O-STA

Zlata generacija SP 1970 znova na prizorišču uspeha

Ljubljana - Zlata generacija jugoslovanske reprezentance, ki je leta 1970 osvojila naslov svetovnih prvakov v ljubljanski Hali Tivoli, se je te dni na povabilo predsednika RS Boruta Pahorja in Košarkarske zveze Slovenije znova zbrala v slovenski prestolnici, kjer je obujala spomine na dobre, stare čase, ko je pokorila svet.

Košarkarska zveza Slovenije je 43 let kasneje vse zaslužne za velik uspeh počastila na pripravljalni tekmi med Slovenijo in Rusijo. Selektor Ranko Žeravica, njegov pomočnik Lazar Lečić, kapetan Ivo Daneu, Dragutin Čermak, Nikola Plečaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga in eden glavnih organizatorjev Boris Kristančič so dobili stoječe ovacije publike, ki je napolnila dvorano in, ki se jim je tako zahvalila za izjemen doprinos razvoju košarke na našem področju.

Še pred prihodom v hram slovenske košarke so bili zlati reprezentanti gostje ljubljanskega župana Zorana Jankovića, na čigar pobudo so se ob obisku ljubljanske mestne hiše vpisali tudi v spominsko knjigo Mestne občine Ljubljana.

V sklopu obiska prestolnice so junaki iz leta 1970 sodelovali pri dvigu giga dresa slovenske reprezentance na pročelju zlate ladjice v središču mesta in v sklopu dogodka sponzorja EuroBasketa 2013 Zavarovalnice Triglav obiskali tudi novo odprto Hišo športa, kjer so se v sproščenem vzdušju družili z ljubitelji košarke, ki so si želeli stopili v stik z legendami jugoslovanske košarke.

"Po vsem tem času se radi vidimo, ker smo razkropljeni po vsem svetu, od trenerja Žeravice, ki je v Zaragozi do nekaterih, ki so celo v ZDA. To je idealna priložnost, da oživimo spomine," je ob povratku v Ljubljano povedal Šolman in nadaljeval: "To so izjemno kakovostni spomini, saj smo prvič bili prvaki sveta, košarka je v Jugoslaviji eksplodirala. Ponosni smo na te dni. Živeli smo lepo, celotna Slovenija in Jugoslavija sta živeli za to." Njegov nekdanji soigralec Plećaš pa je na kratko dodal: "Emocije so velike in veseli smo da se imamo česa lepega spomniti. Priti na takšno slovesnost, kot se pripravlja tokrat pa je fantastična stvar in z moje strani bi bilo sramotno, da se ne bi udeležil takšnega dogodka, če s svojo prisotnostjo sicer poveličam tak dogodek."

V ponedeljek bo v Ljubljani predsednik Republike Slovenije Borut Pahor kapetanu zlate generacije podelil najvišje priznanje v državi - zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke. Nekdanji košarkarji si bodo ogledali tudi razstavo fotografij SP 1970 z naslovom "Luna vaša, zlata naša", ki je do konca EuroBasketa 2013 na ogled v Muzeju novejše zgodovine v Tivoliju, prisotni pa bodo tudi na predstavitvi prevoda drugega dela knjige Ukradene sanje - jugoslovanska košarka (avtor: Juanan Hinojo, prevod: Katja Temnik), v Kavarni Maček v stari Ljubljani, ki se bo začela ob 15.15 in na kateri se lahko z nekdanjimi #junaki srečate tudi vi!