O-STA

Jure Košir: Otroku mora biti šport všeč, mora ga vzljubiti

"Pred svojo prvo resnejšo tekmo, cicibanskim državnim prvenstvom na Golteh, sem bil živčen približno tako kot pred nastopom na olimpijskih igrah," se je nazaj v čas ozrl športni junak Jure Košir, sicer dobitnik brona v slalomu na OI leta 1994 v Lillehammerju.

"Kar nekaj časa je preteklo, preden sem zares spoznal, da je šport lahko moj poklic. Kot otrok sem vedno sanjal o tem, da bom vrhunski smučar, gledal tekme, oboževal junake tistega časa ... A šele ko sem leta 1991 postal mladinski svetovni prvak v superveleslalomu, sem zares dojel, da mi lahko uspe," je povedal mož, ki se je v svoji karieri 20-krat uvrstil na zmagovalni oder svetovnega pokala v alpskem smučanju. Trikrat je tudi zmagal, od tega enkrat v domači Kranjski Gori, kjer je njegov oče dolga leta pomagal kot del organizacijske ekipe in kjer bo marca tudi dogodek akcije Dan z mojim športnim junakom. Mala športna srca bodo preživela dan z enim najbolj prepoznavnim slovenskih športnikov vseh časov. Poskrbljeno bo tako za šport in zabavo, kot tudi primerno prehrano in pedagoško nadzorstvo skupine malih ljubiteljev športa - skupaj z Juretom in ekipo si bodo otroci ogledali tudi tekmo svetovnega pokala za Pokal Vitranc. "Nepozabno bo!" obljublja Jure.

Košir je sicer prepričan, da v svoji karieri brez pomoči staršev ne bi prišel tako daleč. "Hvaležen sem, da so me podpirali na moji poti, brez tega pač ne gre. K sreči imajo zelo radi smučanje, je bilo pa potrebnega veliko prilaganja. Starši so pozimi skorajda vsak konec tedna šli z mano tja, kjer so bile tekme," je povedal in dodal, da je le za kratek čas razmišljal o tem, da bi postal smučar skakalec, a nato priznal, da ga je v poznih 70. in začetku 80. let "potegnil vase" val smučarskega navdušenja. Tako se še vedno spomni tudi prve slovenske zimske olimpijske medalje - Jure Franko jo je v Sarajevu osvojil, ko je imel Košir 12 let. "Točno se še spomnim te tekme. Zaradi nje smo prekinili trening. Spomnim se veselja ..." je povedal Košir in dodal, da se je ob slovenskih smučarskih asih najbolj navduševal nad Švicarjem Pirminom Zurbriggnom: "Želel sem posnemati njegov slog smučanja, njegovo zavzetost."

Jure je s svojo navdušujočo kariero vrhunskega športnika kasneje tudi sam postal idol mladim: "Najraje sem imel interakcijo z otroci. To so najbolj pristna in iskrena navijaška čustva. To sem rad naredil, pa čeprav kdaj po tekmi nisem bil najboljše volje. Dolžnost vsakega vrhunskega športnika je namreč, da spodbuja mlade pri športnem udejstvovanju, prenaša nanje svoje izkušnje, jih poskuša vzgajati."

Kot starš absolutno zagovarja ukvarjanje s športom: "Nikakor ni pomembno, da gre za vrhunski šport. Pomembno pa je sistematično ukvarjanje s športom, saj to zelo pomaga pri razvoju osebnosti. Gre za zelo dober filter v letih odraščanja. Naučiš se reda in discipline, spoznaš svoje meje in jih poskušaš premikati vedno dlje." Vloga staršev je izredno pomembna: "Ne sme se razmišljati o dolgoročnih ciljih. Otroku mora biti šport všeč, mora ga vzljubiti. Le tako mu bo lahko največ dal, lahko namreč predstavlja najlepše življenjske izkušnje. Če je nadgradnja tega tudi tekmovalni uspeh in profesionalno ukvarjanje z njim, še toliko bolje. Ampak to ni bistvo športa."

Jure Košir je skupaj s Petro Majdič in Francijem Petkom ambasador tokratne izvedbe akcije Dan z mojim športnim junakom, ki jo omogoča podjetje P&G, globalni partner Mednarodnega olimpijskega komiteja. Več o tem, kako lahko svojega otroka, starega od 6 do 14 let, prijavite v žrebanje za dan iz otroških sanj, najdete na www.mojsportnijunak.si.