O-STA

Predstavitev Slovensko Katarskega združenja

SLOVENSKO KATARSKO ZDRUŽENJE - NA POTI K INTENZIVNEJŠEMU SODELOVANJU MED DRŽAVAMA

Slovensko Katarsko združenje - sodelovanje med Slovenijo in Katarjem ter GCC - Katar, država priložnosti in izzivov - obilo možnosti za slovenske organizacije - podpis tripartitnega sporazuma Katarskih združenj med Slovenijo, Hrvaško in Črno Goro

Spoštovani predstavniki medijev!

Danes, 7. 3. 2013 je v Ljubljani, v Grand hotelu Union potekala predstavitev pred kratkim ustanovljenega Slovensko Katarskega združenja. Člani so na predstavitvi predstavili aktivnosti in vizijo združenja, načrte bilateralnega sodelovanja med Katarjem in Slovenijo in prikazali razne možnosti slovenskih gospodarskih in negospodarskih družb za sodelovanje med državama. Na srečanju so predstavniki Katarskih združenj iz Slovenije, Hrvaške in Črne Gore podpisali tudi tripartitni sporazum.

Pri iskanju novih trgov, Katar nedvomno predstavlja enega izmed obetavnejših. Katar je med najhitreje rastočimi svetovnimi gospodarstvi in postaja eden izmed vodilnih finančnih centrov. Država ponuja obilo možnosti za uspeh za slovenske gospodarske in negospodarske družbe. S sinergijo posameznikov in družb, države ter članov novoustanovljenega Slovensko Katarskega združenja, si slovensko gospodarstvo lahko obeta več.

Več v sporočilu za medije https://o-sta.si/10371 . Vabim vas k ogledu dodatnih sporočil in fotografij (ki bodo naložene v večernem času) na naši spletni strani www.sloveniaqatar.com

###

Slovensko Katarsko združenje

Zaradi obilice možnosti in priložnosti, ki jih ponuja Katar in druge države GCC, se je januarja 2013 v Mariboru ustanovilo tudi Slovensko Katarsko združenje, ki se zavzema za promocijo gospodarskih in kulturnih odnosov ter povezovanje na področju športa, izobraževanja, turizma in varstva okolja med Republiko Slovenijo in Katarjem ter državami članicami Sveta za sodelovanje v Zalivu (GCC).

V združenju deluje 9 sekcij: sekcija za šport, GCC, ekologijo, malo in srednje podjetništvo, kulturo, izobraževanje, gospodarstvo, turizem ter pravne in splošne zadeve. Za vsako sekcijo je odgovoren član, ki skrbi za sodelovanje med državami in organizira raznovrstne dogodke na tem področju.

Članstvo v združenju je prostovoljno. Članica oziroma član združenja lahko postane vsak, ki je bil predlagan s strani člana UO in izpolnjuje pogoje, navedene v statutu. Kdor želi postati član združenja, mora predložiti pristopno izjavo, v kateri izrazi voljo postati član združenja in se zaveže, da bo deloval v skladu s statutom združenja. Član združenja lahko postane pod enakimi pogoji tudi domača ali tuja pravna oseba, ki jo zastopa zakoniti zastopnik, kot tudi tuj državljan.

Vabimo, da postanete član Slovensko Katarskega združenja in s sinergijo znanja, izkušenj in trdne volje skupaj predstavimo Slovenijo Katarju in GCCju.

Več informacij na: www.sloveniaqatar.com

Hkrati vas vabimo, da se prijavite na naše e-novice.

Zanimivosti o Katarju

• Glavno mesto: Doha
• Površina: 11,437 km2
• Ureditev: ustavna monarhija
• Voditelj: Al Thani
• Etnične skupine: Arabci 40%,Indijci 18%, Pakistanci 18%, Iranci 10%, ostali 14%
• Prebivalstvo: 1.951.591 (julij 2012)
• Gospodarstvo: zemeljski plin in nafta
• BDP na osebo: 102.800 USS$ (2012 ocena)

Država Katar je obmorski emirat v Jugozahodni Aziji na Bližnjem vzhodu. Katar na jugu meji na Saudovo Arabijo, na zahodu na Bahrajnski zaliv, v katerem ležijo Katarju najbližji bahrajnski otoki Hawar, ter na severu in na vzhodu na Perzijski zaliv. Po državni konstituciji je absolutna monarhija.

V zadnjih 150. letih politiko države vodi družina Al Thani, iz katere izhaja tudi sedanji emir. Po koncu Britanske vladavine (1971) se država ni priključila Združenim Arabskim Emiratom, temveč je ostala neodvisna.

Prevladuje islamska religija. Arabski jezik oz njihov lokalni dialekt je jezik večine prebivalcev. Veliko število je tujih državljanov, ki tam opravljajo različna dela, predvsem na področju nafte in zemeljskega plina.

Katar je med najhitreje rastočimi svetovnimi gospodarstvi in je bil po BDP na prebivalca v 2010 celo prvi na svetu. Večino dohodkov te arabske države predstavljata nafta in plin (80 odstotkov), saj imajo kar 14 odstotkov svetovnih zalog. Prihodi od prodaje nafte so omogočili Katarju izboljšanje življenjskega standarda in uvajanje socialne države, podobne državam v Evropi. Navkljub nafti, mora država večino drugih izdelkov uvoziti in tu se slovenskim proizvajalcem ponujajo številne priložnosti. Priložnosti so nedvomno tudi za programerska in druga storitvena podjetja. Katar je namreč ena izmed držav prihodnosti, ki ima jasno začrtan razvoj za prihodnjih deset let. V proračunu imajo tako načrte za gradnjo 740 kilometrov podzemne železnice, več kot 350 hotelov, več kot tisoč kilometrov različnih cest, devet stadionov, 20 javnih šol, zgraditi več kot 50 različnih tovarn, a čez Katar Airways in otvoritve novega letališča prevesti v tem obdobju več kot 40 milijonov potnikov letno.

Glavno mesto je Doha, katera mnogo vlaga v kulturo, izobraževanje in šport, saj želi postati svetovna metropola. V 2015 bo gostiteljica svetovnega prvenstva v rokometu, v 2022 pa svetovnega nogometnega prvenstva.

Katar je prijazna država tako tujcem kot ženskam. Od leta 1999 imajo ženske volilno pravico in pravico zasedati najvišje položaje v vladi. Prav tako je ženskam dovoljeno, da se oblačijo po lastni volji, vendar jih precej še vedno spoštuje tradicijo.

Katar je središče svetovno znane arabske televizijske postaje Al Džazira.

Svet za sodelovanje v Zalivu (Gulf Cooperation Council - GCC)

• Ustanovljen: 25.05.1981 v Riadu
• Prebivalstvo: 42 - 45 Mio.
• BDP na osebo: 33.005 US$
• BDP skupni: 1,38 bilijona US$
• Ureditve: - ustavna monarhija (Bahrain, Kuvait, Katar)
- federalna monarhija (Združeni Arabski Emirati)
- absolutna monarhija (Saudova Arabija, Oman)
• Carinska unija
• Ekonomska cona
• Obramba