O-STA

Šest slovenskih podjetih na sejmu Heimtextil Frankfurt

Včeraj, 8. januarja 2014 se je v Frankfurtu začel največji mednarodni strokovni sejem tekstila za dom in gospodinjstvo ter opremo objektov na svetu, trajal pa bo do sobote, 11. januarja. Na njem nastopa tudi šest slovenskih podjetij, Fakulteta za dizajn pa si je s svojimi kreacijami izbrana skupaj še z sedemnajstimi oblikovalskimi fakultetami z vsega sveta za nastop v sklopu Campus, kjer so prikazani dosežki študentov oblikovanja.

Po krizi v sredini minulega desetletja beleži sejem Heimtextil že četrto leto zapored rast. Na njem se predstavlja 2.718 razstavljavcev (sto več kot leta 2013) iz 61 držav, od tega tudi šest slovenskih. Skupaj s pestrim in uveljavljenim spremljevalnim strokovnim programom je Heimtextil tisti, ki postavlja svetovne smernice na področju tekstila za notranjo opremo. Frankfurtski sejem, leta 2012 četrto največje sejemsko podjetje po prihodkih na svetu, pričakuje na sejmu več kot 65 tisoč obiskovalcev iz najmanj 135 držav.

K dobrim rezultatom sejma je pripomoglo tudi gospodarsko oživljanje v Evropi v zadnjem četrtletju letu minulega leta, izvoz v nekatere države, kot na primer v Rusijo, Turčijo in na Kitajsko pa se povečuje. Strokovno združenje Euratex pričakuje nadaljevanje pozitivnih trendov tudi v letu 2014. Predvsem v Nemčiji naj bi se domače povpraševanje še povečevalo; povprečni Nemec naj bi imel namreč letos na razpolago 586 evrov več dohodkov kot v minulem letu.

Prav tekstil za notranjo opremo ponuja nove priložnosti, saj mu potrošniki namenjajo vse več pozornosti pri opremljanju svojega doma. Tekstil je namreč zelo hvaležen in uporaben material, s katerim lahko posameznik izrazi svojo osebnost in individualnost.

V hali 4.2 se je sejem začel že dan pred uradnim odprtjem. Tam se v sklopu "Design live" predstavlja približno dvesto oblikovalskih studiev, ta sklop pa je tako tudi največja oblikovalska platforma za tekstil na svetu. Letos je zaznati občutno povečano prisotnost ponudnikov digitalnega tiska. Digitalni tisk bo zaradi svoje vse pomembnejše vloge pri oblikovanju tekstilij "dobil" tudi svojo prvo mednarodno konferenco za digitalni tisk "European Digital Textile Conference". Konferenca bo potekala v Frankfurtu 9. in 10. januarja, ponudila pa bo pregled novih tehnologij, tržnih priložnosti, področij uporabe za industrijski tik in trajnostne proizvodne možnosti. V sodelovanju s Frankfurtskim sejmom jo organizira mednarodna informacijska mreža za tekstilno industrijo World Textile Information Network.

Čeprav je sejmišče v Frankfurtu drugo največje na svetu, je kar nekaj segmentov oziroma hal na sejmu Heimtextil letos razprodanih. Povsem zasedena je hala 8 s posteljnino in kopalniškim tekstilom. Enako velja za halo 3.1, kjer se predstavljajo ponudniki stenskih oblog in založniki na področju tekstila. Hala 11 je namenjena dobaviteljem kopalniškega, posteljnega in namiznega perila najvišjega kakovostnega in cenovnega razreda.

Inovativnim in obetavnim start-up podjetjem je namenjena posebna platforma "New&Next"; nastop debitantov je vir idej za nove izdelke za spalnico, kopalnico ter kuhinjo in jedilnico.

V sklopu strokovnega spremljevalnega programa je v središču pozornosti vedno razstava modnih smernic Trend Show. Razstavo pripravlja londonska oblikovalska agencija Franklin Till, interaktivni dogodek pa predstavlja štiri oblikovalske zasnove oziroma svetove v dveh sklopih, poimenovanih "Progress!" in "Revive!". Razstava Trend Show je vselej najpomembnejši vodič industriji, trgovini in opremljevalcem pri oblikovanju bivanjskega prostora jutrišnjega dne. Razstavo spremljajo tudi predavanja priznanih mednarodnih strokovnjakov na področju oblikovanja in opremljanja.

Slovenska udeležba je že nekaj let podobna, in sicer nastopa šest podjetij: AD Vita d.o.o., Dekorus d.o.o. , Mercis d.o.o., Odeja d.o.o., Svilanit Svila d.o.o. in Zatex d.o.o.

Fotografije: Andrej Prpič


Informacije:
Andrej Prpič s.p. - APR Predstavništvo tujih sejmov
Tel: 01 513-1480 Ÿ andrej.prpic@sejem.si Ÿ www.sejem.si
Uradni zastopnik
Ÿ- Frankfurtskega in Nürnberškega sejma za Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Albanijo
-Ÿ Düsseldorfskega in Brnskega sejma za Slovenijo