O-STA

VABILO MEDIJEM: Izjave za javnost po sestanku z državno sekretarko Tamaro Vonta

Spoštovani uredniki in novinarji,

obveščamo vas, da se bodo predstavniki mladih, Uroš Skrinar (Mreža MaMa), Dalia Cerovšek (sindikat Mladi plus), Mitja Urbanc (Študentska organizacija Slovenije - ŠOS) in Tea Jarc (Mladinski svet Slovenije - MSS)

jutri, 19. junija 2013, ob 13. uri, srečali z državno sekretarko v Kabinetu predsednice Vlade RS Tamaro Vonta.

Pobudo za sestanek smo predstavniki mladih na Vlado Republike Slovenije naslovili z namenom oblikovanja konkretnih ukrepov za zaposlovanje mladih.

V zadnjem letu smo s strani različnih odločevalcev slišali veliko obljub na temo izboljšanja položaja mladih na trgu dela, sprejema Nacionalnega programa za mladino ter strategije zaposlovanja mladih. V tem času, od januarja 2012 do decembra 2012, pa smo po podatkih Eurostata v Sloveniji doživeli najvišji porast stopnje brezposelnosti mladih v EU, in sicer s 16,7 % na 27, 1 %. Stopnja brezposelnosti mladih v Sloveniji v zadnjih mesecih sicer niha, vendar ostaja okoli 24-25 %. Ob tem pa smo tudi večkrat slišali, da mladi niso prioriteta, ko govorimo, da je treba vlagati v zaposlovanje mladih in mladinski sektor. Z neinvestiranjem v mlade se tudi nam lahko kmalu zgodi 38-odstotna stopnja brezposelnosti mladih, kot je v Italiji, ali celo 59-odstotna, kot je v Španiji. Zaradi tega mladi v Sloveniji potrebujejo dejanja, ne obljube.

Na sestanku, za katerega verjamemo, da predstavlja uvod v strukturirano sodelovanje Vlade RS s predstavniki mladih, bomo državno sekretarko seznanili z našimi stališči in izmenjali mnenja glede:

  1. reševanja problematike zaposlovanja mladih,
  2. umeščenostjo mladih v operativne programe finančnega okvirja 2014-2020,
  3. priprave in sprejema operativnega načrta Nacionalnega programa za mladino 2013-2022,
  4. okvirov sodelovanje Vlade RS s predstavniki mladih.

Izjave za javnost bodo predstavniki organizacij podali po sestanku pred sedežem Vlade Republike Slovenije na Gregorčičevi 25, predvidoma ob 14. uri.

Za več informacij smo vam na voljo na pr@mss.si ali na 041 897 616 (Borut).

Vljudno vabljeni!