O-STA

MORS in KZS podpisala pogodbo o sodelovanju

27. avgust 2013

Ljubljana - Danes sta minister za obrambo Roman Jakič in predsednik KZS Roman Volčič podpisala Dogovor o sodelovanju pri izvedbi prvenstva EuroBasket 2013.

Kot je po podpisu dogovora povedal minister Jakič, bo Ministrstvo za obrambo pri izvedbi prvenstva sodelovalo z materialnimi sredstvi, pomagali pa bodo tudi pripadniki Slovenske vojske. Tako bo Uprava RS za zaščito in reševanje iz Državnega logističnega centra za zaščito in reševanje zagotovila šest mobilnih in devet velikih agregatov za razsvetljavo, 20 zabojnikov ter za tisoč kvadratnih metrov plošč umtech. Slovenska vojska bo zagotovila tovorna vozila za prevoz in odvoz opreme, sredstva za brezžično komuniciranje, šotor za razsvetljavo, prostore za dispečerski center v Ljubljani, športno dvorano v Ljubljani za izvedbo treningov ter parkirne prostore v Celju, Kranju, Ljubljani in Ankaranu. Obenem bo pri izvedbi dogodka skladno z današnjim formalnim podpisom dogovora sodelovalo približno 80 pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenska vojska se že več let v okviru civilno-vojaškega sodelovanja uspešno vključuje v izvedbo športnih dogodkov. Pri tem je minister izpostavil predvsem tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki, že tradicionalno sodelovanje Slovenske vojske pri organizaciji smučarskih poletov v Planici ter pri svetovnih pokalih Zlata lisica in Vitranc na Pohorju ter tekme za svetovni pokal v smučarskih tekih na Rogli, za svetovna pokal in prvenstvo v gorskem maratonu v Podbrdu in zadnja tri leta za svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske v Ljubnem.

Slovenska vojska ima s sodelovanjem pri velikih športnih tekmovanjih dolgoletne izkušnje, vendar bodo njeni pripadniki tokrat pred največjim izzivom te vrste. Strokovnjaki za logistiko in brezžične zveze bodo namreč sočasno delovali na vseh petih prizoriščih prireditve, kjer bodo morali poskrbeti za prevoz ter brezhibno delovanje materialnih sredstev. Prav tako bo Slovenska vojska zagotovila 60 profesionalnih voznikov.

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič je ob podpisu dogovora izrazil zadovoljstvo, da je tudi Ministrstvo za obrambo s svojimi zmogljivostmi pristopilo k izvedbi prvenstva, predvsem na področju logistike. Slovenska vojska ima po njegovih besedah bogate izkušnje pri tovrstnih športnih dogodkih in tudi zmogljivosti, ki bi jih težko zagotovil kdo drug.

Minister Jakič je ob koncu izrazil prepričanje, da bomo dogovorjene naloge opravili odlično, povedal je tudi, da je na ogled tekem povabil že nekatere kolege ministre za obrambe iz tujih držav, slovenski reprezentanci pa je zaželel veliko športnega uspeha.

Zvočna posnetka (MP3):