O-STA

Gorenje v Valjevu slavnostno odprlo novo tovarno hladilnikov

Proizvodnja v novi tovarni poteka od februarja letos

Velenje, Slovenija / Valjevo, Srbija, 11. julij 2013 - Gorenje je v Valjevu v torek popoldne slavnostno odprlo svojo drugo tovarno hladilno-zamrzovalnih aparatov v tem mestu. Redna proizvodnja v novi tovarni sicer že poteka od februarja letos. Svečani otvoritvi tovarne so prisostvovali predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, ostali člani uprave in člani nadzornega sveta Gorenja, predsednik vlade Republike Srbije Ivica Dačić, minister za finance in gospodarstvo Republike Srbije Mlađan Dinkić in župan Valjeva Stanko Terzić.

Prva Gorenjeva tovarna za proizvodnjo hladilno-zamrzovalnih aparatov v Valjevu, odprta leta 2006, je predstavljala pomemben korak k večji internacionalizaciji proizvodnje. Lani poleti je Gorenje začelo graditi svojo drugo tovarno v tem mestu in letos februarja je v njej že stekla redna proizvodnja. Vrednost investicije v novo tovarno je znašala 21 milijonov evrov.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na otvoritvi dejal, da gre za pomemben dan za Gorenje, saj nova tovarna in uspešen zagon proizvodnje v njej dokazujeta, da Gorenje izpolnjuje zastavljeno strategijo in ob tem čestital vsem sodelavcem za odlično opravljeno delo.

Izgradnja nove tovarne hladilnikov v Valjevu je del strateškega prestrukturiranja proizvodnih lokacij, ki ga Gorenje izvaja od lani in bo zaključeno letos jeseni. V okviru teh aktivnosti je Gorenje preselilo proizvodnjo kuhalnih aparatov iz Finske na Češko, proizvodnjo samostojnih hladilnikov iz Velenja v Valjevo, proizvodnjo pralnih in sušilnih strojev iz Švedske v Velenje, v teku pa je še zadnji prenos proizvodnje, in sicer pomivalnih strojev iz Švedske v Velenje. Polni učinki prestrukturiranja proizvodnje bodo vidni od leta 2014 naprej.

Gorenje načrtuje, da bo letos v obeh tovarnah v Valjevu skupaj proizvedlo približno 800.000 hladilnikov, od katerih bo kar 85 % namenjenih izvozu. Minister za finance in gospodarstvo Republike Srbije Mlađan Dinkić je v svojem govoru izpostavil, da je Gorenje sedmi največji izvoznik v Srbiji ter poudaril, da mora Srbija z višjim izvozom končnih izdelkov izboljšati svoj ugled.

Premier Republike Srbije Ivica Dačić je izrazil zadovoljstvo, da je obseg zunanjetrgovinske menjave in gospodarskega sodelovanja med Srbijo in Slovenijo v vzponu in da je eden izmed nosilcev te rasti tudi Gorenje.

Gorenje ima v Valjevu približno 1.100 zaposlenih. Dva izmed njih, Jelena Mosurović in Miloš Gavrilović, sta skupaj s predsednikom uprave Gorenja Franjem Bobincem, predsednikom vlade Republike Srbije Ivico Dačićem, ministrom za finance in gospodarstvo Republike Srbije Mlađanom Dinkićem in valjevskim županom Stankom Terzićem prerezala trak na vhodu v novo tovarno in tako tudi simbolično odprla nov obrat.

Gostje otvoritve so si poleg proizvodnje hladilnikov ogledali še sončno elektrarno na strehi nove tovarne, ki jo je postavilo podjetje Gorenje Solar. Skupna moč elektrarne znaša 250 kW, na leto pa bo proizvedla 300 MWh, kar zadostuje za oskrbo z električno energijo 75 gospodinjstev. Prispevala bo tudi k zmanjšanju emisij CO2, in sicer za 2o0 ton na leto, kar je enako, kot če bi posadili 200 dreves.

Kontakt: Elizabeta Biluš Odnosi z javnostmi T + 386 3 899 7381 E elizabeta.bilus@gorenje.com

Foto:

1 Rezanje traku pred vhodom v obrat

Trak pred vhodom v nov obrat so prerezali in tako simbolično odprli tovarno (od leve proti desni): župan Valjeva Stanko Terzić, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, premier Republike Srbije Ivica Dačić, Jelena Mosurović, zaposlena v Gorenju, minister za finance in gospodarstvo Republike Srbije Mlađan Dinkić in Miloš Gavrilović, zaposlen v Gorenju.

2 Ogled proizvodnje (od leve proti desni): član uprave Gorenja Branko Apat, premier Republike Srbije Ivica Dačić, predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, minister za finance in gospodarstvo Republike Srbije Mlađan Dinkić, župan Valjeva Stanko Terzić, direktor Gorenjeve tovarne v Valjevu Mirko Meža.