O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Sprejem odpravnika poslov Bolivarske republike Venezuele

Velenje, 29. september 2014 - Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je v petek, 26. septembra, dopoldan v Vili Bianci sprejel stalnega odpravnika poslov Bolivarske republike Venezuele Wilmerja Armanda Depablosa.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je gostu najprej izrekel dobrodošlico, nato pa mu je skupaj s sodelavci predstavil Mestno občino Velenje, naše dobre prakse in zanimivosti.

Gospodarstvo Bolivarske republike Venezuele temelji na naftni industriji, saj ima največjo rezervo nafte na svetu in številne druge naravne vire, npr. kovine in premog. Od držav v Evropi si želijo predvsem možnosti za sodelovanje na gospodarskem, kulturnem in izobraževalnem področju oz. iščejo t. i. "know-how" v okviru enajstih gospodarskih panog, ki so si jih zastavili kot prioritetne.

Odpravnik poslov je v pogovoru kot priložnost za sodelovanje izpostavil področje gradbeništva, saj ima Venezuela zelo mlado populacijo (povprečna starost je 27 let) in načrtuje gradnjo številnih stanovanj. Stanovanja izdelajo na ključ, kar pomeni velik tržni potencial tudi za proizvajalce pohištva in gospodinjskih aparatov. Odpravnik poslov Bolivarske republike Venezuele Wilmer Armando Depablos je pojasnil, da se v andski pokrajini nahajajo številna nahajališča premoga in da je izkoriščanje premoga še povsem nerazvito. Izrazil je željo, da bi gospodarstvi Slovenije in Venezuele povezali, saj v tem vidi številne tržne priložnosti za slovenska podjetja, predvsem za Gorenje in Premogovnik Velenje.

Razgovor sta župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in odpravnik poslov Bolivarske republike Venezuele Wilmer Armando Depablos sklenila z namero, da se v prihodnje skliče skupni sestanek z gospodarstveniki iz Šaleške doline. Odpravnik poslov je še dodal, da bo na sestanek povabil tudi venezuelsko ministrico za gospodarstvo.