O-STA

Igor Pate četrti, Jure Filak deveti na Svetovnem prvenstvu v oranju

V petek in soboto, 19. in 20. julija 2013, je v Oldsu (Alberta, Kanada) potekalo že 60. Svetovno prvenstvo v oranju. Slovenijo sta zastopala Igor Pate, ki je z obračalnim plugom v skupnem seštevku oranja strnišča in ledine zasedel odlično 4. mesto, Jure Filak pa se je ob svojem debiju na svetovnih prvenstvih izkazal s plugom krajnikom in v skupnem seštevku zasedel 9. mesto. S plugom krajnikom je vso konkurenco premagala Avstrijka Barbara Klaus, z obračalnim plugom pa je bil najbolj spreten John Whelan z Irske.


Na letošnjem Svetovnem prvenstvu v oranju je sodelovalo 57 tekmovalcev iz 26 držav. Odlična slovenska tekmovalca sta na Svetovnem prvenstvu spremljala še član upravnega odbora Svetovne organizacije za oranje in vodja ekipe Marjan Kardinar ter sodnik Igor Hrovatič, ki so na prvenstvo potovali v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije in ob podpori Ministrstva za kmetijstvo in okolje, Občine Črnomelj, Mestne občine Novo mesto, Občine Metlike in Občine Semič. Celotna ekipa se v Slovenijo vrača jutri.

Svetovno prvenstvo v oranju organizira Svetovna organizacija za oranje (World Ploughing Organization) v sodelovanju z nacionalnim organizatorjem. Vsako leto tekmovanje poteka v drugi državi, v nacionalnih ekipah, ki se tekmovanja udeležijo, pa sta po dva tekmovalca; en na plugu krajniku in en na obračalnem plugu. Več o letošnjem svetovnem prvenstvu je na voljo na http://worldplowing2013.com/.

Prihodnje leto bo Svetovno prvenstvo v oranju potekalo v Franciji, Slovenijo pa bosta zastopala zmagovalca skupnega seštevka v oranju strnišča in ledine z obračalnim plugom in plugom krajnikom na letošnjem Državnem tekmovanju oračev Slovenije, ki ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije 13. in 14. septembra organizira v Lahovčah pri Kranju.

Na fotografiji: Utrinek s treninga oračev (foto: Jen Gerson/National Post)