O-STA

Daneu, Nesterović in Milič predstavili medalje EuroBasketa 2013

24. avgust 2013

Koper - Ambasadorji EuroBasketa 2013 so med predzadnjo pripravljalno tekmo slovenske reprezentance predstavili medalje, ki jih je naredila Zlatarna Celje.

Oblika medalje se s čistostjo linij in površin osredotoča na bistvo, ergonomska napetost pa ji daje prijeten občutek ob dotiku. Medalja daje vtis sestavljenosti iz dveh delov, ki tvorita celoto, in je tako simbol zaključenega uspeha. Z vso svojo težo 210 gramov je hkrati najvišje priznanje za trud in trdo delo.

Razgibana linija, ki loči različno obdelani površini medalje, ponazarja stiliziran Triglav, kot najodmevnejši simbol Slovenije, ki letos gosti 38. EuroBasket. S tem oblika in simbolna vrednost medalje nadaljujeta zgodbo celostne podobe dogodka na povsem svojevrsten način, Triglav kot najvišji vrh Slovenije pa ga prostorsko umesti in zariše povezavo med nebom in zemljo, športom in zmago.

Spodnja tretjina medalje nosi reliefno podobo tipične strukture košarkarske žoge - to je moč najbolje zaznati ob dotiku. Površina je matirana in s tem še bolj poudari strukturo žoge vizualno pa konkurira gladki, sijoči površini nad njo, na kateri se zariše poglobljen logotip dogodka.

Na zadnji strani medalje so vgravirana vsa mesta, gostiteljice - Celje, Jesenice, Koper in Ljubljana ter logotip EuroBasketa 2013. Premer medalje meri 80 milimetrov.

Alenka Škreblin, generalna sekretarka EuroBasketa 2013:

"Medalje so eden izmed tistih elementov prvenstva, ki imajo posebno vrednost, saj jih dobijo zgolj najboljši košarkarji Evrope. Vselej imajo posebno zgodbo in tudi mi smo želeli, da niso zgolj lepe, temveč, da imajo košarkarske poteze ter so povezane s celostno grafično podobo. Zlatarna Celje, s katero odlično sodelujemo, je uspela narediti odlične medalje, ki jih bomo 22. septembra ponosno predali prvim trem reprezentancam. Vsi srčno upamo, da tudi slovenski."

Desiree Kolarec, oblikovalka nakita:

"V Zlatarni Celje smo ponosni, da nam je lokalni organizacijski odbor zaupal nalogo oblikovanja odličja za tako velik športni dogodek, kot je EuroBasket 2013. Kljub navidezni preprostosti je šlo tako s tehnološkega kot z oblikovalskega vidika za velik izziv."

Ivo Daneu, ambassador EuroBasketa 2013:

"Medalje so res stvar, ki imajo izjemno vrednost. Svoje hranim kar v sefu, zato se pravzaprav niti ne spomnim več dobro vseh. Se pa dobro spomnim kako lepa je bila naša iz leta 1970. Še lepši pa je bil koš, s katerim smo si izborili prvo mesto."