O-STA

Fakulteta za dizajn na sejmu Heimtextil Frankfurt

Za predstavitev dosežkov študentov oblikovanja je največjem mednarodnem strokovnem sejmu tekstila za dom in gospodinjstvo v Frankfurt je strokovna žirija izbrala tudi Fakulteto za dizajn.

Študentje Fakultete za dizajn, pridružene članica Primorske univerze, so vzbudili pozornost mednarodne žirije in si skupaj še s sedemnajstimi drugimi fakultetami za oblikovanje z vsega sveta priborili nastop na sejmu Heimtextil, ki poteka v Frankfurtu od 8. do 11. januarja 2014. Mladim oblikovalcem je namenjen poseben sklop Campus. Slovenski študentje 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil ter 2. letnika oblikovanja notranje opreme (Nina Čehovin, Nina Dizdarević, Maša Jurgelj, Evgenija Zafirovska, Manca Matičič Zver, Kaja Polajnar, Saša Krhen, Mirela Murič, Katja Steblovnik in Jasna Bešič) se predstavljajo pod mentorstvom doc. Jane Mršnik in predstojnice Lare Plajh.

Temo Urban Nature je določil Frankfurtski sejem, v tem okviru pa so študentje razvili večnamenske tekstilne izdelke za dom. Med izdelki, ki so plod raziskovanja sodobnih tehnologij, lokalnih rokodelskih znanj, sodobnega življenjskega sloga, trajnostnih oziroma ekoloških vidikov oblikovanja ter sproščenega študijskega eksperimentiranja, prevladuje taburet. Večini izdelkov je skupna nekonvencionalna uporaba tekstila, ki so ga študenti v kombinaciji z drugimi materiali spretno združili v izvirnih in uporabnih končnih izdelkih.

Poleg izdelkov za dom so študentje 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija razvili tudi sodobne modne dodatke. Z njimi so želeli preseči ustaljene, tradicionalne pristope k oblikovanju klekljane čipke. Neobremenjenost s tradicijo ter uporaba netipičnih klekljarskih materialov so predstavljali svojevrsten izziv tudi za klekljarice, ki so izvedbeno zahtevne zamisli pod mentorstvom Maje Svetlik spretno izpeljale v tehnično dovršene izdelke.

Predstavitev na sejmu Heimtextil je prva sejemska predstavitev Fakultete za dizajn v tujini. Potekala bo v hali, namenjeni presežkom sodobnega oblikovanja, študentje pa se bodo poleg izdelkov predstavili tudi s plakati in samostojnimi nastopi.

Za študente je nastop na največjem mednarodnem strokovnem sejmu na svetu za določeno panogo zagotovo velik izziv, hkrati pa zelo resna preizkušnja in prvo soočenje s konkurenco na svetovnem trgu.

Na Heimtextilu 2014 nastopa še šest podjetij iz Slovenije, iz sicer AD Vita d.o.o., Dekorus d.o.o. , Mercis d.o.o., Odeja d.o.o., Svilanit Svila d.o.o. in Zatex d.o.o.


Besedilo povzeto po: Fakulteta za dizajn
Fotografija: Andrej Prpič
Informacije o sejmu:
Andrej Prpič s.p. - APR Predstavništvo tujih sejmov
Tel: 01 513-1480 Ÿ andrej.prpic@sejem.si Ÿ www.sejem.si
Uradni zastopnik
-Ÿ Frankfurtskega in Nürnberškega sejma za Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Albanijo
Ÿ- Düsseldorfskega in Brnskega sejma za Slovenijo