O-STA

Osnovnošolci začeli tekmovanje na navečje ekoface

Ljubljana, 18. februarja 2013 - Začenja se Ekokviz, tekmovanje osnovnošolcev v poznavanju okoljskih tem, ki se bodo letos že dvanajstič pomerili v znanju iz treh različnih področij: zdravje - dobro počutje, učinkovita raba energije in trajnostna mobilnost. Svojo udeležbo na Ekokvizu je napovedalo že 157 šol. Ekokviz šolam vsako leto prinaša nova znanja, poleg tega pa pet najboljših šol prejme tudi sredstva, namenjena konkretnim okoljskim naložbam. Zagotavlja jih Telekom Slovenije, ki je skupaj z Ekošolo soorganizator Ekokviza, in bo letos že petič omogočil izvedbo tekmovanja prek spleta.

Letošnje okoljske teme, ki jih bodo učenci podrobno proučili, so izbrane iz treh različnih področij. Šestošolci se bodo pri temi zdravje in dobro počutje seznanili, kako lahko skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje ter kako si na naraven način pomagajo okrepiti imunski sistem. Učenci sedmega razreda bodo spoznavali energijske zakonitosti, mite in zmote o energiji ter posledice na okolje zaradi pridobivanja energije. Pri temi trajnostna mobilnost pa bodo osmošolci osvojili pomen prometa v našem življenju in spoznali učinke na naravno okolje. Ekokviz bo potekal prek spletnega mesta http://eko.telekom.si, kjer so na voljo učno gradivo in vprašanja za vaje ter vse informacije o poteku tekmovanja.

Lanskim zmagovalcem je Telekom Slovenije podelil donacije v skupni vrednosti 10.000 evrov. Ekipa Naravoslovčkov iz OŠ Šturje Ajdovščina je v šolskem letu 2011/12 že drugič zaporedoma osvojila prvo mesto, za kar so prejeli donacijo v vrednosti 5.000 evrov, ki so jih porabili za okoljske naložbe. Učenci vsako leto z veseljem sodelujejo, kar so dokazali tudi z velikim številom ekip. "Priprave so v polnem teku in učenci se sami dogovorijo kdo bo v ekipi. Seveda pa je prisotna tudi želja, da bi letos zmagali, je povedala mentorica Irena Knafelc, ki pravi tudi, da gre v tretje rado."

Drugo uvrščena ekipa OŠ Martina Krpana iz Ljubljane, ki je v šolskem letu 2011/12 že drugo leto osvojila drugo mesto, je prejela donacijo v vrednosti 3.000 evrov. Donacijo so namenili za lesene koše okoli šole, uredili so učilnice na prostem in kompostnik za eko vrt. Po besedah ravnateljice Barbare Žitnik Ternovec je opaziti številne prednosti po 5-letnem sodelovanju v programu Ekošola, saj ločevanje odpadkov nobenemu več ne dela preglavic. Otroci so bolj ekološko osveščeni in o ločevanju odpadkov opozarjajo tudi svoje starše. Učenci si letos želijo zmagati, vendar njihov moto še vedno ostaja, da je pomembno sodelovati in se ob tem zabavati.

Telekom Slovenije je trem šolam, s katerih prihajajo prvouvrščene ekipe, podelil donacije v skupni vrednosti 10.000 evrov. Družba Telekom Slovenije bo tako letos že petič poskrbela za ohranjanje naravne dediščine in podprla družbeno odgovoren projekt Ekokviz, ki ga usmerja v mlade.
Vodja službe za odnose z javnostmi v Telekomu Slovenije Darinka Pavlič-Kamien je ob tej priložnosti dejala: "V Telekomu Slovenije že vrsto let ponosno podpiramo Ekokviz, saj tematika podpira našo podjetniško naravnanost, ki izrecno poudarja trajnostni razvoj in ekologijo. Veseli smo velikega števila osmošolcev iz cele Slovenije, ki ne le tekmujejo, temveč se ob tem učijo in seznanjajo s perečimi okoljskimi temami. Tu vidimo tudi našo ključno vlogo - za danes in jutri."