O-STA

Priznanje Mestni občini Velenje za najaktivnejšo slovensko občino v Evropskem tednu mobilnosti 2014

Velenje, 17. oktober 2014 - Mestna občina Velenje je bila izmed 39 občin proglašena za najaktivnejšo slovensko občino v Evropskem tednu mobilnosti 2014. Priznanje je Mestni občini Velenje dodelilo Ministrstvo Republike Slovenije za infrastrukturo, ki opravlja naloge nacionalne koordinacije Evropskega tedna mobilnosti. Ocenjevali so aktivnosti v vseh kategorijah, število aktivnosti po predlaganih kategorijah, ambicioznost aktivnosti in pričakovani učinek aktivnosti.

Naj spomnimo, da Mestna občina Velenje že več let aktivno sodeluje pri projektu Evropski teden mobilnosti. Tudi letos smo v času med 15. in 21. septembrom organizirali številne aktivnosti in izvedli nekaj trajnostnih ukrepov.

Uredili smo avtobusna postajališča z nadstrešnico na Gorici in na Jenkovi cesti, pri Skalci in v Podkraju, namestili nova stojala za kolesa na Velenjski plaži, promenadi in pri C stavbi Šolskega centra Velenje, nadgradili sistem BICY z dvema novima postajama (na Selu in na Gorici) ter uredili kolesarske steze na Jenkovi cesti in odsek ob železniški postaji. V Vrtcu Velenje smo organizirali igro Prometna gosenica. Igra stimulira trajnostno mobilnost, prometno varnost in gibanje, saj spodbuja okolju prijazna potovanja, kot so hoja, pešačenje, kolesarjenje, javni prevoz (avtobus, vlak), šolski avtobus, skupinska vožnja z avtomobilom in kombinirano potovanje (del poti se opravi z avtomobilom in del poti peš). Namenjena je tako otrokom kot tudi staršem.

V sredo, 17. septembra, dopoldan je na Rudarski cesti potekala prireditev "Dan brez avtomobila". Organizirali smo risanje s kredo, likovne ustvarjalne delavnice za najmlajše in osnovnošolce, gibalni poligon in poligon "kolesarček", mini nogomet, badminton, odbojko, šolo rolanja, otroci so si lahko ogledali ulično lutkovno predstavo Lutkovnega gledališča Velenje, avtobus Lokalc, predstavili smo aplikacijo Guts Lokalc ter postavili stojnico, na kateri so prodajali rolerje, rolke in pohodne palice iz Centra ponovne uporabe. Zavod KSSENA je predstavil projekte, ki jih vodi oziroma v njih sodeluje, svoje dejavnosti so predstavili tudi Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Velenje, Fakulteta za energetiko, Šolski center Velenje in Medpodjetniški izobraževalni center Velenje. Obiskovalci prireditve so si lahko ogledali električni avtomobil Peugeot ION, BICY električno kolo in električni gokart. Prireditve "Dan brez avtomobila" pa se je s kolesom in rolerji udeležila tudi Pika Nogavička. Zaradi prireditve je bila Rudarska cesta 17. septembra zaprta od 8. do 16. ure.

V okviru projekta smo v nedeljo, 21. septembra, organizirali tudi 3. Rekreativno kolesarjenje na Paški Kozjak, v ponedeljek, 22. septembra, pa družinsko kolesarjenje s Piko ob Velenjskem in Škalskem jezeru.

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti smo v avli Mestne občine Velenje pripravili razstavo fotografij, ki so jih občanke in občani posneli v poletnih mesecih in predstavljajo različne načine trajnostne mobilnosti v Velenju. Fotografije smo zbirali v okviru natečaja Fotografija meseca Mestne občine Velenje.


Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje