O-STA

Zlata generacija SP 1970 prihaja v Ljubljano

Ljubljana - Košarkarji jugoslovanske reprezentance, ki so leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Ljubljani osvojili zlato medaljo, se na povabilo predsednika RS Boruta Pahorja ter Košarkarske zveze Slovenije vračajo na lokacijo, polno lepih spominov.

18. in 19. avgusta se bodo v Ljubljani mudili selektor Ranko Žeravica, njegov pomočnik Lazar Lečić, kapetan Ivo Daneu, Dragutin Čermak, Nikola Plečaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga in eden izmed glavnih organizatorjev Boris Kristančič.

Vsi ljubitelji košarke boste lahko v stik z legendami jugoslovanske košarke, ki so pustile velik pečat tudi na slovensko košarko in sicer v nedeljo, 18. avgusta, ob 18.30, na predstavitvi za javnost v novo odprti Hiši športa (Breg 2, 1000 Ljubljana) ter v ponedeljek, 19. avgusta, ob 15.45, na predstavitvi prevoda drugega dela knjige Ukradene sanje - jugoslovanska košarka (avtor: Juanan Hinojo, prevod: Katja Temnik), v Kavarni Maček v stari Ljubljani.

Zlate reprezentante bomo sicer počastili med polčasom pripravljalne tekme Slovenije in Rusije, to nedeljo, ob 20.30, v Hali Tivoli, kamor se bodo vrnili 43 let po velikem uspehu, dan kasneje, ob 11.00, pa bodo tudi posebni gostje na odlikovanju Iva Daneva, ki mu bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil najvišje priznanje v državi - zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugih športnikov ter za uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

Svetovni prvaki si bodo ogledali tudi razstavo fotografij SP 1970 z naslovom "Luna vaša, zlata naša", ki je do konca EuroBasketa 2013 na ogled v Muzeju novejše zgodovine v Tivoliju.