O-STA

Srebro za slovenski ekipi na 11. evropski naravoslovni olimpijadi

Med 17. in 24. marcem 2013 je v Luksemburgu potekala 11. evropska naravoslovna olimpijada, kjer se je 44 ekip iz 22 evropskih držav pomerilo v poznavanju biologije, kemije in fizike. Slovenski ekipi v postavi Aleš Zupančič, Žan Kokalj, Matjaž Vovk, Rok in Jaka Šikonja ter Miha Rihtaršič sta zasedli 19. oz. 21. mesto in se tako domov vrnili s srebrnima medaljama. Največ znanja naravoslovja so pokazali člani obeh nemških ekipi, ki so poleg Romunov, Madžarov in Estoncev osvojili zlate medalje.

Nastop na olimpijadi so si slovenski predstavniki zagotovili z najboljšimi rezultati na Državnem tekmovanju iz znanja naravoslovja, ki je konec januarja potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), ki je organizirala tudi udeležbo mladih naravoslovcev na olimpijadi.

Več informacij o letošnji olimpijadi je dostopnih na uradni spletni strani www.euso2013.lu/. Naslednja, 12. evropska naravoslovna olimpijada, pa bo aprila prihodnje leto potekala v Atenah.

V organizaciji ZOTKS bodo mladi letos poleti odpotovali še na štiri mednarodne olimpijade (kemija, lingvistika, biologija in računalništvo) ter na dve mednarodni srečanji (tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike in Expo-Sciences International).

Na sliki: predstavniki Slovenije s srebrnimi medaljami (foto: Matej Huš).

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.