O-STA

Transplantacija matičnih celic iz popkovninčne krvi za zdravljenje možganskih poškodb podprta s strani skupine Cyro-Save

Možganske poškodbe pri nedonošenčkih pogosto vodijo celo v invalidnost. Zaenkrat standardiziranega zdravljenja še ne poznamo. Dr. Surbek in njegova ekipa iz Univerze v Bernu (Švica), ki jih podpira skupina Cryo-Save, raziskuje terapevtski potencial presaditve matičnih celic. Človeške matične celice iz popkovnične krvi so že uspešno presadili v živalski model. Rezultati presaditve spodbudno govorijo v prid matičnih celic iz popkovnične krvi za zdravljenje možganskih poškodb v prihodnosti.

Matične celice iz popkovnične krvi: zdravljenje danes in jutri

Dandanes lahko s transplantacijami z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo vrsto krvnih bolezni, bolezni kostnega mozga, krvne rake in imunske motnje. Predklinične in klinične študije pa testirajo možnost uporabe tovrstnih celic za nove terapije. Ena izmed študij preiskuje možnost, da bi se matične celice lahko diferenciirale v možgansko tkivo. Ta terapija ima visok potencial, da celice ustvarijo novo tkivo, ki nadomesti poškodovno možgansko tkivo.

Matične celice uspešno presadili v možgane

V klinični študiji dr. Surbek-a in njegove ekipe so podgani z možgansko poškodbo uspešno transplantirali človeške matične celice iz popkovnične krvi. Matične celice so preživele in uspešno našle in se preselile na mesto poškodbe v možganih podgane. Analiza rasti in diferenciacije darovalčevih matičnih celic še poteka in šele funkcijski testi bodo določili in pokazali terapevtske učinke transplantacije matičnih celic.

Sodelovanje z zasebno banko matičnih celic, skupino Cryo-Save

Cryo-Save podpira raziskave in razvoj zdravljenj z matičnimi celicami iz popkovnične krvi, ki že in še bodo v prihodnosti rešila mnogo življenj. Cryo-Save je vodilna mednarodna družinska celica banka matičnih celic, ki ob rojstu shranjuje matične celice iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice. Študijo dr. Surbek-a je finančno podprla skupina Cryo-Save AG.

Vir: Neocelica.si, Cryo-Save.com

Več informacij:

Gašper Budkovič, Vodja marketinga in PR,

E gasper.budkovic@neocelica.si,

T +386 (0)1 560 68 23

O Neocelici:

Družba Neocelica, ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, je bila ustanovljena leta 2007 kot prvo slovensko podjetje na področju shranjevanja matičnih celic. Ponosni smo, da smo do sedaj shranili že več kot 4.000 vzorcev matičnih celic slovenskih otrok, kar nas uvršča na prvo mesto med ponudniki v Sloveniji.

Naše poslanstvo je zdravje. S shranjevanjem matičnih celic želimo najširšemu krogu ljudi omogočiti dostop do zdravljenja z matičnimi celicami. Neocelica je in želi ostati vodilni ponudnik shranjevanja matičnih celic v Sloveniji. S strokovnim in varnim shranjevanjem ter osveščanjem javnosti o možnostih učinkovitega zdravljenja s pomočjo matičnih celic želimo postati sinonim za shranjevanje matičnih celic.

Neocelica je ustanova za tkiva in celice, akreditirana s strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke od julija 2009. Naše delo temelji na spoštovanju visokih etičnih in strokovnih standardov.

Shranjevanje matičnih celic vam omogočamo skupaj z našim partnerjem, mednarodno skupino Cryo-Save. Skupina Cryo-Save je nosilec tehnološkega razvoja na področju shranjevanja matičnih celic in največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic.

S 50-odstotnim tržnim deležem in več kot 225.000 shranjenimi vzorci matičnih celic je vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi.