O-STA

Kate in William shranila matične celice princa Georgea

Britanski princ William in njegova žena Kate, kambriška vojvodinja želita storiti vse, kar je v njuni moči, da ohranita zdravje svojega prvorojenca. Dečka sta tako že v porodnišnici obdarila z darilom, ki je neprecenljivo - s hrambo njegovih matičnih celic.

William in Kate sta 22. julija letos prvič postala starša. Prvorojenca sta poimenovala George, ki se sicer še ne zaveda svoje slave, je pa že sedaj ljubljenček svetovne javnosti in medijev. William in Kate sta se, tako kot ostali bodoči starši v devetih mesecih nosečnosti, ko sta se pripravljala na prihod novega družinskega člana, soočala z nešteto vprašanji in odločitvami. Ena izmed slednjih je vsekakor bila tudi odločitev o shranitvi matičnih celic iz popkovnične krvi ob rojstvu novorojenčka. Da bi svojemu sinku zagotovila zdravje tudi v prihodnje, se je priljubljen kraljevi par odločil, da shrani Georgeovo popkovnično kri, ki je bogata z matičnimi celicami in ima lahko pomembno vlogo pri zdravljenju mnogih bolezni. Prinčeva dediščina v obliki matičnih celic je bila po poročanju "Freizeit Revue" poslana v Združene države Amerike, kjer bo v upanju, da je princ George nikoli ne bi potreboval, ostala v globoko zamrznjenem stanju.

Britanski kraljevi par pa ni edini kraljevi par, ki se je ob rojstvu svojega otroka odločil za hrambo matičnih celic iz popkovnične krvi. Leta 2005 je danski dvor, predvsem pa princeso Mary in prestolonaslednika Frederika, razveselilo rojstvo princa Christiana, katerega matične celice so bile shranjene, v kolikor bi jih princ v prihodnje potreboval za zdravljenje življenjsko ogrožajočih bolezni. Španska princesa Letizia in njen mož, prestolonaslednik Felipe, sta leto kasneje prav tako shranila matične celice svoje prvorojenke, princese Leonor, in sicer v zasebni banki v Arizoni.

Kdo pa so znani Slovenci, ki so shranili matične celice svojih otrok

V Sloveniji se je o shranjevanju matičnih celic iz popkovnične krvi začelo intenzivneje govoriti leta 2007, ko smo dobili prvega slovenskega ponudnika za zasebno shranjevanje matičnih celic, družbo Neocelico. Sabina Kogovšek Zrnec in Jurij Zrnec, Natalija Verboten in Dejan Bojić, Viktorija Bencik in Bojan Emeršič, Helena Kodrič Mori in Smiljan Mori, Maja in Rašo Nesterović ter pred dvema tednoma tudi Iva Krajnc ter Aljoša Bagola, je le nekaj imen znanih slovenskih parov, ki so se odločili za shranitev popkovnične krvi svojih otrok, s čimer želijo tudi v prihodnje zagotoviti in zaščititi njihovo zdravje.

Kaj so matične celice in za kaj se uporabljajo?

Matične celice so najvitalnejše celice v telesu, saj imajo izjemno sposobnost, da se lahko delijo, obnavljajo in razvijajo v tkiva, ki jih telo potrebuje v primeru bolezni kot so rak, prav tako pa tudi v primeru drugih genetskih, imunskih, metaboličnih in krvnih bolezni. V njihovi naravi je, da se selijo na mesto poškodbe oziroma bolezni ter tam izpodrivajo bolne celice. Nahajajo se v najrazličnejših tkivih v telesu in so primerne za odvzem v katerem koli starostnem obdobju. Matične celice iz popkovnice so v primerjavi z matičnimi celicami odraslih kakovostnejše in številčnejše, zato je odvzem le teh, ki je povsem neinvaziven ter neboleč za mamico in otroka, vseeno priporočljivo opraviti ob rojstvu otroka.

Po zaslugi hitrega razvoja znanosti vemo, da sta popkovnična kri in tkivo popkovnice najboljši vir matičnih celic, ki so genetsko edinstvene ter predstavljajo neprimerljiv zaklad, ki lahko v primeru bolezni pomaga vašemu otroku in družini. Že danes lahko tako s pomočjo matičnih celic zdravimo vrsto bolezni in poškodb, napredek medicinske znanosti pa obeta zdravljenje še bistveno širšega kroga bolezenskih stanj. Trenutno se matične celice iz popkovnične krvi uspešno uporabljajo za zdravljenje več kot 70 bolezni.

Hramba matičnih celic je možna v zasebnih in javnih bankah, ne glede na način hrambe pa predstavlja darilo novorojenčku, saj so matične celice gradniki življenja in zakladnica zdravja.

Več informacij:

Gašper Budkovič, Vodja marketinga in PR,

E gasper.budkovic@neocelica.si,

T +386 (0)1 560 68 23

Neocelica d.o.o.

Pot k sejmišču 26a

1231 Ljubljana-Črnuče

O Neocelici:

Družba Neocelica, ekskluzivni partner skupine Cryo-Save, je bila ustanovljena leta 2007 kot prvo slovensko podjetje na področju shranjevanja matičnih celic. Ponosni smo, da smo do sedaj shranili že več kot 4.000 vzorcev matičnih celic slovenskih otrok, kar nas uvršča na prvo mesto med ponudniki v Sloveniji.

Naše poslanstvo je zdravje. S shranjevanjem matičnih celic želimo najširšemu krogu ljudi omogočiti dostop do zdravljenja z matičnimi celicami. Neocelica je in želi ostati vodilni ponudnik shranjevanja matičnih celic v Sloveniji. S strokovnim in varnim shranjevanjem ter osveščanjem javnosti o možnostih učinkovitega zdravljenja s pomočjo matičnih celic želimo postati sinonim za shranjevanje matičnih celic.

Neocelica je ustanova za tkiva in celice, akreditirana s strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke od julija 2009. Naše delo temelji na spoštovanju visokih etičnih in strokovnih standardov.

Shranjevanje matičnih celic vam omogočamo skupaj z našim partnerjem, mednarodno skupino Cryo-Save. Skupina Cryo-Save je nosilec tehnološkega razvoja na področju shranjevanja matičnih celic in največja evropska banka za shranjevanje matičnih celic.

S 50-odstotnim tržnim deležem in več kot 250.000 shranjenimi vzorci matičnih celic je vodilna banka za shranjevanje matičnih celic v Evropi.