O-STA

Fundacija Inamori je podelila 29. nagrade Kyoto Prize za izjemne dosežke na področju znanosti in kulture

FUNDACIJA INAMORI JE PODELILA 29. NAGRADE KYOTO PRIZE ZA IZJEMNE DOSEŽKE NA PODROČJU ZNANOSTI IN KULTURE

Ljubljana, 19. november 2013 - Inženir elektronike dr. Robert Heath Dennard, biolog dr. Masatoshi Nei in jazz glasbenik Cecil Taylor so v nedeljo, 10. novembra prejeli nagrade Kyoto Prize. Poleg Nobelove nagrade, je Kyoto Prize eno od najvišjih svetovnih priznanj za življenjske dosežke izjemnih osebnosti na področjih kulture in znanosti. Fundacija Inamori, ki jo je ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj japonske korporacije Kyocera, z nagrado vsako leto izrazi spoštovanje posameznikom za njihovo življensko delo, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki na enem od treh področij. Vsaka nagrada je vredna 50 milijonov jenov (približno 372.000 €*).

Na podelitveni svečanosti, ki je potekala v dvorani International Conference Center v Kyotu, nekdanji cesarski prestolnici Japonske, so letošnji nagrajenci v kategorijah Napredne tehnologije, Osnovne znanstvene discipline in Umetnost in filozofija, prejeli priznanja, medalje Kyoto Prize in denarne nagrade. Predstavitvena svečanost je potekala ob navzočnosti princese Takamado, članice japonske cesarske družine in več kot tisoč povabljencev s področja gospodarstva, politike in kulture s celega sveta.

Nagrajenci Kyoto Prize 2013:

Dr. Robert Heath Dennard (rojen: 5. septembra 1932, ZDA)

Dr. Robert Heath Dennard, ameriški inženir elektronike je leta 1967 izumil osnovno strukturo dinamičnega pomnilnika (Dynamic Random Access Memory - DRAM). Njegov izum je neizmerno povečal kapacitete pomnilnikov digitalnih informacij, kar je privedlo do dramatičnega napredka na področju informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij. Dr. Dennard in njegovi kolegi so leta 1974 z razvojem smernic za miniaturizacijo tranzistorjev s poljskim efektom (MOSFET), odigrali odločilno vlogo v razvoju integriranih vezij (mikročipov). Današnja obširna uporaba digitalnih virov v vsakdanjem življenju, kot tudi v znanosti, ne bi bila mogoča brez dosežkov dr. Dennarda.

Dr. Masatoshi Nei (rojen: 2. januarja 1931, ZDA)

Ameriški evolucijski biolog dr. Masatoshi Nei je s svojimi raziskavami odigral odločilno vlogo pri boljšem razumevanju genetike in evolucijske biologije. V zgodnjih 70-tih letih, je Nei razvil nov statistični model, ki je omogočil merjenje genetske distance med dvema populacijama (Nei-jeva genetska distanca). Po zaslugi te metode je mogoče časovno določiti, kdaj se je človeška rasa odcepila od skupnih prednikov. Raziskave dr. Nei-a so odločilno prispevale k razvoju molekularne evolucijske biologije, kot tudi mnogih drugih disciplin, vključno z ekologijo in okoljsko zaščitno biologijo.

Cecil Taylor (rojen: 25. marca 1929, ZDA)

Cecil Taylor, eden najvplivnejših svetovnih jazz glasbenikov, je prejemnik nagrade na področju kulture. Free jazz pianist, na katerega sta imela močan vpliv Duke Ellington in Thelonious Monk, je s svojim edinstvenim improvizacijskim slogom odprl nova obzorja v svetu jazza. Njegova neprekosljiva virtuoznost in močan značaj vnašata intenzivno vitalno energijo v njegovo glasbo, ki ima močan vpliv na široko paleto glasbenih žanrov. Gospod Taylor je večkrat nastopal na Japonskem in globoko vplival na jazz skupnost v tej deželi. V poznih 80-tih je pogosto igral z evropskimi improvizatorji, in tako dodal novo poglavje k evropski improvizacijski glasbeni sceni.

Kyoto Prize: Nagrada z bogato tradicijo

Z nagrado Kyoto Prize, Fundacija Inamori Foundation nagrajuje življenjske dosežke osebnosti, ki so pomembno prispevale k nadaljnemu razvoju znanosti in umetnosti. Pobudnik nagrade je bil leta 1984 Kazuo Inamori, ustanovitelj japonske tehnološke korporacije Kyocera, s sedežem v Kyotu. Kyoto Prize podeljujejo v kategorijah Napredne tehnologije, Osnovne znanstvene discipline in Umetnost in filozofija, vsako leto novembra s strani Fundacije Inamori, katere ustanovitelj je prav tako Kazua Inamori.

Med osebnostmi, ki so v preteklih 28 letih prejeli to prestižno nagrado, so bili nemški koreograf Pina Bausch, filozof Jürgen Habermas, japonski modni oblikovalec Issey Miyake, francoski skladatelj Pierre Boulez in primatologinja Jane Goodall.

Za več informacij o priznanju Kyoto Prize in Fondaciji Inamori, prosimo obiščite: www.kyotoprize.org/en/

*menjalni tečaj na dan 24. oktober 2013

###

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O podjetju Kyocera Document Solutions Europe B.V.

Kyocera Document Solutions sodi med vodilna svetovna podjetja s področja pisarniških dokumentnih rešitev. Ponudba izdelkov in storitev obsega tiskalnike ECOSYS, zanesljive večnamenske sisteme, visokokakovostni potrošni material in obsežno ponudbo programskih rešitev ter upravljanih dokumentnih storitev (Managed Document Services, MDS). Kyocera Document Solutions nudi inovativne izdelke, ki gradijo na temelju komponent z dolgo življenjsko dobo. Prednosti za stranke vključujejo nizke skupne stroške lastništva in visoko učinkovitost v vseh delovnih okoljih. Njena ponudba rešitev in enota Managed Document Services pomagata strankam znižati stroške in vpliv na okolje ter sočasno izboljšati učinkovitost in zanesljivost vsakodnevnih poslovnih procesov. Več informacij je na voljo na spletni strani www.kyoceradocumentsolutions.eu.

Kyocera Document Solutions je podružnica v popolni lasti korporacije Kyocera Corporation, ki je leta 2009 obeležila 50. obletnico obstoja. Kyocera, ki se na seznamu največjih javnih družb na svetu, Global 2000 revije Forbes, uvršča na 492. mesto, je vodilni proizvajalec visokotehnološke keramike, elektronski komponent, solarnih celic in elektronske pisarniške opreme. Kyocerina dolgoročna strategija je usmerjena v poslovanje, ki podpira telekomunikacije, obdelavo informacij, zaščito okolja in ohranitev kakovosti življenja.

O podjetju Xenon forte

Podjetje Xenon forte sodeluje s Kyocero že od leta 1989, status nacionalnega distributerja je pridobilo leta 1997, julija 2002 pa postalo njen direktni partner. Skupaj s podjetji Xenon forte - Zagreb d. o. o., Xenon forte Sarajevo d. o. o. in Xenon forte Montenegro d. o. o. skrbi za marketing, tehnično podporo in distribucijo izdelkov Kyocera Document Solutions v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori. Osnovna dejavnost podjetja je informacijski inženiring, kar zagotavlja odlično osnovo za razvoj uporabniških storitev, tehnično podporo in razvoj aplikacij za podjetje Kyocera.


Več informacij:
Xenon forte, d. o. o.
Ciril Kraševec, direktor
Leskoškova 11, 1000 Ljubljana
Tel.: (01) 5484 800
Faks: (01) 5484 819
E-pošta: ciril@xenon-forte.si
Spletna stran: www.xenon-forte.si