O-STA

Donacija Hiši hospic za podporo nadaljnjega delovanja

Ljubljana, 20. februarja - Telekom Slovenije je z donacijo v višini 20.000 evrov podprl delovanje slovenske hiše hospic. Ta neozdravljivo bolnim omogoča dostojno slovo, podporo svojcem ter strokovno svetovanje bolnišnicam in drugim ustanovam. Donacijo je predsednici Društva hospic Tatjani Fink v imenu družbe predal predsednik uprave mag. Rudolf Skobe.

Odgovornost za razvoj širše družbe je Telekom Slovenije kot družbeno odgovorno podjetje umestil v samo kulturo in način poslovanja. V javnosti se pojavlja kot redni podpornik športa, kulture, izobraževanja, znanosti, medicine in humanitarnosti. Danes, ko je humanitarna pomoč vsakodnevni klic družbe, pa so se v Telekomu Slovenije s posebno donacijo v višini 20.000 evrov odzvali na dogajanje v zvezi s slovensko hišo hospica, ki hudo bolnim nudi paliativno oskrbo in svetovanje. Čeprav nujno potrebna, se sooča s hudimi finančnimi težavami, njeno delovanje pa je odvisno predvsem od dobrodelnosti družb in posameznikov, saj je sistemska rešitev v okviru zdravstvenega oz. socialnega sistema predvidena šele za letošnjo jesen.

Donacijo je predsednici Društva hospic Tatjani Fink predal predsednik uprave Telekoma Slovenije mag. Rudolf Skobe, ki je ob tej priložnosti dejal: "Prepričani smo, da je sistemsko organizirana skrb za tiste, ki so tej družbi že dali vse svoje znanje, kreativnost in energijo, odgovoren odziv na njihove težave in nemoč v njihovih zadnjih trenutkih. Življenje je namreč pomembno do zadnjega trenutka. Zato smo se v Telekomu Slovenije odločili, da hiši hospica doniramo 20.000 evrov z željo, da bi ohranili njeno nemoteno delovanje tudi v prihodnje."

Predsednica Društva hospic, gospa Tatjana Fink, se je za prejeto donacijo zahvalila in izpostavila: "Hiša hospic, ena in edina v Sloveniji, omogoča neozdravljivo bolnim, da se poslovijo na človeka dostojen način in v družbi svojih najbližjih. Bivajočim nudimo celostno oskrbo, zdravstveno pomoč in psihosocialno podporo. In čeprav je smrt v naši družbi neprijetna tema, je del našega življenja - z njo se soočamo tako svojci, prijatelji in znanci kot tudi strokovnjaki, zdravniki in medicinsko osebje. Zato je še toliko bolj pomembno, da se z njo soočimo na kulturen in human način."

V Telekomu Slovenije so se za donacijo odločili v dobro vseh, ki potrebujejo paliativno oskrbo in svetovanje. To so v prvi vrsti odhajajoči in njihovi svojci, pa tudi različni strokovnjaki, domovi za ostarele in bolnišnice. Hiša hospica je namreč pomemben del medicinske stroke, ki si prizadeva za ustrezno paliativno oskrbo in razbremenitev bolnišnic. Delovanje hiš hospica po svetu je zato na različne načine vpeto v zdravstvene oz. socialne sisteme posameznih držav, v Sloveniji pa je sistemska rešitev predvidena za konec letošnjega leta.