O-STA

Zlata plaketa za življenjsko delo mag. Ivanu Marinu

Velenje, 28. januar 2015 - Danes bodo na osrednji prireditvi Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Ljubljani podelili priznanja za izjemne dosežke pri ustvarjalnem, poustvarjalnem, raziskovalnem, publicističnem in organizacijskem delu, kulturni vzgoji in izobraževanju, razvijanju kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu in pri ohranjanju nacionalne kulturne dediščine. Najvišja priznanja so: odličja sklada (Zlata in Srebrna plaketa), področna priznanja (Gallusove, Maroltove ter Linhartove plakete in listine ter Plaketa in listine Mete Vidmar) ter priznanje Zlati znak, ki jih sklad podeli na podlagi


Prejemnik Zlate plakete za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti je Velenjčan mag. Ivan Marin, častni občan Mestne občine Velenje.

Mag. Ivan Marin je ena najvidnejših osebnosti glasbenega ustvarjanja v Sloveniji. Svoje življenje je posvetil glasbenemu ustvarjanju, vzgoji in izobraževanju. Bil je direktor glasbene šole, predaval je umetnostno vzgojo - glasbo na Gimnaziji Velenje, vodil Rudarsko godbo, kasnejši Pihalni orkester Premogovnika Velenje in Dekliški pevski zbor Gimnazije.

Mag. Ivan Marin je prevzel dirigentsko palico Rudarske godbe Velenje, za svojim očetom leta 1964. Pod njegovim vodstvom je godba navduševala številne poslušalce, prepričala ocenjevalne komisije in glasbene kritike. Udeležila se je mnogih gostovanj doma in v tujini. Koncertirala je v Avstriji, Luksemburgu, Italiji, Švici, Španiji, na Češkem, Madžarskem in Nizozemskem. Posneli so vrsto gramofonskih plošč, kaset in zgoščenk. Na petih svetovnih tekmovanjih pihalnih orkestrov v Kerkradeju na Nizozemskem je dosegla prvo mesto, osvojila zlato plaketo in s tem priznanje za odličnost. Tudi na drugih tekmovanjih v Sloveniji in v mednarodnem okolju je osvojila mnogo zlatih in srebrnih plaket, nagrad, priznanj in pohval. Leta 2004, po 40-ih letih vodenja, se je mag. Ivan Marin uradno poslovil od taktirke.

Mag. Ivan Marin je ob delu končal drugo stopnjo študija klarineta, v Beogradu pa še magistrski študij.

Leta 2001 je dobil mag. Ivan Marin dve visoki priznanji: postal je častni član slovenskega orgelskega društva in dobil je nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo v vzgoji in izobraževanju na področju glasbenega šolstva.

Leta 2002 ga je ob občinskem prazniku Mestna občina Velenje zaradi njegovih zaslug za razvoj glasbe in glasbenega šolstva razglasila za svojega častnega občana.

Že med študijem na Akademiji za glasbo, zlasti pa po zaposlitvi v Glasbeni šoli Velenje je bil Ivan Marin dejaven tudi v mnogih ustanovah, zvezah in komisijah na glasbenem in širšem kulturnem področju: bil je predsednik Glasbene mladine Slovenije in tudi član njenega jugoslovanskega predsedstva, vodil je komisijo za določanje učnih programov v glasbenih šolah, Zvezo kulturnih organizacij, Združenje pihalnih orkestrov Slovenije, Umetniški svet Zveze slovenskih godb in še bi lahko naštevali. Po magisteriju je postal tudi član mednarodnega glasbenega združenja CISMA in Evropskega združenja glasbenih šol EMU. Je tudi stalni član in predsednik žirij na tekmovanjih slovenskih pihalnih orkestrov.

V Mestni občini Velenje smo na mag. Ivana Marina izjemno ponosni in mu kot prejemniku Zlate plakete za življenjsko delo na področju glasbenih dejavnosti iskreno čestitamo.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje