O-STA

Tudi letos v družbi najboljših na področju oblikovanja: Gorenje prejelo pet oblikovalskih nagrad red dot

Velenje, Essen/Nemčija, 12. marec 2013 - Skupina Gorenje je na letošnjem mednarodnem natečaju red dot za najbolje oblikovane izdelke prejela pet nagrad red dot design award 2013. Med izdelki blagovne znamke Gorenje sta bila nagrajena zunanja enota toplotne črpalke Gorenje Aerogor in pralni stroj nove generacije SensoCare NGPS12, ki so ju oblikovali v Gorenje Design Studio. Tri nagrade pa so osvojila kuhališča blagovne znamke Atag: modularno plinsko kuhališče Atag Puzello in plinsko kuhališče Atag Magna, oba z inovativnim vok gorilnikom Fusion Volcano, ter indukcijsko kuhališče Atag z drsnim upravljanjem in mat efektom. Red dot nagrada je potrditev odličnosti dizajna, inovativnosti in visoke kakovosti izdelkov obeh blagovnih znamk.

Letos je najboljše izmed 4.662 prijavljenih izdelkov iz 1.865 podjetij in 54 držav izbrala 37-članska žirija uglednih oblikovalcev in strokovnjakov s področja oblikovanja, ki je sledila kriterijem trendov estetike in trajnostnega oblikovanja.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac: "Aparati z inovativnimi funkcijami in dovršenim oblikovanjem so eden izmed dejavnikov, ki poganjajo rast in dobičkonosnost poslovanja. V Gorenju se tega zelo dobro zavedamo in zato nenehno investiramo v razvoj in oblikovanje. Da smo letos ponovno med prejemniki nagrade red dot je potrditev strokovne javnosti, da smo pri tem uspešni."

Toplotne črpalke Gorenje Aerogor zrak/voda so sestavljene iz notranje in zunanje enote, ki skupaj omogočata ogrevanje prostorov ter celovito oskrbo s toplo sanitarno vodo. Z red dotom nagrajena zunanja enota je element, ki stoji na prostem ob stanovanjski enoti, zato so ji v Gorenju pri oblikovanju namenili posebno pozornost. Žirijo je prepričala trajno in premišljeno zasnovana struktura ohišja, ki uporabniku omogoča izbiro materiala v skladu z zunanjostjo hiše in okolice. Na voljo so fasadna, lesena ali kovinska različica. Vsi izbrani materiali ohišja so odporni na vplive iz okolja, kar zagotavlja trajnost izdelka skozi njegovo celotno življenjsko dobo.

Pralni stroj nove generacije Gorenje SensoCare NGPS12 odlikujejo prečiščene linije z dvema izstopajočima detajloma - uporabniškim vmesnikom in ročajem vrat - ki s svojo obliko in robustnostjo sporočata tehnično popolnost in dolgotrajno zmogljivost aparata. Žirija je pohvalila upravljalni vmesnik z ergonomsko premišljenim nagibom, ki omogoča boljši pregled, tudi če pralni stroj umestimo podpultno. Vmesnik omogoča tudi intuitivno upravljanje skozi izbiro poudarjenih, najbolj pogosto uporabljenih programov, ki jih lahko nastavimo v zgolj dveh korakih, lahko pa uporabimo tudi povsem svoje nastavitve.

Lidija Pritržnik, direktorica produktnega oblikovanja, Gorenje Design Studio: "Za velik uspeh si štejemo, da so bili nagrajeni vsi trije naši prijavljeni izdelki. Od tega sta bila v okviru iste ekipe dva izdelka oblikovana za blagovno znamko Gorenje in eden za zunanjega naročnika. Ponosni smo, da nam je z našimi izdelki ponovno uspelo doseči visoko oblikovalsko kakovost. Toplotna črpalka Aerogor prepriča s trajno in premišljeno strukturo ohišja zunanje enote, ki uporabniku omogoča izbiro materiala v skladu z zunanjostjo hiše. Pralni stroj SensoCare odlikuje pregledna čelna plošča in brezčasna estetika, ki likovno poudarja logiko upravljanja. Dejstvo, da nam je v minulih letih ob izjemno močni konkurenci in velikem številu prijav večkrat uspelo prepričati žirijo, potrjuje, da se naš oblikovalski tim razvija v pravo smer. Še naprej bomo naše izdelke oblikovali z mislijo na uporabnike in kreirali izdelke z vrhunsko uporabniško izkušnjo."

Vincent Hofstee, produktni vodja blagovne znamke Atag, odgovoren za dizajn management: "Letos smo na natečaj red dot prijavili tri izdelke Atag in za vse tri prejeli nagrado. Kuhališči Atag Puzello in Atag Magna sta žirijo prepričali z inovativnim vok gorilnikom Fusion Volcano, indukcijsko kuhališče pa prepriča z lepoto, ki ji jo daje mat videz brušenega stekla. Nagrada red dot design award 2013 je potrditev blagovni znamki Atag za odličnost dizajna, inovativnost in visoko kakovost."

Skupina Gorenje doslej prejela že 24 nagrad red dot

Skupina Gorenje je v zadnjih osmih letih prejela že 24 nagrad red dot za gospodinjske aparate pod blagovnimi znamkami Gorenje, Asko in Atag. Gorenje Design Studio se je podpisal pod sedem nagrajenih izdelkov.


Fotografije:

Zunanja enota toplotne črpalke Gorenje Aerogor v treh različicah
Z red dot nagrajeno zunanjo enoto toplotne črpalke Gorenje Aerogor sta oblikovala Anton Holobar in Blaž Prestor.

Pralni stroj SensoCare NGPS12
Pralni stroj nove generacije SensoCare NGPS12 je oblikoval Borut Keržič.

Indukcijsko kuhališče blagovne znamke Atag z drsnim upravljanjem
Gorenje je za kuhališča pod blagovno znamko Atag prejelo kar tri nagrade red dot, med drugim tudi za indukcijsko kuhališče z drsnim upravljanjem in mat efektom.