O-STA

Fraport zmagal v privatizaciji ljubljanskega letališča

Razvijajoč mednarodno dejavnost v dinamični poslovni in turistični regiji med Alpami in Sredozemljem - Letališče slovenske prestolnice služi kot vozlišče za balkansko regijo

- Fotografija je na voljo na

http://www.presseportal.de/galerie.htx?type=obs -

FRA/rap - Fraport AG je s konzorcijem lastnikov pod vodstvom Slovenskega državnega holdinga (SDH) dosegel dogovor o nakupu ljubljanskega letališča (Aerodrom Ljubljana) v prestolnici Slovenije, v jugovzhodni Evropi. Fraport je na zaprtem razpisu 4. julija premagal močno mednarodno konkurenco in bil povabljen k ekskluzivnim pogovorom o prodaji Aerodroma Ljubljana d.d., ki z letališčem upravlja.

Po dogovoru bo Fraport AG za 75,5% delež v Aerodromu Ljubljana d.d. plačal 177,1 milijona evrov. Nakup bo financiran iz tekočih sredstev. Fraport namerava prevzeti 100% ljubljanskega letališkega podjetja kot del privatizacijskega procesa in bo preostalim delničarjem ponudil odkup njihovih deležev, skladno s pravnimi in zakonskimi zahtevami. Leta 2013 je ljubljansko letališče (šifra IATA: LJU) sprejelo okoli 1,3 milijona potnikov, ker je povečanje v primerjavi z 1,2 milijona leta 2012.

Dr. Stefan Schulte, predsednik upravnega odbora Fraport AG, je izrazil zadovoljstvo nad širitvijo portfelja podjetja mednarodnih letališč: "Z Ljubljano smo pridobili še eno letališko investicijo z dinamičnim razvojnim potencialom. Odločitev za Fraport potrjuje naš položaj vodilnega letališkega upravljavca na svetovni ravni." Dr. Matthias Zieschang, član upravnega odbora zadolžen za finance je dodal: "Široko znanje in izkušnje, ki smo jih pridobivali desetletja, nam bodo omogočili nadaljnje širjenje in krepitev konkurenčnega položaja Ljubljane - to je zmagovalna kombinacija za vse vpletene."

Skozi zgodovino je bila Ljubljana vedno na stičišču trgovskih poti med Donavo, Alpami in Jadranskim morjem. LJU (http://www.lju-airport.si/en/Main) , znan tudi kot Letališče Jožeta Pučnika, je za Slovenijo nacionalno prometno okno v svet in vitalni infrastrukturni motor za rastoče in raznoliko gospodarstvo, ki sloni na izvozu. Slovenija je leta 2004 postala članica EU in leta 2007 prevzela evro. LJU ima doseg okoli 4 milijonov prebivalcev v 250-kilometrskem radiju, ki sega na obmejna območja v Italiji, Avstriji, Hrvaški in Madžarski. Letališče prav tako služi kot vozlišče balkanski regiji.

Slovenija je mlada članica EU z dolgo zgodovino in številnimi geografskimi, kulturnimi in zgodovinskimi zanimivostmi, ki čakajo, da jih svet odkrije. Kot ena najbolj gozdnatih držav v Evropi Slovenija ponuja izjemne naravne lepote in neskončne možnosti za aktivnosti na prostem - od Alp do Jadranskega morja. naravni zakladi vključujejo Triglavski narodni park in Unescovo Biosfero. Slavne Škocjanske jame, eden največjih sistemov podzemnih jam na svetu, je tudi na seznamu Unescove svetovne dediščine.

Ljubljana (http://www.visitljubljana.com) je privlačna in živahna evropska prestolnica, ki to leto praznuje 2000-letnico Emone - rimskega mesta, ki je nekoč stalo na območju današnjega mestnega središča. Še pred tem obdobjem, pred okoli 7000 leti, je bilo Ljubljansko barje (nekoč jezero), južno od mesta, dom "koliščarjev". Ti so živeli v kolibah postavljenih na lesenih koliščih v plitvinah in se vozili s kanuji. Druge znamenitosti mesta vključujejo Ljubljanski grad, lepe baročne zgradbe in fasade, ogromen, pet kvadratnih kilometrov velik park Tivoli, pa tudi številne umetniške in kulturne dogodke, ki jih prirejajo vsako leto.

-KONEC-

Fotografije Fraport AG in Frankfurt Airporta primerne za tiskanje so na voljo za brezplačni prenos preko foto knjižnice, ki se nahaja na v press centru na internetni strani Fraport.Za televizijske novice in izključno za informativne oddaje nudimo tudi brezplačno gradivo.

Fraport AG

Robert A. Payne, telefon: +49 69 690-78547

Mednarodni predstavnik za medije E-mail: r.payne@fraport.de

Pisarna za medije, korporativno komuniciranje Internet: www.fraport.com

60547 Frankfurt, Nemčija Facebook: www.faceebook.com/FrankfurtAirport

Fraport AG - eno vodilnih podjetij na svetu na področju upravljanja z letališči - nudi popoln razpon storitev na področju integriranega letališkega upravljanja in se ponaša s podružnicami in investicijami na petih celinah. Leta 2013 je skupina Fraport Group zabeležila 2,56 milijard evrov prihodkov od prodaje, EBITDA je znašala 880,2 milijona evrov in dobiček okoli 236 milijonov evrov. Lani je skozi letališča, v katerih ima Fraport večinski delež, potovalo 103 milijonov potnikov.

V svoji domači bazi Frankfurt Airport (FRA), je Fraport leta 2013 sprejel več kot 58 milijonov potnikov in okoli 2,1 milijona ton tovora (letalski tovor in letalska pošta). Trenutno FRA uporablja 108 letalskih družb, ki letijo v okoli 295 destinacij in 105 držav po vsem svetu. Več kot polovica FRAjevih destinacij je interkontinentalnih (izven Evrope) - kar še poudarja Frankfurtovo vlogo vodilnega vozlišča v svetovnem sistemu zračnega prometa. V Evropi je frankfurtsko letališče prvo glede na težo pretovorjenega tovora in tretje najbolj prometno potniško letališče. Več kot 50% potnikov Frankfurt uporablja kot prestopno vozlišče in FRA ima tudi najvišji delež transferjev med večjimi evropskimi vozlišči.

Frankfurt Airport City je postal največji delovni kompleks v Nemčiji, saj več kot 500 podjetij in organizacij tu zaposljuje več kot 78.000 ljudi. Skoraj polovica prebivalcev Nemčije živi v 200-kilometrskem radiju znotraj FRAjevega intermodalnega potniškega vozlišča - gre za največje letališko območje v Evropi. FRA Airport City služi tudi kot magnet za druga podjetja, ki se nahajajo v gospodarsko vitalni regiji Frankfurt/Ren-Majna-Nekar. Zahvaljujoč sinergijam dinamičih industrij v regiji, povezovalnim sposobnostim in izjemni intermodalni transportni infrastrukturi, FRAjeva mreža svetovnih povezav omogoča, da izvozno naravnano gospodarstvo Nemčije in dežele Hesen cveti na svetovnih trgih.

Frankfurtsko letališče zadošča naraščajočim potrebam cvetočega izvozno naravnanega gospodarstva Nemčije in dežele Hesen, z optimalnimi povezavami z rastočimi trgi po vsem svetu. FRA je tudi strateško okno za podjetja, ki želijo dostop do ogromnega evropskega trga. Tako je frakfurtsko letališče, ki je strateško pozicionirano v srcu Evrope, eno najpomembnejših vozlišč na svetu in ključno infrastrukturno središče v Nemčiji in Evropi.

Velika gradbena podjetja, kot so The Squaire, poslovni park Gateway Gardens in Mönchhof Logistics Park, itd., ustvarjajo razburljive nove dimenzije in ponudbo storitev v razvijajočem se Frankfurt Airport City 21. stoletja.