O-STA

Na EuroBasketu slovenska živila in vina

Ljubljana - Pomemben del EuroBasketa je tudi gostinska ponudba za udeležence prvenstva (VIP gostje, mediji in prostovoljci) ter domače in tuje navijače, ki bodo lahko uživali v slovenskih jedeh.

Gostinstvo Jezeršek, licenčni partner EuroBasketa 2013, bo na evropskem prvenstvu pripravilo cca. 66.000 živil za VIP goste, medijske predstavnike in prostovoljce, za katere bo porabilo več kot 28 ton živil. Večina živil bo slovenskega izvora, saj je eden izmed ciljev dogodka tujim gostom predstaviti slovensko kulinariko ter podpreti domačo živilsko industrijo.

V ta namen je lokalni organizacijski odbor EuroBasketa že pred časom podpisal sponzorsko pogodbo s Panvito (mesni izdelki), Skupino Laško (voda, voda z okusi in pivo) ter Fructalom (sokovi) ter licenčno partnerstvo z Mlinotestom, ki bo pekovsko pecivo in testenine, gostinstvo Jezeršek pa bo v drugih kategorijah uporabljalo tudi živila ostalih slovenskih podjetij. Posebej izurjeni kuharski mojstri bodo vključevali zaščitena živila in izdelke, ki so v postopku zaščite, kot so Nanoški sir, Kraški pršut, Kranjska klobasa in ostali.

Posebna zgodba je tudi izbor uradnih vin EuroBasketa 2013, ki se je začel na lanskoletnem Festivalu vina, končal pa pred kratkim z ragzlasitvijo 14 različnih vin 13 vinarjev. V projektu bodo oz. so, poleg lokalnega organizacijskega odbora, vidno vlogo odigrali Rado Stojanović (direktor Slovenskega festivala vin), Jože Koželj (direktor uradnega distributerja Koželj d. o. o.) in Jure Jezeršek.

Uradna vina EuroBasketa 2013:

BELA VINA:
Rebula Quercus (VK "Goriška Brda, Brda) - suho
Šipon Gomila (P&F, Štajerska) - suho
3 Cuvee - trojka (Steyer, Štajerska) - suho
Zelen Lanthieri (Vipava 1894, Vipavska dolina) - polsuho
Chardonnay (Kristančič, Brda) - suho
Beli križ (VK Marof, prekmurje) - suho
Breg Chardonnay (VK Marof, Prekmurje) - suho

PENINE:
Zlata penina Brut natur (Radgonske gorice, Štajerska) - extra brut
Vila Istenič (Penine Istenič, Bizeljko-Sremiški okoliš) - polsuha

RDEČA VINA:
Refošk Rex Fuscus (Vinakoper, Primorska) - suho
Stara brajda (Ščurek, Brda) - suho
Teran (Vina štoka, Kras) - suho

RDEČKASTA VINA:
Cviček (Martinčič, Dolenjska) - suho
Damski rose (Erzetič, Brda) - polsuho

Aleš Križnar, direktor EuroBasketa 2013:

"Ves čas poudarjamo, da je EuroBasket 2013 vseslovenski projekt, ki bo pripomogel h gospodarstvu in turizmu, h kateremu lahko velik kamenček v mozaik prispeva tudi naša gastronomija. Slovenija je znana po svoji odlični kulinariki in vinih, obema pa smo pri lokalnem organizacijskem odboru dali velik pomen. Želeli smo si in to naposled tudi uresničili, da bodo naši gostje uživali v živilih in pijačah slovenskih podjetij, s čimer dajemo našim podjetjem še dodatno veljavo in podporo. Tako smo se za sponzorstvo dogovorili s Panvito, Skupino Laško ter Fructalom, ki je, kljub srbskim lastnikom, še vedno slovensko podjetje, ter licenčnim partnerjem Mlinotestom. Poseben projekt je tudi izbira uradni vin in s tem promocija odličnih slovenskih vinarjev, saj bodo vina kot darila v prodaji tudi v navijaških središčih."

Jure Jezeršek, poslovni direktor podjetja Jezeršek Gostinstvo:

"Za podjetje Jezeršek gostinstvo EuroBasket 2013 ni le dober posel, temveč predstavlja nešteto priložnosti in izzivov, ki bi bili brez tega dogodka praktično nedosegljivi. Zahteve in obseg dela za nas predstavljajo izjemen organizacijski izziv, saj bo pri izvedbi sodelovalo preko 120 kuharjev, natakarjev in transportnih delavcev, uporabili bomo preko 28 ton živil, ki jih je potrebno primerno obdelati, pripraviti in servirati na izjemno visoki ravni. Z organizacijo in načrtovanjem izvedbe se zadnje pol leta ukvarja skupina šestih strokovnjakov saj smo si namreč tudi sami postavili visoka merila, ki jih želimo doseči in naše storitve postaviti na bistveno višjo raven, kot smo jih bili vajeni do zdaj. artnerstvo oz. referenca in naziv uradni catering EuroBasketa 2013 nam odpira veliko priložnosti. Veliko energije in časa namenjamo internacionalizaciji našega podjetja, saj se v tem trenutku za sodelovanje pogovarjamo s kar nekaj organizatorji dogodkov z evropskega prostora in verjamem, da se bomo kaj tudi dogovorili."

mag. Peter Polanič, predsednik uprave Skupine Panvita:

"V Skupini Panvita se zavedamo, da je šport tesno povezan z gospodarstvom in da je pomembno spodbujati dobre projekte. Zagotovo je evropsko prvenstvo v košarki eden izmed njih. Kot eni izmed vodilnih proizvajalcev kakovostne in varne hrane, želimo našo blagovno znamko AVE uspešno predstaviti širšemu evropskemu trgu, kamor se zadnja leta tudi uspešno širimo. Verjamemo, da bo naše sodelovanje na največjem letošnjem športnem dogodku v Sloveniji zagotovo pripomoglo k še večji prepoznavnosti Skupine Panvita in naših blagovnih znamk, tudi izven meja."