O-STA

Mazda zvišuje prodajo in profit

· Proizvajalec avtomobilov beleži zdravo rast po tretjem četrtletju poslovnega leta

· Dobiček iz poslovanja višji za več kot 500 odstotkov

· Nekonvencionalna korporacija revidira celoletni dobiček navzgor

Hirošima / Leverkusen, 5. februar 2014. Pozitivni trendi pri Mazdi Motor Corporation ostajajo neokrnjeni tudi po tretjem četrtletju poslovnega leta, ki se zaključuje 31. marca 2014. Japonski proizvajalec avtomobilov po devetih beleži mesecih rast v vseh glavnih kategorijah. Prispevek evropske podružnice je bil prav tako soliden, saj je koledarsko leto 2013 zaključila z najboljšim četrtletjem po rasti prodaje v tem poslovnem letu.

Dobiček iz poslovanja, ki znaša 125 milijard jenov (947 milijonov EUR *), je med aprilom in decembrom 2013 krepko narastel, čisti dobiček v višini 77 milijard jenov (583 milijonov EUR) pa je bil višji za 200 odstotkov. Prihodek je globalno dosegel 1,94 trilijona jenov (14,7 milijard EUR), kar je 26-odstotno izboljšanje v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2012.

V devetih mesecih je Mazda prodala 953.000 vozil, kar je 7 odstotkov več kot leto poprej. Evropa** je pri tem prispevala 109.000 vozil ali 27 odstotkov več, od tega 35.000 v tretjem četrtletju, oziroma z 41-odstotno rastjo v primerjavi s preteklim letom. Koledarsko leto 2013 je tako Mazda zaključila z odličnimi rezultati, kljub dejstvu, da se prodaja vozil v Evropi krči že šesto leto zapored.

Močno povpraševanje po zadnji generaciji Mazdinih avtomobilov ne popušča. S svojevrstno kombinacijo nekonvencionalne tehnologije SKYACTIV in zmagovalnega oblikovanja KODO - Duša gibanja sta Mazda CX-5 in Mazda6 poskrbeli za preporod korporacije. V zadnjem četrtletju se jima je pridružila še nova Mazda3, ki se v Evropi odlično prodaja. S pričetkom prodaje na ostalih trgih po svetu v naslednjih mesecih, bo ta Mazdin najbolje prodajani model vseh časov še pripomogel k rasti prodaje. Začetna znamenja okrevanja v nekaterih evropskih državah bodo prav tako podprla Mazdin napredek. Pomemben pospešek pri dobavah je omogočilo povečanje proizvodnih kapacitet z začetkom proizvodnje v Mazdini novi tovarni v Mehiki pred mesecem dni.

V luči optimističnih izgledov je Mazda znova zvišala napovedi o dobičku ob koncu poslovnega leta. Korporacija je povečala napoved letnega dobička iz poslovanja za 20 milijard jenov na 180 milijard jenov (1,35 milijard EUR) in revidirala pričakovani čisti dobiček za 10 milijard jenov na 110 milijard jenov (827 milijonov EUR). V obeh primerih gre za pomembno povečanje, ki trikratno presega lanskoletni rezultat. Številčno pričakuje Mazda ob koncu poslovnega leta v svetovnem merilu prodajo 1,325 milijona vozil, od tega 160.000 v Evropi**.

* Vir: Mazda Motor Corporation: "Consolidated Financial Results for the Third Quarter of the Fiscal Year Ending March 31, 2014". Vrednost evra €1 = 132 jenov, povprečno menjalno razmerje v obdobju april - december 2013. Za napoved celotnega poslovnega leta je uporabljen tečaj €1 = 133 jenov.

** EU, EFTA & Turčija