O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Slušna zanka tudi v Vili Bianci

Velenje, 8. september 2014 - V tem tednu bomo v prostore Vile Biance namestili slušno zanko, ki je namenjena uporabnikom slušnih aparatov (naglušnim) in jim omogoča udobno in nemoteno poslušanje izgovorjenega v mikrofon. Gre za prenosno slušno zanko, ki jo bomo lahko glede na potrebe, uporabljali tudi v drugih objektih. Slušno zanko že uporabljamo v veliki dvorani Doma kulture Velenje, Knjižnici Velenje in v sejni dvorani Mestne občine Velenje.

V Vili Bianci bomo slušno zanko prvič uporabili na 13. mednarodnem Lirikonfestu, v petek, 12. septembra, ob 19. uri v Vili Bianci, ko bo slavnostne Lirikonfestove nagrade in priznanja 2014 podelil župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič.

V Programu za izboljšanje življenja invalidov v Mestni občini Velenje za obdobje 2014-2017 smo zapisali, da bomo do leta 2017 slušne zanke uporabljali v Galeriji Velenje, Muzeju Velenje, Domu za varstvo odraslih Velenje (v okviru rekonstrukcije doma) in v Vili Bianci. Namestitev slušne zanke načrtujemo tudi v prenovljeni mali dvorani Doma kulture Velenje.

Problem uporabnikov slušnih aparatov ni slišati izgovorjenega, ampak razumeti. V večjih prostorih prihaja do odboja zvoka. Tako pride v slušni aparat enkrat zvok direktno iz zvočnika in drugič odbiti zvok od zidu. Zdravo uho to motnjo izloči, slušni aparat pa ne. Slušna zanka je sestavljena iz posebnega ojačevalca in slušne zanke (žice).

V Mestni občini Velenje namenjamo veliko pozornosti izboljšanju kvalitete življenja občank in občanov. Smo občina prijazna invalidom, starosti prijazno mesto, mladim prijazna občina in otrokom prijazno Unicefovo mesto in tudi prostovoljstvu prijazno mesto.