O-STA

Uradno odprtje tržnice, igrišča brez igral in forma vive v Šaleku

Velenje, 1. oktober 2014 - V petek, 3. oktobra 2014, bomo ob 15. 30 v Šaleku namenu predali tri nove pridobitve - tržnico z nadstreškom, igrišče brez igral za najmlajše na osrednjem prostoru sprehajališča ter ureditev forma vive s klopjo ob Osnovni šoli Šalek, ki so nastale v sodelovanju s prebivalci Šaleka. Projektno dokumentacijo so pripravili arhitekta Aleksandra Dolenec Gojević in Gregor Gojević ter krajinska arhitektka Kaja Flis.

Zbrane na dogodku bo pozdravil župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. Program bodo pripravili učenke in učenci Osnovne šole Šalek, predstavile pa se bodo tudi članice Šaleške šole zdravja.

S prebivalci Šaleka smo meseca aprila izvedli prvo razpravo o vsebinah, ki bi si jih v svojem kraju želeli. Podane pobude in predloge so arhitekti smiselno umestili v prostor. Nastala je idejna zasnova ureditve Šaleka z 11 predlaganimi urbanimi posegi na javnih površinah: Vstopni gaj, Sprehajališče pod krošnjami, Osrednja površina s tržnico, Otroško igrišče z igrali, Dvignjene zelenjavne grede, Sprehajališče z zeleno skulpturo, Otroško igrišče brez igral, Zelena skulptura, Forma viva, Sprehajališče pri telefonu in Telovadnica na prostem.

Maja smo izvedli predstavitev idejne zasnove, ki se jo je udeležilo okoli 60 krajank in krajanov Šaleka. Skupaj smo se odločili, da bomo v letošnjem letu uredili tržnico z nadstreškom, forma vivo pri šoli ter igrišče brez igral za najmlajše. Tako bo na šaleški promenadi poskrbljeno za izvajanje različnih aktivnostih za vse generacije.

Pred trgovino Mercator je predvidena prostostoječa zelena stena, ki bo ločevala osrednji prostor od terase lokala. Pred zeleno steno bo postavljen nadstrešek s stojnicami za manjšo tržnico, prireditve in druženje.

Na osrednjem prostoru sprehajališča v Šaleku, ki je bilo prvotno namenjeno avditoriju, je predvideno igrišče brez igral. Ohranjena bo prvotna betonska ograda, ki je s svojo zaprto zasnovo primerna za igro najmlajših. Na ogradi bo nameščena večfunkcijska lesena klop, namenjena posedanju, ležanju, igranju in plezanju otrok, staršem pa bo omogočala posedanje in opazovanje otroške igre z razdalje. V osrednji prostor bosta umeščena travnat grič in klančina, kjer se bodo lahko otroci brezskrbno igrali. Klančina bo dopolnjena z lečasto površino iz umetne mase za poležavanje, risanje s kredo, igro z vodo, ipd. Del površine bo ostal prazen, raven, namenjen tekanju otrok ter igri z žogo.

Ob fasadi telovadnice Osnovne šole Šalek bo urejena forma viva - razstavišče na prostem, kjer bodo razstavljene umetniške skulpture, ki bodo nastale pri likovnem pouku na Osnovni šoli Šalek. Poleg razstav se bodo lahko tu odvijale tudi popoldanske delavnice, pouk na prostem, projekcije in ostali umetniški dogodki. Obstoječ dvignjen teren bo preoblikovan v postopno naraščajoč travnat grič z vrezano krožno potjo, ki bo obiskovalcu nudila različne zorne kote na razstavljene skulpture in scenografije. Opazovanje z razdalje bo mogoče tudi ob posedanju na večfunkcijski klopi na sprehajališču.

Gradbeno zemeljska dela je izvedlo podjetje RGP, d. o. o., vrednost del z zasaditvijo in ključavničarsko mizarskimi deli je 79.560,51 evra.

Priprava dokumentacije in izvedba delavnic je bila sofinancirana iz evropskega projekta City Impulses, ki je sofinanciran iz programa Slovenija-Avstrija. Osrednja tema projekta je povečanje atraktivnosti mestnih središč ter kvaliteta bivanja v njih.

Vljudno vabljeni in prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje