O-STA

Ivo Daneu prejel najvišje državno priznanje

Ljubljana - Najboljši in najtrofejnejši slovenski košarkar vseh časov, športnik leta 1967 v Jugoslaviji in član FIBA Hiše slavnih je z rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja prejel najvišje priznanje v državii.

Zlati red za zasluge za spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugih športnikov ter za uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču, je Daneu prejel kot prvi košarkar v zgodovini in prvi predstavnik kolektivnih športov.

Posebni gostje pri podelitvi so bili predstavniki zlate generacije s SP 1970 - selektor Ranko Žeravica, njegov pomočnik Lazar Lečić, kapetan Ivo Daneu, Dragutin Čermak, Nikola Plečaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga in eden izmed glavnih organizatorjev Boris Kristančič.

Priznanje je pošteno zasluženo, o tem ni nikakršnega dvoma niti med njegovimi soigralci. Damir Šolman, izvrstni krilni center to še posebej poudari s ponosom, da je tudi on imel možnost igrati s takim asom in z njim osvajati lovorike: "Ivo je zagotovo eden najboljših športnikov ne le Slovenije, pač pa tudi Jugoslavije. Sicer ko takšno priznanje dobi nek športnik iz skupinskih športov, si ne more nagrade lastiti kar sam, pač pa je to zasluga kompletne ekipe. On si je to dejansko zaslužil, saj gre za enega najboljših košarkarjev sveta iz tistega obdobja. In tudi mi smo ponosni za njegovo odlikovanje."

Še eden od Ivovih soigralcev, Aljoša Žorga pa je dodal, da si šteje v čast, da je imel možnost igrati z enim največjih košarkarjev svojega časa: "Lepo je, da država odlikuje poleg ostalih tudi športnike. Mislim, da si ga je zaslužil in sem vesel, da bo dobil to državno priznanje. Ivo kot osebnost je bil takrat izstopajoči košarkar. Najbolj talentiran in prvi igralec Evrope v tem obdobju in sem vesel, da sem z njim igral v istem moštvu."

Svetovni prvaki, katerih uspehi so močno pripomogli k nadaljnjemu razvoju košarkarske tradicije na področju nekdanje Jugoslavije in s tem tudi Slovenije, so si po odlikovanju ogledali razstavo fotografij SP 1970 z naslovom "Luna vaša, zlata naša", prepolno zanimivih fotografij in še bolj privlačnih zgodb, ki je do konca EuroBasketa 2013 na ogled v Muzeju novejše zgodovine v Tivoliju.

Za konec razgibanega dvodnevnega obiska slovenske prestolnice, na katero junake iz leta 1970 vežejo nepozabni spomini, so bili prisotni še na predstavitvi prevoda drugega dela knjige Ukradene sanje - jugoslovanska košarka španskega avtorja Juanana Hinoja s prevodom v slovenski jezik Katje Temnik.

"Slovenija se tudi na ta slovesen način iskreno in prisrčno zahvaljuje odlikovancu gospodu Ivu Danevu za njegove izjemne in navdihujoče športne in druge življenjske dosežke. Znova lahko ponovimo, da odlikovance, tudi današnjega, odlikuje najprej in predvsem človeški značaj. Skoraj ni vrhunskega dosežka, presežka na športnem ali drugih področjih človekovega dela in ustvarjanja, da ga ne bi utemeljevala močna in moralno trdna osebnost zmagovalca. Spričo tega si lahko lažje razložimo skrivnost njegovega izjemnega uspeha, hkrati pa tudi razlog za navdušenje, ki presega občudovanje navijačev, ampak doseže razsežnosti širokih ljudskih množic. Glede tega so vrhunski in izjemni športni uspehi sicer zares težko dosegljivi, vendar pa po svojem odmevu v široki javnosti skoraj nimajo tekmeca. Zlasti je pomembno, da navdahnejo toliko mladih ljudi. V športnem uspehu je namreč, kot v vsakem drugem izjemnem uspehu, zaobjet učinek talenta in trdega dela in odrekanja. Istovetenje mladih ljudi s športnimi junaki je s tega vidika imenitno. Prej ali slej se sami dokopljejo do spoznanja, da uspeha ne tlakuje samo talent ali samo odrekanje in trdo delo, temveč oboje in še nekaj več. Spoznajo, da je ta učinek izjemoma popoln, ko ga izbrusi močan osebni značaj. Zato je navdihujoča moč športa družbeno tako pomembna in skoraj nenadomestljiva. Ni vsiljiva, je atraktivna in navaja k oblikovanju pozitivne osebnosti slehernega posameznika, ki ga ta navdihujoča moč prevzema. Na koncu vseh koncev pridemo torej do značaja in izoblikovane osebnosti. To je portret današnjega zmagovalca Iva Daneua. To je portret osebnosti, ki navdihuje," je v govoru ob odlikovanju povedal predsednik Republike Slvoenije Borut Pahor.

Ivo Daneu je ob veličastnem dogodku sporočil: "Rad bi poudaril, da del tega odlikovanja pripada tudi mojim soigralcem pri AŠK Olimpiji in reprezentanci ter mojim trenerjem - Bošku Mariniču, ki me je naučil osnov, pa Borisu Kristančiču, pokojnemu profesorju Aci Nikoliću, Ranku Žeravici, Lazarju Lečiću, Milanu Tošiću in ostalim. Verjetno so za tako kariero zaslužni tudi geni, a zato nisem kriv sam, temveč starši, ki bi se jim moral zahvaliti. Sem pa tudi zelo trdo garal in delal, v mojih časih namreč ni bilo televizije, računalnikov , iPadov in ostale tehnologije, tako, da smo le hodili v šolo in igrali košarko."