O-STA

jQuery Europe: Vrhunski mednarodni razvijalci so se srečali na Dunaju

Aplikacije: Pametno, odzivno, mobilno in varno - številni gostje na konferenci strokovnjakov za trende v IT - Genticsov direktor Meran: "Dunaj je žarišče inovacij v IT"

Dunaj - Dunajski Palais Liechtenstein je postal stičišče svetovne informacijske skupnosti. 22. in 23. februarja je bil magnet za preko 300 spletnih tehnologov in razvijalcev, ki se ukvarjajo s programskim jezikom JavaScript in platfromo jQuery. Vrhunski strokovnjaki in spletni pionirji s celega sveta so se zbrali na prvi konference jQuery na Dunaju in razpravljali o novih trendih v spretnem razvoju, aplikacijah in pametnih televizorjih. In za vikend se je preko 300 let stara nekdanja palača spremenila v žarišče informacijske tehnologije. Prevladujoča tema v teh dveh dneh je bilo zagotavljanje varnega spleta za uporabnike.

IT strokovnjaki iz prve roke

Kot je v svoji predstavitvi pojasnil Mike West, strokovnjak za varnost podjetja Google: "tekme s hekerji mi mogoče zmagati - veliko jih je in verjetno so prav toliko motivirani, da ukradejo vaše podatke, kot ste vi, da jih zaščitite. Samo ena napaka je potrebna in spletna stran je lahko tarča napada. Glede na to, da se vedno več operacij aplikacij prenaša na brskalnike, je bolj pomembno kot kdajkoli, da se zavaruje ta sloj aplikacij. Varnostna politika vsebine (Content Security Policy) je pomemben korak k temu cilju in Chrome in Firefox jo že podpirata."

Razvijalec Patrick Lauke, eden osrednjih govornikov na konferenci, se je osredotočil na temo "pametnih televizorjev" ter razvoj aplikacij za pametne televizorje in spletnih vsebin za televizorske brskalnike: "Ko programirate aplikacije za pametne televizorje, morate upoštevati, da se ukvarjate s strojno operemo, ki je še v svoji zgodnji razvojni fazi (počasni procesorji in omejen pomnilnik) in potrebuje dokaj konzervativno programiranje. Čeprav se televizorji stalno nadgrajujejo, ni jasno, ali bomo v bližnji prihodnosti dejansko videli napovedan vzpon aplikacij za pametne televizorje."

Christian Heilmann, razvijalec Mozille in avtor jezika JavaScript, je svojo predstavitev posvetil izzivom inovacij izven ustaljenih okvirov: "Nahajamo se v času sprememb. Splet, kot smo ga poznali, se ne spreminja le v smislu tehnologij in zahtev, ampak se spreminjajo tudi preference uporabnikov. Vedno več ljudi splet doživlja predvsem preko mobilnih naprav in tablic, kar prinaša nove izzive za nas kot razvijalce."

Gostitelj dogodka in moderator Haymo Meran, tehnični direktor Gentics Software, je bil z razprodano konferenco zadovoljen: "Silen naval na našo konferenco o spletnem razvoju kaže na potrebo po takem dogodku v Avstriji. Spletni razvijalci in njihove skupnosti cenijo možnosti za izmenjavo in pogovor o inovacijah na skupnih platformah. Moja vizija je, da Dunaj postane novo žarišče za inovacije v IT v srednji Evropi. Prva konference jQuery na Dunaju je dober začetek in prispevek v to smer."

Tehnična izmenjava na vseh ravneh

Številni spletni razvijalci, navdušenci nad informacijskimi tehnologijami in vodje razvojnih oddelkov velikih avstrijskih podjetij so se udeležili konference, da bi sledili pogovorom in se družili v Microsoftovem klubskem prostoru glavnega sponzorja. Netural, karriere.at in Full Stack so 300 gostov tudi povabili k izmenjavi znanja. Poleg osebnih klepetov med odmori za kavo in kosilom se je komunikacija odvijala tudi na platformah družabnih medijev, kot je Twitter (https://twitter.com/jqueryeurope), pomembni poudarki s konference pa so bili stalno objavljani na spletu in komentirani s strani udeležencev.

O jQuery

jQuery je večbrskalniška knjižnica jezika JavaScript, namenjena poenostavljenju programiranja v jeziku HTML s strani odjemalcev. Ta brezplačna in odprtokodna programska oprema je izdelana tako, da omogoča ustvarjanje zmogljivih dinamičnih spletnih strani in spletnih aplikacij. (http://trends.builtwith.com/javascript).

jQuery je danes najbolj priljubljena knjižnica za JavaScript, saj jo uporablja preko 55 % med 10.000 najbolj obiskanimi spletnimi stranmi (http://trends.builtwith.com/javascript/jQuery).

O podjetju Gentics Software

Od ustanovitve leta 2000 se je družba Gentics Software GmbH razvila v vodilnega izdelovalca rešitev za portale in upravljanje vsebine v Avstriji. Od leta 2013 je Gentics v 100-odstotni lasti skupine APA - Austrian Press Agency - in ima preko 30 certificiranih partnerjev. 35 zaposlenih razvija programsko opremo in rešitve za vodilna svetovna podjetja, kot so T-Mobile, Swarovski, Orange in Telekom Austria. Gentics je prejel številne nagrade (Web Idol 2010 na konferenci J. Boye, nagrada Walterja Nettiga, zlata puščica, nagrada za vodilna avstrijska podjetja).

Slike: http://www.apa-fotoservice.at/galerie/3891

Slike: http://www.apa-fotoservice.at/galerie/3894



Kontakt za medije

Haymo Meran

Tel.: +43 (0)1 710994 - 0

Faks: +43 (0)1 710994 - 4

E-mail: office@gentics.com


Gentics Software GmbH

Gonzagagasse 11/25

A-1010 Vienna, Austria