podjetniškim pospeševalnikom ustvariti spodbudno okolje za tehnološko in poslovno inovativnost, z možnostjo uporabe obstoječe infrastrukture družbe, kjer izmenjava mnenj, znanj in izkušenj prinaša vidne rezultate. Pri tem imajo razvijalci, ki sodelujejo v projektu, še dodatne priložnosti promocije ter možnost prodaje svojih rešitev prek kanalov Telekoma Slovenije, čeprav zaradi sodelovanje v projektu nimajo nobenih obveznosti. Program TSstartup namreč temelji na načelu odprtosti in razvojne naravnanosti, saj je glavni namen ustvariti spodbudno razvojno okolje, kjer lahko vsakdo svoje ideje uresniči samostojno ali najde ustrezne partnerje za izvedbo. S prvim krogom se projekt TSstartup ne zaključuje, saj v Telekomu Slovenije obljubljajo nadaljevanje. Po zelo uspešnem prvem krogu, v katerem v resnici ni poraženca, v nadaljevanju pričakujejo še večji odziv.

Več informacij o podjetniškem pospeševalniku TSstartup ter o dosedanjem in prihodnjem delu je na voljo na www.tsstartup.si.