O-STA

Prireditev za nove turistične vodnike Velenja

Velenje, 10. december 2014 - V soboto, 6. decembra, je v Vili Bianci potekala zaključna prireditev za nove turistične vodnike Velenja in zadnje letošnje tematsko vodenje za občanke in občane. Podžupanja Mestne občine Velenje Breda Kolar je uvodoma nagovorila vse prisotne in novim turističnim vodnikom podelila priznanja.

V okviru izobraževanja, ki ga je organiziral Turistično-informacijski center Mestne občine Velenje so se novi turistični vodniki seznanili z značilnostmi tega poklica. Uspešno opravljeni seminar za turistične vodnike Velenja je osnovni pogoj za pridobitev občinske licence.

Izpit za turističnega vodnika Velenje je opravilo 14 novih turističnih vodnikov. Turistični vodniki bodo v prihodnje preko vodenj različnim ciljnim skupinam zastopali in promovirali naše mesto. Tudi v prihodnje bomo za njih organizirana različna izobraževanja.

Turistično-informacijski center Velenje je v letošnjem letu vsak mesec organiziral tudi mesečna brezplačna tematska vodenja za občanke in občane. Vsebino in kraj vodenja so prilagodili aktualnemu dogajanju za posamezni mesec. V februarju so počastili pesnika Karla Destovnika Kajuha in predstavili mestne spomenike. Marčevsko vodenje je bilo posvečeno velenjskim ženam in predstavitvi njihovega prispevka pri izgradnji mesta. Aprilsko vodenje je zaradi slabega vremena odpadlo. V mesecu maju je vodenje potekalo ob cvetličnem sejmu, spoznali ste lahko vlogo zelenih površin v našem mestu in razvoj mesta s strani ekologije, za konec pa se prepustili pogostitvi v trgovinici Domače dobrote. V juniju so se udeleženci "pripravljali" na prihajajoči Srednjeveški dan, tako smo pobližje spoznali okolico Velenjskega gradu in naselja Staro Velenje. Julijsko poletno vreme so izkoristili za sprehod ob Velenjskem jezeru, udeleženci so spoznali tudi kako so nastala naša jezera. Za popestritev so obudili zanimiva zgodovinska in mitološka bitja, ki so povezana z jezeri in njihovo okolico, vodenje pa zaključili v pravljični deželi na enem izmed vrtičkov naselja Kunta-Kinte. V avgustu so si lahko udeleženci tematskega vodenja ogledali muzej v gasilskem domu Šalek, spoznali zanimivo poslikavo cerkvice sv. Andreja in se povzpeli na Šaleški grad. Septembrsko vodenje je bilo posvečeno občinskemu prazniku, obujanju spominov ob nastanku mesta in spoznavanju nove pridobitve - velenjske promenade. Zadnja tri vodenja pa so namenili spoznavanju historičnih vil in njihovih zgodb, v oktobru Vile Herberstein, novembru graščine Gorica in v soboto, 6. decembra, pa so spoznali zgodbo Vile Biance.

Z organizacijo tematskih vodenj za občanke in občane bodo v Turistično-informacijskem centru Velenje nadaljevali tudi v prihodnjem letu.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje