O-STA

Mazda3: zgodba o uspehu se nadaljuje

  • Mazda3 osvojila nagrado Red Dot Award 2014 za odličen dizajn
  • Mazda3 je tudi finalist izbora World Car of the Year in World Car Design of the Year

Leverkusen, 24. marec 2014. Še en dan in še eno mednarodno priznanje za novo Mazdo3. Mazdin novi kompaktni avto je osvojil "Red Dot Award: Product Design 2014", a za vogalom morda že čaka naslednje pomembno priznanje. Mazda3 je bila izbrana med tri finaliste za nagrado Svetovni avto leta 2014 (2014 World Car of the Year), ki je najvišje priznanje v avtomobilskem svetu in za Svetovno nagrado za avtomobilski dizajn (2014 World Car Design of the Year).

Oblikovalsko usmerjena prepoznavnost Mazde3, ki je bila v Evropi predstavljena lansko jesen, ponovno potrjuje perfekcijo z gibanjem navdahnjenega KODO-oblikovanja, značilnega za novo generacijo modelov japonskega proizvajalca. Sijajne oblikovne inovacije Mazde3, funkcionalnost in ergonomija so bili odločilni razlogi za odločitev 40-članske žirije neodvisnih oblikovalskih strokovnjakov izbora Red Dot Award. Nova Mazda3 gre tako po poti Mazde6, ki prav tako temelji na KODO-oblikovanju in je enako nagrado osvojila lani.

KODO izraža vitalnost Mazdine znamke in se tako odlično sklada z njeno izzivalno SKYACTIV tehnologijo, osnovo učinkovitih* avtomobilov, ki kljub nizki porabi goriva ohranjajo športne karakteristike in nespremenjen užitek v vožnji. Vsi trije KODO modeli (vključno z Mazdo CX-5) so bili za oblikovanje že večkrat nagrajeni. Svečana podelitev zadnje nagrade Red Dot bo potekala 7.julija v gledališču Aalto v nemškem Essnu.

V tekmovanju za naziv letošnjega Svetovnega avta leta 2014 je Mazda3 edini nenemški model med finalisti v obeh kategorijah. Izmed 24. kandidatov sta se v finale plasirala še Audi A3 in BMW serije 4. Pred žirijo oblikovalskih strokovnjakov pa se bosta z Mazdinim bestselerjem pomerila BMW i3 in Mercedes-Benz razreda C. Zmagovalce bodo razglasili 17. aprila na newyorškem avtomobilskem salonu.

Potem, ko je prejela že več kot 150 nagrad in januarja skupno presegla 4 milijone izdelanih primerkov, bi bil to doslej največji uspeh za Mazdo3, prvič predstavljeno leta 2003. To bi bil tudi kronski dosežek za Mazdo in njeno nekonvencionalno smer, ki jo je zavzela z novo generacijo modelov.

"Segment C predstavlja v Evropi četrtino avtomobilskega trga, kar pojasnjuje zakaj smo želeli narediti poseben avto in kako zapeljiv mora biti od prvega trenutka, ko ga nekdo ugleda," pravi Peter Birtwhistle, vodja oblikovalcev v Mazdinem evropskem razvojnem centru. "Priznanja, ki jih dobivamo, ne le da potrjujejo magnetizem Mazde3, ampak tudi odsevajo način, kako ta avto dviga pričakovanja, ki jih je zmožen v celoti izpolniti."

Nagrado Red Dot Awards podeljuje od l. 1955 Essenski Design Zentrum Nordrhein Westfalen in sicer v treh kategorijah: industrijski izdelki, koncepti in komunikacijsko oblikovanje. Za leto 2014 je žirija prejela 4.815 prijav od 1.816 proizvajalcev, oblikovalcev in arhitektov iz 53 držav. Zmagovalni izdelki, ki bodo razstavljeni v muzeju Red Dot Design od 8. julija do 3. avgusta (in na www.red-dot.de/pd), smejo nositi oznako "Red Dot", mednarodno priznanje odličnosti v oblikovanju.

* Poraba goriva in izpusti CO2 začnejo pri 3.9l/100km in 104g/km pri Mazdi3 sedan s 150KM / 110kW SKYACTIV-D 2.2, ročnim 6-st.menjalnikom SKYACTIV-MT in serijskim i-stop sistemom za ugašanje motorja med mirovanjem vozila.