O-STA

Dobili smo zmagovalce akcije "Naj kopališče 2013" in "Naj plavalec 2013"

Po dolgem, vročem poletju je čas za izbiro krajev, ki smo jih v preteklih mesecih pogosto obiskovali, za izbor nagrajencev akcije "Naj kopališče 2013". Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje "Dobro jutro, Slovenija", ki poteka po slovenskih radijskih postajah in glasovnic, ki so jih lahko oddali tudi preko Nedeljskega dnevnika, izbirali slovensko "Naj kopališče 2013". V torek, 15. oktobra so v Termah 3000 v Moravskih Toplicah podelili nazive malim, srednjim in velikim termalnim kopališčem, letnim in naravnim kopališčem, pokritim bazenskim kopališčem, pa tudi nagrade "Naj plavalec 2013", ki jih vsako leto podeljuje Plavalna zveza Slovenije. Najbolj priljubljeni med kopalci so Terme Snovik, Thermana Laško, Terme Olimia, ljubljanska Laguna, Simonov zaliv v Izoli in Vodno mesto Atlantis.

Poslušalke in poslušalci radijske oddaje "Dobro jutro, Slovenija" ter bralke in bralci Nedeljskega dnevnika so v preteklem poletju med vsemi slovenskimi kopališči izbirali najboljše kraje za sprostitev in tako že 23. leto zapovrstjo izbrali nosilce nazivov "Naj kopališče". Na 7 slovenskih radijskih postajah in na spletni strani www.kopalisce.si, ki deluje pod okriljem portala www.dj-slovenija.si ter v sodelovanju z RTV Slovenija so podelili nazive v šestih kategorijah - malim, velikim in srednjim termalnim kopališčem, letnim in naravnim kopališčem, pokritim bazenskim kopališčem. Plavalna zveza Slovenije pa je razglasila dobitnike nazivov "Naj plavalec 2013".

Naj plavalka v kadetski starostni kategoriji je postala Neža Kocijan, naj trener pa njen trener Aleš Poljak. Naj plavalec v tej kategoriji je postal Grega Popovič. Za njegov napredek pa skrbi trener Blaž Medvešek. V mladinski plavalni kategoriji je naziv Naj plavalka dobila Nastja Govejšek s trenerjem Juretom Primožičem, saj je bila Nastja v pretekli sezoni naša najboljša mladinka na mladinskem evropskem prvenstvu v Poznanu. Naj plavalec je postal Peter John Stevens s trenerjem Luko Berdajsom, ki je letos osvojil več kolajn.

V absolutni kategoriji je naziv Naj plavalke odnesla Anja Klinar s trenerjem Mihom Potočnikom, saj je bila to sezono naša najboljša plavalka. Odlično je plavala na Sredozemskih igrah v Mersinu, kjer je z osvojitvijo petih medalj postala tudi najuspešnejša slovenska udeleženka. Ker je tudi za Damirjem Dugonjičem in njegovim trenerjem Matijem Medveškom ena najboljših sezon, je dobil naziv Naj plavalca v tej kategoriji. V Chartreju si je na evropskem prvenstvu v 25 metrskih bazenih priplaval bronasto in srebrno medaljo. Na svetovnem članskem prvenstvu (25m bazeni) v Carigradu je storil še korak naprej in osvojil še dve srebrni medalji.

Splošen vtis vseh letošnjih glasovalcev je, da so se kopališča v zadnjih letih precej izboljšala in da je na prvem mestu skrb za raznoliko ponudbo, pa tudi za čistočo in varnost. Zato so glasovalci v kategoriji naravnih kopališč ponovno najbolje ocenili Simonov zaliv v Izoli, drugo mesto je pripadlo Grajskemu kopališču Bled, tretje pa Osrednji plaži Portorož.

V kategoriji letnih kopališč je največ glasov dobila ljubljanska Laguna, na drugo mesto se je uvrstilo Letno kopališče Celje in na tretje Letno kopališče Kranj. Zmagovalec kategorije pokritih kopališč je, kot že vrsto let zapored, tudi tokrat Vodno mesto Atlantis. Mesto nižje je pripadlo Aquaparku Žusterna, tretje pa novincu med najboljšimi Hotelu Golf.

Največ glasov v kategoriji malih termalnih kopališč so dobile najvišje ležeče slovenske terme, Terme Snovik, drugega mesta so se razveselili v Zdravilišču Radenci, tretjega pa novinci, Terme Dobrna. Med srednje velikimi termalnimi kopališči je bilo obiskovalcem najbolj všeč v Thermani Laško, mesto za njim so se uvrstili v Termah Banovci, na tretje mesto pa so obiskovalci z oddanimi glasovi uvrstili Terme Dolenjske Toplice. Najboljše veliko termalno kopališče leta 2013, ki je odneslo naziv "Naj kopališče 2013" so Terme Olimia, na drugo mesto so se uvrstile Terme 3000, na tretje pa Terme Čatež.