O-STA

Slovenski vinarji na največjem strokovnem vinskem sejmu v Düsseldorfu

V nedeljo, 23. marca se v Düsseldorfu začenja Prowein, tridnevni mednarodni strokovni vinski sejem, ki že nekaj let velja za najpomembnejšo tovrstno prireditev na svetu. Lani se je na tem sejmu predstavilo skoraj 4.800 razstavljavcev iz 48 držav, njihovo ponudbo pa si je ogledalo 45.200 obiskovalcev iz 56 držav. Sejem praznuje letos svojo dvajsetletnico. Prvega sejma se je udeležilo 321 razstavljavcev in 1.517 obiskovalcev.

Na sejmu se predstavlja tudi 31 vinarjev iz Slovenije, in sicer trije samostojno, devet v okviru Vinske družbe, 19 pa jih nastopa pod okriljem Združenja družinskih vinogradnikov Slovenije. V ponedeljek bosta sejem obiskali tudi veleposlanica RS v Nemčiji Marta Kos in gospodarska svetovalka na veleposlaništvu Greti Borojevič.

Zaradi vse večje uveljavljenosti tega sejma povpraševanje po razstavnih površinah presega ponudbo oziroma možnosti, zato je organizator (Düsseldorfski sejem) že lani sejmu Prowein namenil dodatno halo. Enako število hal bo na voljo tudi letos, prihodnje leto pa naj bi se sejem vnovič razširil. Prowein namreč ta hip zaseda približno polovico razpoložljivega prostora na sejmišču. Organizator sejma premišljeno povečuje razstavne površine, saj želi, da povečevanju razstavnih površin sledi tudi ustrezna rast števila obiskovalcev.

Selitev iz hal 1 do 7 v hale 9 do 17 v letu 2015 bo spremenila podobo sejma v vseh pogledih: poleg več prostora bo razstavljavcem na voljo tudi več možnosti pri pripravi nastopov - po novem bo namreč možno postavljati do šest metrov visoke stojnice, kar je dva metra več kot do zdaj.

Značilnost tega sejma v primerjavi z mnogimi drugimi strokovnimi sejmi je izredno velik delež nacionalnih oziroma regionalnih predstavitev. Samostojnih nastopov je pravzaprav razmeroma malo, delež in kakovost skupinskih nastopov pa dokazujejo tesno vpetost držav oziroma regij ter strokovnih združenj ali ministrstev v vinogradništvo. Kanada se bo letos, denimo, predstavila še z enim novim skupinskim nastopom, Avstrija je že tradicionalno med najrazstavljavci, saj se skoraj 360 vinarjev predstavlja v tako imenovani avstrijski hali (hala 7 je namreč namenjena izključno avstrijskim vinarjem). Po številu razstavljavcev so sicer vodilni naši zahodni sosedje, saj se predstavljajo s kar 1.230 vinarji, iz Francije prihaja nekaj več kot tisoč razstavljavcev, iz Španije 420 ...

Sejem spremlja vrsta strokovnih prireditev, ena osrednjih točk na sejmu pa je zagotovo prostor za degustacijo, kjer lahko poznavalci na enem mestu okušajo in primerjajo ponudbo vin z vsega sveta.


Dodatne informacije

Andrej Prpič
Andrej Prpič s.p. - APR Predstavništvo tujih sejmov
Ulica Rozke Usenik 10
1210 Ljubljana - Šentvid
Tel: 01 513-1480
Faks: 01 513-1485
andrej.prpic@sejem.si
www.sejem.si