O-STA

Lipko in Košorok želita otroke navdušiti nad košarko

Ljubljana - Na novinarski konferenci v Hotelu Plaza so danes predstavili pravljico o Lipku avtorja Primoža Suhodolčana in ilustratorja Gorazda Vahna z naslovom Lipko in KošoRok, ki je na voljo v vseh knjigarnah in bolje založenih trgovinah.

Slikanica Lipko in KošoRok prinaša čudovito zgodbo o odraščanju, ki poudarja pomen prijateljstva, vzpodbuja športni duh in sožitje z naravo. Vznemirljiva zgodba bo zagotovo navdušila staro in mlado, še posebej pa najmlajše športne navdušence, raziskovalce in ljubitelje narave. Spremljala jih bo ob navijanju za naše košarkarske junake in ob lastnih športnih uspehih.

V očarljivi zgodbi spoznamo Roka, drobnega in osamljenega dečka, ki mu nekega večera Lipko zaupa veliko skrivnost, ki je pred njim ni slišal še nihče. Kadar je polna luna in je zadnji dan v prvem zelenem mesecu, gozd oživi v pričakovanju velike tekme med Iglavci in Listavci! Vsekakor pa slikanica Lipko in KošoRok otroke nagovarja z zgodbo o tegobah odraščanja - o osamljenosti, premagovanju različnosti, vztrajnosti, prijateljstvu in športu.

Pravljica je bila izbrana na razpisu, ki so ga pripravili EP 2013, d.o.o., Javna agencija RS za knjigo, ter Društvo slovenskih založnikov, zmagal pa je že omenjen projekt DZS-ja. Slikanica, ki je stiskana v slovenskem in angleškem jeziku, je na voljo za 16,95€.

Primož Suhodolčan, avtor pravljice Lipko in Košorok:

"Ko sem pisal zgodbo o Lipku so me vedno spremljali tudi spomini iz mojega otroštva in odraščanja. Sam sem bil zaprisežen gibanju in kot sem zapisal v knjigi, tudi meni niti korenine ne bi pomagale, da bi stal pri miru. Ves dan sem bil na igrišču in tam sem se počutil prav tako kot Rok. Še v osmem razredu sem bil velik komaj kaj čez meter in pol in v ekipo so me sprejeli samo, če je kdo manjkal ali če ni bilo zamenjave za poškodovanega. Po svetovnem prvenstvu v Ljubljani pa je bila prav košarka tisto, o čemer je sanjal vsak fantič. Na drvarnico smo si namesto pravega koša nabili obroč od soda za mošt, mreža pa je bila iz vreče za krompir. Kot Rok iz knjige sem do trde teme tapkal in se igral, da premagujem košarkarske velikane. Tudi takratnega junaka in današnjega ambasadorja Iva Daneua. Potem smo bili navdušeni nad Vilfanom, ne samo zaradi njegovega znanja, ampak še bolj zaradi predrznosti, ki jo je prikazoval na igrišču in izven njega. Kasneje sta bila tu še Marko in Rašo. Zelo sem vesel, da se je krog nekako sklenil in sem končno lahko vsaj malo tudi v resnici na istem igrišču kot oni."

Gorazd Vahen, ilustrator:

"Najprej sem hotel zavrniti vse skupaj. Nisem videl načina, da bi v svoj natrpani urnik spravil celo slikanico o košarkarskem drevescu, pa še s tako nemogoče kratkim rokom oddaje. Športni duh in blagor očetnjave gor ali dol, nisem se nameraval lotiti projekta, ne da bi vedel, ali ga lahko izpeljem na nivoju. A sem si vseeno vzel čas za razmislek in ker je moja draga rekla, da ima dober občutek, sem poklical Primoža. Z njim sem pred leti že delal in vedel sem, da si zna izmisliti kaj zanimivega. Ko sem videl osnutek zgodbe, sem vedel, da je stvar izvedljiva. Potrdil sem svoje sodelovanje in se vrgel v delo in to zato, ker je bila zgodba res dobra in njeno sporočilo tako pomembno, ker si Lipko zasluži spodobno slikanico, ker je evropsko prvenstvo izjemna stvar in, ker je moj oče igral za Svobodo z Viča. Vesel sem, da smo s Primožem in z ekipo iz DZS spravili to knjigo do tiskarne. Ostalo je zdaj v rokah skupine zelo, zelo visokih fantov."

Domen Lorbek, slovenski košarkarski reprezentant:

"Svojima otrokoma rad berem pravljice, začel sem jim tudi Lipka in Košoroka, pa s sinom še nisva prišla do konca, saj ga zaenkrat bolj zanimajo slike. Zelo sem vesel, da je pravljica povezana s prvenstvom in, da Lipko tudi po njem ne bo pozabljen, to je lahko za otroke le dobro. Lipko je velik magnet za otroke, odlična maskota, kar vidim tudi pri sinu. Obljubiti sem mu moral, da si bo lahko ogledal kako tekmo Slovenije, saj si zelo želi videti Lipka v živo, bolj kot očeta na parketu."

Ni igre brez drame

Pravljica Lipko in KošoRok je bila izbrana na razpisu v okviru nacionalne knjižne kampanje Ni igre brez drame, s katero je največji športni dogodek v zgodovini samostojne Slovenije dobil še kulturno noto. Namen kampanje je povezati kulturo in šport, izkoristiti veliko pozornost javnosti, ki je letos usmerjena v evropsko košarkarsko prvenstvo v Sloveniji ter s tem športnemu dogodku dodati še družbeno odgovorno kulturno noto in spodbuditi večji pomen knjige v slovenski družbi. Ena izmed akcij kampanje je en evro pri popustu na knjige z vstopnico za EuroBasket 2013, ki je unovčljiv v knjigarnah po Sloveniji. Več podrobnosti o projektu Ni igre brez drame najdete na spletni strani: www.bukla.si/eurobasket2013.