O-STA

EuroBasket 2013 oranžno žogo ponesel tudi na morje

Koper, 24. avgust 2013

Po nepozabnem žrebu skupin prvega dela EuroBasketa 2013 v Postojnski jami, ki še danes odmeva po Evropi, se je v soboto v Koprskem zalivu ob prekrasnem vremenu odvil še en zgodovinski presežek, ki bo zaobkrožil svet.

Gre za edinstven dogodek, prvo košarkarsko tekmo sploh na slovenskem morju, ki je potekala 300 metrov od obale na splavu podjetja Adria ING, ki ga za servis uporablja Luka Koper. Največji splav pri nas je dolg kar 40, širok 20, nad gladino pa visok 3 metre in tehta neverjetnih 1.500 ton. Pravo košarkarsko igrišče so na njem pripravljali kar tri dni, saj je postavitev na takšnem prizorišču še bistveno bolj zahtevna, kot je bila v Postojnski jami.

Na mini turnirju so se med seboj pomerile ekipe nekdanjih zvezdnikov Hrvaške, Italije in Slovenije, ki so jih sestavile legende košarke Dino Radja, Rašo Nesterović in Dino Meneghin, ki se zaradi osebnih težav žal ni uspel udeležiti dogodka. Povabljeni gostje in predstavniki medijev so z ladje Prince of Venice ob splavu imeli možnosti spremljati tri razburljive tekme, vsako z dvema polčasoma po 20 minut.

Italijansko selekcijo je s klopi vodil Alberto Bucci, pod njegovo taktirko pa so se na parketu potili Claudio Codebella, Francesco Donati, Luigi Mentasti, Giuseppe Corvo, Marco Tirel, Mario Boni, Marco Solfrini, Damiano Brigo ter Flavio Carera. Prekaljeni hrvaški mački niso potrebovali trenerja in so zaigrali v zasedbi Dino Rađa, Žan Tabak, Aramis Naglić, Hrvoje Perinčić, Darko Krunić, Arijan Komazec, Alan Gregov, Boris Gnjidić in Miro Jurić, v slovenski četi pa so pod vodstvom zvezdniškega trnerja Iva Daneva nastopili Rašo Nesterović, Slavko Duščak, Jaka Daneu, Goran Jagodnik, Roman Horvat, Rado Trifunović, Matjaž Smodiš, Marko Milič, Darko Mirt ter Slavko Kotnik.

Košarkarski spektakel na morju, ki ga je organiziral lokalni organizacijski odbor EuroBasketa, je omogočil BEKO kot glavni pokrovitelj v sodelovanju z nekaterimi ostalimi sponzorji EuroBasketa 2013 - Hypo Alpe Adria, Fructal, Telekom Slovenije, Petrol, Zavarovalnico Triglav in Skupino Pivovarna Laško. Projekt so finančno podprli tudi FIBA Europe, Mesta občina Koper ter Luka Koper.

Na koncu je selekcija Hrvaške osvojila turnir z dvema zmagama, medtem ko je Sloveniji pripadlo drugo mesto po zmagi nad Italijo.

Na in po dogodku so bili košarkarji, ki so se ga udeležili polni vtisov. Rašo Nesterović, eden od idejnih očetov dogodka je povedal: "Dogodek je s promocijskega vidika super. Ljudje povsod po Evropi ga bodo videli in verjamem, da ga bodo podprli. Mislim, da bo taka stvar pritegnila tudi tiste, ki se ne spoznajo najbolje na košarko."

Prizorišče dogodka je res unikatno in redko videno. Nekdanji hrvaški zvezdnik Dino Rađa se je strinjal s tem. "Ideja je nekaj originalnega, kar še ni bilo videno. Zagotovo se bo veliko govorilo o tem. Slovenska košarkarska zveza očitno veliko vlaga v promocijo dogodka in želi, da zadeva dobro izpade, kar je za vsako pohvalo," je povedal Rađa in dodal: "Veste, na morju igram prvič, četudi prihajam iz Dalmacije.

Dogodek je bil nekaj povsem novega tudi za Žana Tabaka. "Na takem prizorišču, na splavu igram prvič. Nisem še igral na čem podobnem, le enkrat na Karibih sem igral košarko 3 na tri na splavu," nam je povedal, slovenski nekdanji reprezentant Roman Horvat pa je dogodek primerjal z žrebom predtekmovalnih skupin EuroBasketa v Postojnski jami: "Zagotovo je košarka na morju še večji presežek od tistega v Postojnski jami, čeprav je tudi tisti bil izvrsten. Raje pač igramo na soncu in za povrhu vsega še na morju. Organizacija enega in drugega pa je bila perfektna. Mislim, da niti nihče od ostalih košarkarjev, ki so dali še veliko več skozi, kot jaz sam, ni videl še česa podobnega, kot je igrišče na splavu in tribuna v obliki ladje in publika, ki na njej spremlja tekmo."

Za konec je nekdanji italijanski zvezdnik Claudio Coldebella postregel s sporočilom za vse italijanske ljubitelje košarkarje, ki razmišljajo o tem, da bi obiskali Slovenijo: "Slovenija je domovina košarke, ta ideja za promocijo pa je fantastična. Eden od motov EuroBasketa v Sloveniji je, da košarko čutimo in mi tu lahko igro res vsi začutimo. Zagotovo se bom vrnil v Koper, da si bom na EuroBasketu ogledal tekme Italije. Navijačem Italije bi sporočil, da je to prelepo mesto. Poletje se bliža koncu, tu ga še lahko ujamejo, ljudje pa so zelo prijazni v tem delu Slovenije."