O-STA

Svetovni pokal v kajak in kanuju- maraton

READY, .......... GO

Zdaj gre zares. Proga je postavljena, tekmovalci so skoraj na poti, sodniki se ogrevajo in Bohinj vse pričakuje v prekrasnih poletnih barvah. Svetovni pokal se pričenja v soboto 7. junija v Bohinju, točneje v zalivu Stare Fužine, tam kjer je poleti polno teles, ki se nastavljajo soncu. Tam je sedaj postavljena arena za prave borce, za dekleta, žene, fante in prave moške, ki se bodo pognali v lov za medaljami na prvem svetovnem pokalu v maratonu na mirnih vodah pri nas.

V Bohinju smo ponosni, da bomo premierno v svetovnem izpeljali kratek program v soboto in seveda da smo prvi slovenski gostitelji svetovnega pokala. Kljub temu, da gre za tekmo na najvišjem nivoju, je za nas letošnje tekmovanje predvsem generalka za naslednje leto, ko bo na vrsti druga možna najmočnejša tekma na svetu - Evropsko prvenstvo 2015. Vsi se že veselimo izrednega izziva, ki nas čaka, še bolj pa dobrega obiska tekmovalcev, amaterjev, spremljevalcev in gledalcev v naslednjem letu.

Dogajanje na prvenstvu je sledeče. Postavitve proge, spremljevalnih objektov, transferji tekmovalcev, delo z nastanitvami, akreditacijami, tisk majic, balonov, urejanje vseh papirjev... Vse to bo na ob koncu tedna, v soboto pripeljalo do prve izvedbe kratkih maratonov. Na mednarodni zvezi so se odločili uvrstiti v koledar tudi tekmovanje na 3.6 km z dvakratno nošnjo čolnov v prenosu(portage). Ta disciplina naj bi približala maraton slehernikom, saj se predvsem premalo mladih odloča za maraton. 3,6 km je tudi odlična priložnost za mlajde tekmovalce, da okusijo maraton in daljše razdalje na velikih tekmovanjih.

Planirani sobotni urnik je naslednji. Najprej naj bi bile kvalifikacije v vseh kategorijah, če bo v posamezni kategoriji več kot 10 čolnov. V kategoriji, kjer je manj kot deset čolnov, se tekmuje samo v popoldanskem finalu, jutranje kvalifikacije pa odpadejo. Jutranji program se prične ob 08.30 uri, popoldanski finalni spored pa ob 14.00 uri. Popoldne so na sporedu tudi podelitve vsem najboljšim prvega dne.

Nedeljski urnik je potrjen in bo potekal tako, da se prične s prvo dirko mladincev v K1 ob 09.15 uri, Zadnja podelitev bo ob 17.00 uri. K1 so kajaki enosedi, C1 pa kanuji enosedi.

Dogajanje bo strnjeno v bližini Velikega Veglja, kjer bo tudi štartno - ciljni prostor in s tem odlična možnost spremljanja tekme v živo. Gledalci bodo na par centimetrov do tekmovalk in tekmovalcev v prenosu. Organizatorji verjamemo, da bo dogodek izredna priložnost obiska svetovnega pokala v prekrasnem okolju. Dogodek bo seveda brezplačen za vse obiskovalce.

Na tekmovanju bo nastopalo blizu 60 tekmovalcev in tekmovalk, ki prihajajo iz 10 evropskih držav.

Ker bodo na tekmovanju nastopili tudi slovenski tekmovalci se računa tudi na navijače, ki bodo polepšali tekmovanje in seveda naredili najboljšo reklamo za Evropsko prvenstvo v letu 2015.

Predstavljamo pa tudi Slovensko ekipo, ki bo branila čast na domači tekmi za Svetovni pokal. Navijali bomo za mladinke, mladince in člane. To so : Ines Matuc, Špela Bajrič, Peter Samotrčan, Rok Štefič, Richard Colja, Jani Jarc, Matic Klobučar, Simon Oven, Rok Šmit, Jan Šmit, Matija Odar, Miha Repinc in Lenart Ribnikar. Glavna zvezda sobotnega tekmovanja pa bo veliki prijatelj Bohinja - Jošt Zakrajšek. Opremite se z navijaškimi rekviziti in vsi v Bohinj!

Vse o prvenstvu na: http://www.bohinj.si/worldcup2014 .