O-STA

15. tekmovanje "Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije"

V torek, 16. aprila 2013, bomo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s Centrom Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pripravili že 15. tekmovanje "Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije", ki se bo z otvoritvijo začelo ob 11. uri v prostorih Hiše kulinarike na Glavnem trgu 30 v Novem mestu.

Mladi raziskovalci kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih, biotehniških srednjih ter višjih strokovnih šol so letos pripravljali raziskovalne naloge na temo Zelišča in dišavnice. Zelišča in dišavnice sta dve skupini rastlin, ki jih ljudje že tisočletja uporabljamo v prehrani, zdravilstvu, magiji in drugod. Z razširitvijo stikov med različnimi svetovnimi kulturami postajajo zelišča in dišavnice dostopne vse večjemu krogu ljudi. Še pred nekaj desetletji nekaterih nismo poznali, danes jih lahko kupimo v vsaki dobro založeni špeceriji. Predvsem pa so v našem kulturnem okolju pomembna tista zelišča in dišavnice, ki jih lahko vzgojimo sami ali jih naberemo v naravi. Na podlagi teh izhodišč so tako tudi letos raziskovali in naloge pripravljali dijaki in študenti z zgoraj omenjenih smeri in šol, v torek, 16. aprila 2013, pa nam bodo predstavili rezultate in sadove svojega dela.

Predviden program tekmovanja:

11:00 otvoritev tekmovanja in začetek predstavitev z zagovorom skupin pred komisijo

14:00 ogled razstavnih miz in degustacija jedi

15:00 razglasitev rezultatov tekmovanja in podelitev priznanj

S pripravo raziskovalnih nalog so se mladi učili raziskovanja in raziskovalnih metod, tekmovanje pa v ZOTKS organiziramo z namenom popularizacije etnoloških in kulinaričnih značilnosti Slovenije, odkrivanja za etnologijo in kulinariko nadarjenih dijakov in študentov ter njihovega spodbujanja k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti.

Za dodatne informacije vam je na voljo Tjaša Toni na telefonski številki 01 25 13 727 ali po elektronski pošti na tjasa.toni@zotks.si.

Na sliki: Razstavna miza na 14. tekmovanju "Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije" (foto: Marica Drmaž)

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in drugi.