O-STA

Dve častni omembi za slovenske predstavnike na 11. mednarodni lingvistični olimpijadi

Po jubilejni 10. mednarodni lingvistični olimpijadi, ki je lani v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije potekala v Ljubljani, so se najboljši lingvisti sveta konec julija zbrali v Manchestru v Veliki Britaniji. Slovenska ekipa v postavi Lara Jerman (Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik), Uroš Prešern (Gimnazija Novo mesto), Aleksander Rajhard (Gimnazija Škofja Loka) in Ajda Remškar (Gimnazija Kranj) se je domov vrnila z dvema častnima omembama Uroša Prešerna in Lare Jerman, ki sta si nagradi prislužila za nadpovprečen rezultat na posamičnem tekmovanju. Ekipo sta spremljali dr. Simona Klemenčič in Gabrijela Hladnik.

V Manchestru je na letošnji 11. mednarodni lingvistični olimpijadi nastopilo 138 tekmovalcev iz 26 držav. Tekmovanje je potekalo v posamičnem in ekipnem reševanju nalog, ki zajemajo področja teoretične, matematične in uporabne lingvistike. Pri reševanju nalog tekmovalci ob preizkušanju sposobnosti logičnega razmišljanja spoznavajo raznolikost jezikov. Slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov Državnega tekmovanja iz logike, ki vključuje tudi lingvistične naloge, vsako leto pa ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije. Najboljši s tekmovanja so povabljeni na priprave, sledi pa še izbirni test za olimpijsko ekipo.

Najvišje število točk na letošnji olimpijadi je na posamičnem tekmovanju dosegel Američan Alexander Wade, ki je bil tako eden od 7 dobitnikov zlate medalje. Organizatorji so podelili še 12 srebrnih in 17 bronastih medalj, 35 tekmovalcev pa si je prislužilo častno omembo. Na ekipnem tekmovanju je slavila rdeča ekipa Združenih držav Amerike, na drugo mesto so se uvrstili Rusi iz Saint Petersburga, tretje mesto pa sta si razdelili Romunija in prva ekipa iz Bolgarije.

Jezikovne izzive, s katerimi so se letos spopadli olimpijci, si lahko ogledate na http://www.ioling.org/problems/2013/.

Na fotografiji: Posamično tekmovanje na 11. mednarodni lingvistični olimpijadi v Manchestru (foto: IOL 2013 Manchester, Facebook stran)

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Urad Republike Slovenije za mladino, Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije ter drugi.