O-STA

Odprtje EuroBasketa 2013

Ljubljana, 3. september 2013

Težko pričakovani EuroBasket 2013 uradno odprt!

Ljubljana - V torek, dan pred prvimi tekmami, se je v Ljubljani odvilo odprtje največjega športnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije - EuroBasketa 2013.

Dogodek je potekal na Kongresnem trgu v središču Ljubljane, kjer so bili prisotni župani vseh občin gostiteljic ter najvišji predstavniki države, Košarkarske zveze Slovenije in FIBA Europe. Manjkali niso niti predstavniki vseh sodelujočih reprezentanc, ki se bodo med seboj pomerile na EuroBasketu.

Bogat program v režiji Jureta Korenca je v zanimivo celoto povezal znani voditelj Igor E. Bergant, večer pa je popestril nastop priljubljenega svetovno znanega pevskega zbora Perpetuum Jazzile.

Torkov spektakel je s ponosom navdal predsednika Košarkarske zveze Slovenije Romana Volčiča, ki se je ob tej priložnosti vrnil slaba tri leta nazaj, ko so vodstvo zveze prevevala čustva zadovoljstva ob uspehu pri kandidaturi za organizacijo EuroBasketa 2013: "Dobro se spominjam 5. decembra 2010, ko je Slovenija dobila organizacijo EuroBasketa 2013 in se je vse začelo zares. Dan je bil nabit s čustvi in ponosom, prav tako so bila prisotna velika pričakovanja. Po dobrih dveh letih in pol organizacije pred začetkom največjega športnega dogodka v samostojni Sloveniji čutim še močnejši ponos. To je pomemben dogodek za Slovenijo in še pomembnejši za njeno majhno košarkarsko zvezo, ki po denarni plati ne more tekmovati z ostalimi. Zato pa z njimi lahko tekmuje organizacijsko. Tokratni EuroBasket ne bo dogodek velikih denarnih vložkov, bo pa tekmovanje prežeto z dušo in strastjo. Prepričan sem, da bomo Slovenci Evropi pokazali, da imamo veliko športno srce, da smo odlični gostitelji in da imamo prelepo državo. Zaposleni na slovenski košarkarski zvezi in lokalni organizacijski odbori delamo po svojih najboljših močeh, opravljamo veliko nadur tako podnevi kot ponoči, da bi skupaj s FIBA Europe, ki se ji ob tej priložnosti zahvaljujem za zaupanje in podporo, pripravili veličasten dogodek."

Generalni sekretar FIBA Europe Kamil Novak na otvoritveni slovesnosti ni mogel prehvaliti prizadevnosti organizatorjev velikega dogodka pri pripravah nanj. "Ta narod, ki živi in diha košarko, je predolgo čakal na prvi EuroBasket. V pripravah na dogodek je lokalni organizacijski odbor med drugim tudi priredil tekmi pod zemljo in na morju, kar je le še dodaten dokaz, koliko časa in energije so njegovi člani posvetili temu, da organizirajo najboljši EuroBasket doslej," je povedal in dodal prepričanje o uspešnosti največjega letošnjega evropskega košarkarskega dogodka: "Prepričan sem, da bodo dvorane polne na vsaki tekmi, saj so razdalje za veliko število navijačev, ki bi želeli priti v Slovenijo res majhne."

Otvoritvena slovesnost je zdaj za nami, prepričani pa smo, da bo prvenstvo vsaj tako uspešno, kot je bil njegov uvod.