O-STA

V Celju se je s koncertom na Krekovem trgu v središču starega mestnega jedra, na katerem je pelo več šesto mladih pevcev in pevk iz tujine in Slovenije, uradno zaključil 30. Mednarodni mladinski pevski festival

Znani tudi uradni rezultati 30. Mednarodnega pevskega festivala

Celje, 14. april 2013, Z današnjim koncertom na Krekovem trgu v središču starega mestnega jedra Celja se je tudi uradno zaključil 30. Mednarodni mladinski pevski festival v Celju, ki ga je organiziral Zavod Celeia Celje v času od 9. do 14. aprila 2013. Na koncertu je zapelo več kot 600 mladih pevcev iz tujine in Celja. V programu je sodeloval tudi Mladinski pihalni orkester Glasbene šole Celje pod vodstvom Bernarda Beline. Ljubitelji petja so lahko uživali v zares čudovitem glasbenem dogodku. Mladim pevcem so dirigirali Tomaž Faganel (SLO), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija), sicer člani mednarodne žirije, ki so v dneh festivala ocenjevali nastope zborov v posameznih kategorijah.

Od slovenskih zborov, ki so nastopili na tekmovanju, sta se najbolje odrezala Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Ljubljana, ki ga vodi Damijan Močnik. Zbor, ki je nastopil v kategoriji B Mladinski zbori, je dosegel 90,3 točk in prejel zlato plaketo ter denarno nagrado. Zbor je prav tako dobil Posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, Priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe ter Nagrado občinstva za nastop v kategorij Mladinskih pevskih zborov.

Odlično je nastopil tudi Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, ki ga vodi Katja Gruber. Zbor, ki je nastopil v kategoriji C Otroški zbori, je dosegel 90,0 točk in prejel zlato plaketo ter denarno nagrado. Zbor je prav tako prejel Nagrado občinstva za nastop v kategoriji Otroških pevskih zborov. Med tujimi zbori je največje število točk 87,7 in srebrno plaketo osvojil Otroški zbor Gloria Zhytomyr iz Ukraine, ki ga vodi Nataliia Klymenko. Posebno priznanje za najboljšo izvedbo romantične skladbe je prejel Koncertni deški zbor Moškega zborovskega kolidža Sverdlovsky iz Ekaterinburga v Rusiji, ki ga vodi: Sergey Pimenov. Priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane po letu 1990 je prejel Dekliški pevski zbor Detska kitka, Plovdiv, Bolgarija, ki ga vodi:Yana Deliradeva.

Vse dni festivala je potekala tudi Minutka za pesem, projekt, s katerim smo glasbo ponesli tudi izven dvoranskih meja, na mestne ulice Celja. Projekt se je pričel v sredo,10. in zaključil v soboto, 13. aprila 2013. V tem času so "pevsko oživeli" različni deli mestnega jedra:Trg celjskih knezov (pred Narodnim domom), Stanetova ulica (pred Mestnim kinom Metropol) in Krekov trg ( pred Celjskim domom). V Minutki za pesem so nastopili različni pevski sestavi iz Celja in okolice.

URADNI REZULTATI 30. MEDNARODNEGA MLADINSKEGA PEVSKEGA FESTIVALA CELJE 2013

Rezultati v kategoriji A - Otroški pevski zbori

Mednarodna petčlanska komisija, ki ji predseduje Tomaž Faganel in jo sestavljajo še Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija) je ocenila, da zlato plaketo prejme naslednji zbor:

· Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, Slovenija,ki ga vodi: Katja Gruber. Zbor je dosegel : 90,0 točk.

da srebrno plaketo prejme naslednji zbor:

· Otroški zbor Gloria Zhytomyr, Ukrajina, ki ga vodi: Nataliia Klymenko. Zbor je dosegel: 87,7 točk.

Rezultati v kategoriji B - Mladinski pevski zbori

Mednarodna petčlanska komisija, ki ji predseduje Tomaž Faganel in jo sestavljajo še Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija) je ocenila, da zlato plaketo prejme naslednji zbor:

· Mladinski mešani zbor sv. Stanislava, Ljubljana,Slovenija, ki ga vodi:Damijan Močnik. Zbor je dosegel: 90,3 točk.

da srebrno plaketo prejmejo naslednji zbori:

· Koncertni deški zbor Moškega zborovskega kolidža Sverdlovsky, Ekaterinburg, Rusija, ki ga vodi: Sergey Pimenov. Zbor je dosegel: 87,0 točk.

· Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju, Slovenija, ki ga vodi: Tomaž Marčič. Zbor je dosegel: 82,0 točk.

· Mešani mladinski pevski zbor Šolskega centra Celje, Slovenija, ki ga vodi: Andreja Ocvirk. Zbor je dosegel: 80,3 točk.

da bronasto plaketo prejmeta naslednja zbora:

· Chór miasta Białegostoku, Poljska, ki ga vodi: Anna Stankiewicz. Zbor je dosegel: 71,7 točk.

· Luscinia Opava, Češka, ki ga vodi: Jiři Slovík. Zbor je dosegel: 70,6 točk.

Rezultati v kategoriji C - Dekliški pevski zbori

Mednarodna petčlanska komisija, ki ji predseduje Tomaž Faganel in jo sestavljajo še Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija) je ocenila, da srebrno plaketo prejmejo naslednji zbori:

· Dekliški zbor Aurora Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, Slovenija, ki ga vodi: Janja Dragan Gombač. Zbor je dosegel: 87,0 točk.

· Detska kitka Plovdiv, Bolgarija, ki ga vodi:Yana Deliradeva. Zbor je dosegel: 85,7 točk.

· Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center Celje, Slovenija, ki ga vodi: David Preložnik. Zbor je dosegel: 83,3 točk.

Mednarodna petčlanska komisija, ki ji predseduje Tomaž Faganel in jo sestavljajo še Helena Fojkar Zupančič (Slovenija), Anne-Marie Cabut (Francija), Suzsánna Mindszenty (Madžarska) ter Gudrun Schröfel (Nemčija) je ocenila, da bronasto plaketo prejmejo naslednji zbori:

· Tömörkény István Gimnázium Leánykara Szeged, Madžarska, ki ga vodi: Gabriella Dohány. Zbor je dosegel: 73,7 točk.

· Rigas 6. vidusskolas meiteņu koris Riga, Latvija, ki ga vodi: Inta Godina. Zbor je dosegel: 72,3 točk.

· Koncertni zbor Cantilena, Ekaterinburg, Rusija, ki ga vodi: Larisa Shlapak. Zbor je dosegel: 70,7 točk.

OSTALA PRIZNANJA IN NAGRADE

Nagrado občinstva za nastop v kategorij Otroških pevskih zborov je prejel Mladinski pevski zbor OŠ Nazarje,ki ga vodi: Katja Gruber.

Nagrado občinstva za nastop v kategorij Mladinskih pevskih zborov je prejel Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Ljubljana, Slovenija, ki ga vodi:Damijan Močnik.

Nagrado občinstva za nastop v kategorij dekliških pevskih zborov je prejel Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje - Center Celje, ki ga vodi: David Preložnik.

Posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe je prejel Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Ljubljana, Slovenija, ki ga vodi: Damijan Močnik.

Posebno priznanje za najboljšo izvedbo romantične skladbe je prejel Koncertni deški zbor Moškega zborovskega kolidža Sverdlovsky iz Ekaterinburga v Rusiji, ki ga vodi: Sergey Pimenov.

Priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane po letu 1990 je prejel Dekliški pevski zbor Detska kitka, Plovdiv, Bolgarija, ki ga vodi:Yana Deliradeva.

Priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe je prejel Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Ljubljana, Slovenija, ki ga vodi: Damijan Močnik.

Prilagamo tudi fotomaterial:

Zaključni koncert 30. Mednarodnega mladinskega pevskega festivala na Krekovem trgu Celje

Foto: Arhiv Zavod Celeia Celje

Več informacij: Nenad Firšt, Umetniški vodja glasbene dejavnosti, tel.: 03 42 87 939, e-posta:nenad.first@celje.si