O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Veleposlanik Republike Francije obiskal Velenje

Velenje, 25. april 2014 - Danes dopoldne je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič v mestni hiši sprejel veleposlanika Republike Francije v Republiki Sloveniji Pierra-Françoisa Mourierja. Njegovo ekscelenco so spremljali vodja sektorja na Gospodarskem oddelku veleposlaništva Tadeja Cerovšek, diplomatski pripravnik Thibauld Boucher in Polona Gabrovšek iz oddelka za tisk, sprejema pa sta se udeležili tudi direktorica občinske uprave Andreja Katič in vodja Kabineta župana mag. Saša Sevčnikar.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je njegovi ekscelenci zaželel dobrodošlico v Velenju, ki je pomembno gospodarsko središče. Kot je izpostavil župan so odnosi med Francijo in Slovenijo zelo dobri in takšnih odnosov si želimo tudi v Velenju.

Veleposlanik Republike Francije v Republiki Sloveniji Pierre-François Mourier se je županu Bojanu Kontiču zahvalil za sprejem v Velenju in pomembnost Velenja opisal iz treh razlogov - gospodarski, energetski vidik, sedež tovarne Gorenje in njegova ekselenca je izpostavila, da je Velenje znano kot zibelka politične stranke Socialnih demokratov. Veleposlanik je poudaril, da so tudi z njegovega vidika odnosi med Slovenijo in Francijo dobri in se še razvijajo, ter da se v Velenju počuti kot med prijatelji.

Andreja Katič, direktorica občinske uprave, je njegovi ekscelenci predstavila mestno občino Velenje in njene značilnosti, delovanje občinske uprave, posebej pa gospodarstvo v občini in aktualne projekte v občini (promenada, poslovno stanovanjski objekt Gorica, evropske projekte, izobraževanje in kohezijski projekt Celovita oskrba s pitno vodo v Šaleški dolini).

V pogovoru z veleposlanikom so izpostavili multikulturalnost in dobro sobivanje različnih narodnosti v Velenju ter možnost sodelovanja velenjskih gospodarskih družb s francoskimi. Župan je njegovo ekselenco povabil na celodnevni obisk v Velenje, da bi mu lahko razkazali vse znamenitosti mesta.

Po sprejemu v občinski upravi si je veleposlanik ogledal še Vilo Bianco ter obiskal tovarno Gorenje.