O-STA

Odziv HSE na spontano stavko v Premogovniku Velenje

(Ljubljana, 1.7.2014) - V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanja v velenjskem premogovniku, kjer je del zaposlenih začel s t.i. spontano stavko. Uradnih stavkovnih zahtev na HSE še nismo prejeli, zato jih ne moremo komentirati.

Dejstvo je, da je Premogovnik Velenje v težki finančni in likvidnostni situaciji, ki je posledica napačnih odločitev in dejanj iz preteklosti, od vnaprej določene cene premoga 2,25 €/GJ do ukvarjanja z dejavnostmi, ki niso povezane s kopanjem premoga in ki so Premogovniku Velenje skozi leta prinašale izgubo. Likvidnostne vrzeli, kakršna je danes v Premogovniku Velenje, ne bo mogoče pokrpati brez kompromisov, odrekanj in prilagajanj. V nasprotnem primeru, če bodo pogajalska izhodišča nerealna in bodo, tako kot na včerajšnjem srečanju s socialnimi partnerji v Premogovniku Velenje, namesto na dialogu temeljila na ultimatih in grožnjah, bo ogrožen ne le obstoj Premogovnika Velenje, temveč tudi Termoelektrarne Šoštanj in trenutno največjega energetskega projekta v Sloveniji, TEŠ 6, s tem pa posredno celotne skupine HSE.

"Upam in verjamem, da bomo z nadaljnjimi pogajanji dosegli sprejemljiv dogovor za obe strani. Predvsem pa si želim, da bi za zgrešene odločitve, ki imajo milijonske posledice, končno nekdo odgovarjal," dodaja Blaž Košorok, generalni direktor HSE.