O-STA

Dveletni deklici iz matičnih celic ustvarili sapnik

Dveletni deklici, ki se je rodila brez sapnika, so zdravniki ustvarili novega in to iz njenih lastnih matičnih celic - s tem je postala najmlajša prejemnica tega eksperimentalnega zdravljenja.

Hannah Warren ni bila zmožna dihati, jesti, piti in pogoltniti vse od svojega rojstva v Južni Koreji leta 2010. Do operacije v Central Illinois Hospital je vse življenje preživela v bolnišnici v Seul-u. Tamkajšnji zdravniki so njenima staršema dejali, da zanjo ni upanja in da verjetno ne bo preživela.

Matične celice so s posebnim postopkom odvzeli iz kostnega mozga v njenem kolku. V manj kot tednu dni so jih namnožili in iz njih ustvarili nov sapnik. Le-tega so 9. aprila vsadili v operaciji, ki je trajala devet ur. "Prvi znaki govorijo v prid novemu sapniku," so povedali zdravniki male Hannah. Čeprav je še vedno priklopljena na ventilator, verjamejo, da bo deklica sčasoma lahko živela normalno življenje doma.

"Občutek imamo, kot da se je ponovno rodila," je povedal oče deklice, Darryl Warren. "Zdravniki upajo, da bo lahko počela vse, kar lahko počnejo drugi otroci, vendar je za to potreben čas. To je za nas novo upanje, katerega se oprijemamo," je še povedal. "To je njena edina ter obenem fantastična in neverjetna možnost."

Warren in njegova žena Lee Young-Mi sta na tiskovni konferenci komaj zadrževala solze. Hannah se je ni udeležila saj je še vedno okrevala po operaciji. Po operaciji je dobila okužbo, ki pa jo je uspešno prebolela in je zdaj že zdrava dveletna deklica. Warren upa, da jo bodo lahko prvič pripeljali domov čez dober mesec. V avgustu bo Hannah dopolnila 3 leta. "Neverjetno bo, ko bomo končno lahko skupaj, kot družina štirih," je še povedal oče. Par ima namreč še starejšo hči.

Samo en izmed 50.000 otrok na svetu se rodi z defektom sapnika. Tehnika izdelave delov telesa iz matičnih celic se je kot uspešna izkazala že pri drugih delih telesa, sedaj pa tudi pri sapniku. Na to možnost zdravljenja nepravilnosti ob rojstvu in drugih otroških bolezni zdravniki v prihodnosti resno računajo.

Operacija je združila ekipo strokovnjakov iz celega sveta - Italijanskega kirurga, ki deluje na Švedskem in je prvi opravil tovrsten poseg, pediatričnega kirurga s Children's Hospital of Illinois v Peori-ji, ki je družino Warren spoznal na poslovni poti v Južni Koreji, in seveda deklico Hannah, rojeno novofundlandskemu možu in korejski ženi, ki sta se poročila in preselila v Južno Korejo, da bi učila angleščino. Starša Hannah sta veliko prebirala o uspehih dr. Paola Macchiarinija pri uporabi sapnikov iz matičnih celic, vendar si operacije v njegove centru, inštitutu Karolinska v Stockholmu, nista mogla privoščiti. Na pomoč je priskočil dr. Mark Holterman in se z vsemi vpletenimi dogovoril, da bodo operacijo opravili v bolnišnici v Peoriji. "Bolnišnica je prevzela vse stroške operacije," je še povedal Holterman.

Marcchiarini je uspešno opravil že 14 operacij sapnika, tako da je uporabil pacientu lastne matične celice. Pri petih je uporabil človeško ogrodje sapnika (tako kot pri Hannah), pri devetih pa je ogrodje sapnikov pridobil od darovalcev. Povedal je, da je do sedaj umrl le en pacient oz. prejemnik novega sapnika, in sicer 30-letni moški iz Abingdoma, ki je imel operacijo novembra leta 2011, s katero so nameravali pozdraviti tudi raka sapnika v zelo pozni fazi. "Iz neznanega razloga je preminil približno štiri mesece po operaciji," je še povedal dr. Marcchiarini.

Podobne metode so že uporabili za izdelavo mehurjev, sečnic, lansko leto na Švedskem pa tudi vene, ko so deklici novo veno ustvarili iz vene darovalca in njenih lastnih matičnih.celic. "Znanstveniki upajo, da bodo lahko kmalu s to metodo ustvarili organe, kot so na primer ledvice in jetra," je dodal dr. Anthony Atala, direktor inštituta za regerenativno medicino na Wake Forest University. Povedal je še, da operacija na Hannah dokazuje uporabnost tehnike.

Hannah je imela že od rojstva težave z dihanjem. Zdravniki v Koreji so kmalu ugotovili, da nima sapnika. Požiralnik, ki se običajno nahaja za sapnikom in skrbi za to, da vnesena hranila dosežejo želodec, so ji spremenili tako, da so vanj vstavili cev za dihanje, ki je vodila od ust do pljuč. Korejski zdravniki so dejali, da s cevjo v požiralniku ne bo dolgo živela in da so naredili vse, kar je v njihovi moči. Hannah je presegla njihova pričakovanja in v nasprotju s slabimi napovedmi in drugimi nepravilnostmi, kot so na primer nerazvite glasilke, ki ji onemogočajo govor, živi dokaj normalno življenje. Sedaj, ko ima sapnik in lahko normalno diha, zdravniki pričakujejo, da se bodo razvile glasilke, ki bi morale normalno funkcionirati. Čaka pa jo še veliko dela z logopedom, ki jo bo učil govora.

Holterman je še povedal, da bo Hannah čez približno pet let najverjetneje potrebovala nov sapnik, saj bo starega prerasla. "Hannah diha s pomočjo ventilatorja, vendar pa od ust do pljuč nima več cevi, s katero je živela skoraj od rojstva," je še dodal Holterman. Ni še zmožna normalno jesti, toda zdravniki so ji dovolili prvič v življenju okusiti hrano. Na njeno srečo je bil njen prvi obrok čokoladna lizika. "Vprašal sem jo, če je dobra," je povedal oče male Hannah, "in nemudoma je prikimala."

Vir: Foxnews.com

Več informacij:
Gašper Budkovič, Vodja marketinga in PR,
E
gasper.budkovic@neocelica.si,
T +386 (0)1 560 68 23


O Neocelici:

Družba Neocelica, ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, je bila ustanovljena leta 2007 kot prvo slovensko podjetje na področju shranjevanja matičnih celic. Ponosni smo, da smo do sedaj shranili že več kot 4.000 vzorcev matičnih celic slovenskih otrok, kar nas uvršča na prvo mesto med ponudniki v Sloveniji.

Naše poslanstvo je zdravje. S shranjevanjem matičnih celic želimo najširšemu krogu ljudi omogočiti dostop do zdravljenja z matičnimi celicami. Neocelica je in želi ostati vodilni ponudnik shranjevanja matičnih celic v Sloveniji. S strokovnim in varnim shranjevanjem ter osveščanjem javnosti o možnostih učinkovitega zdravljenja s pomočjo matičnih celic želimo postati sinonim za shranjevanje matičnih celic.

Neocelica je ustanova za tkiva in celice, akreditirana s strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke od julija 2009. Naše delo temelji na spoštovanju visokih etičnih in strokovnih standardov.

Shranjevanje matičnih celic vam omogočamo skupaj z našim partnerjem, mednarodno skupino Cryo-Save. Skupina Cryo-Save je nosilec tehnološkega razvoja na področju shranjevanja matičnih celic in največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic.

S 50-odstotnim tržnim deležem in več kot 225.000 shranjenimi vzorci matičnih celic je vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi.