O-STA

Brezplačna mobilna aplikacija "3R - Več kot odpadki"

Velenje, 13. februar 2014 - Brezplačna mobilna aplikacija "3R - Več kot odpadki" je namenjena preprečevanju nastajanja odpadkov ter ponovni uporabi in ločevanju odpadkov. Mobilna aplikacija, ki jo je zasnoval Okoljsko raziskovalni zavod v sodelovanju s podjetjem Pro-bit, omogoča dostop do informacij o odpadkih s pomočjo pametnih mobilnih telefonov in drugih mobilnih naprav, ki podpirajo sistema Android in iOS.

Srce aplikacije tvori Abecednik odpadkov - ABC preprečevanja in ponovne uporabe, ki deluje tako, da uporabnik najprej izbere svojo občino (če ta ni izbrana že samodejno na podlagi lokacije, ki jo določi mobilna naprava), nato pa vpiše ime odpadka, za katerega ne ve, kam ga odložiti. Aplikacija prikaže sliko odpadka ter informacije, kako preprečiti nastanek izbrane vrste odpadkov in kako jih ponovno uporabiti. Aplikacija ponuja tudi izčrpne informacije o sistemu in možnostih pravilnega ravnanja z izbrano vrsto odpadkov. o njihovem pravilnem razvrščanju. Da uporabnik dobi prave informacije, v aplikaciji izbere vrsto odpadka, občino pa tudi vrsto prebivališča (hiša ali stanovanjski blok).

Na voljo so tudi podatki o centrih ponovne uporabe, v katere lahko prinesete odpadke, ki bi jih sicer zavrgli, a so še vedno uporabni (tehnični izdelki, pohištvo, oblačila, igrače ipd.). V Velenju je tak center na Koroški cesti 37 a (poslovna cona Rudarski dom).

Prav tako si lahko s pomočjo aplikacije ogledate seznam zbirnih centrov in izveste, kam odnesti tiste odpadke, ki niso vključeni v sistem zbiranja odpadkov iz gospodinjstev (na primer gradbeni odpadki).

V podmeniju so zbrani številni uporabni nasveti o ravnanju z odpadki, aplikacija pa omogoča tudi uporabo opomnika, s pomočjo katerega vas telefon opozori na odvoz izbrane vrste odpadkov.

"Eko packa" je še ena od funkcij aplikacije, ki omogoča, da s fotoaparatom svoje mobilne naprave fotografirate nepravilno odložene odpadke (npr. v naravi) ter fotografijo pošljete neposredno na naslov Okoljsko raziskovalnega zavoda, kjer bodo poskrbeli za odstranitev odvrženih odpadkov.

Aplikacija "3R - Več kot odpadki" je bila zmagovalka izbora "Najpodjetniška ekoideja leta 2013", ki ga organizira časnik Finance.

Več o aplikaciji lahko preberete na spletni strani www.veckotodpadki.eu.