O-STA

NOVINARSKA KONFERENCA ZDRAVSTVENEGA DOMA VELENJE

četrtek, 5. februarja 2015, ob 12. uri

IZJAVA DIREKTORJA ZDRAVSTVENEGA DOMA VELENJE JOŽETA ZUPANČIČA OB DOMNEVNEM SUMU MALOMARNEGA ZDRAVLJENJA OTROKA

Od novinarjev smo v nedeljo, 1. 2. 2015, popoldne izvedeli, da naj bi kriminalisti Policijske uprave Celje podali kazensko ovadbo proti odgovornim v Zdravstvenim domu Velenje zaradi suma opustitve zdravstvene pomoči otroku v dežurni ambulanti Zdravstvenega doma Velenje prejšnji dan, kar ste povzeli skoraj vsi mediji. Novica nas je presenetila, saj je ustaljena praksa, da mene ali vodjo urgentne službe o izrednih dogodkih iz dežurne ambulante obvestijo.

Ko smo v ponedeljek, 2. 2. 2015, od Policijske uprave Celje dobili podatek, za katerega otroka naj bi šlo, smo preverili potek obravnave otroka pri nas in tudi pridobili informacije iz bolnišnic, kjer je bil otrok hospitaliziran (bolnišnica Slovenj Gradec, Pediatrična klinika Ljubljana).

Ugotovili smo, da je bil otrok v dežurni ambulanti korektno obravnavan in skladno s strokovnimi smernicami napoten na zdravljenje v bolnišnico.

Naj na kratko povzamem potek dogodkov: otrok iz Šmartnega ob Paki je zbolel v petek, 29. 1. 2015, z bruhanjem in drisko. V dežurno ambulanto je prišel v petek popoldne. V dežurni ambulanti ga je pregledal specialist urgentne medicine. Zdravnik se je po pregledu otroka zaradi začetnih znakov izsušitve in možnosti, da pri tako majhnem otroku ob bruhanju in driski lahko prišlo do poslabšanja stanja, skladno s strokovnimi smernicami odločil, da bo otroka napotil na zdravljenje v bolnišnico Slovenj Gradec. Izvid obravnave in napotnico za sprejem na pediatrični oddelek so starši prejeli ob 17.08 uri. Na otroški oddelek bolnišnice Slovenj Gradec je bil sprejet v petek zvečer ob 21.23 minut. Ob sprejemu ni bil prizadet, zaradi izsušitve je dobil ustrezno terapijo. Povzemam izjavo bolnišnice Slovenj Gradec: "Obravnava je bila opravljena kakovostno in v skladu s pravili stroke. Potrdili smo okužbo z rota in adeno virusom. Dojenček je prejel terapijo v obliki hranjenja z adaptirano formulo, ki jo je že prejemal tudi doma. Po hranjenju je nastopila alergijska reakcija v smislu kožnih izpuščajev in pljučne simptomatike, ki je izzvenela po prejemu ustrezne terapije, stanje dojenčka pa je bilo ves čas stabilno. Zaradi otrokove starosti in v skladu s pediatrično doktrino smo se odločili za premestitev otroka na terciarni center z ustreznim in strokovnim spremstvom." Diagnozo in zdravljenje so potrdili tudi na Pediatrični kliniki v Ljubljani.

Zakaj starši otroka niso peljali k pediatrinji, ki je delala ta dan v Zdravstveni postaji Šmartno ob Paki od 8. do 12. ure, ne vemo. Res je, da so v dežurni ambulanti čakali približno eno uro in pol, saj sta bili obe dežurni ekipi zaradi življenje ogrožajočih stanj na terenu. Po preverjanju in izjavi pomočnice direktorja je bila v ambulanti ves čas prisotna medicinska sestra in občasno zdravnica, ki je ob svoji redni ambulanti kontrolirala stanje v dežurni ambulanti. Otrok ob pregledu v dežurni ambulanti ni bil prizadet in ni potreboval prevoza z reševalnim vozilom. Ne vemo, zakaj so starši otroka peljali v bolnišnico šele zvečer, saj so vedeli, da se stanje pri dojenčku lahko poslabša, zato je tudi bil napoten v bolnišnico.

Menimo, da je bila izjava Policijske uprave Celje, glede že vložene kazenske ovadbe, zelo nekorektna. Prav tako je nekorektno, da se v nekaterih medijih brez predhodnega preverjanja obtoži zdravstveno osebje, ki ob nenormalnih obremenitvah ob epidemiji gripe in gripi podobnih obolenj ter na robu svoje zdržljivosti korektno obravnava bolnike, ki iščejo pomoč v rednih ambulantah in v dežurni ambulanti. Pričakovali bi, da bi mediji, ki imate močan vpliv na javno mnenje, prispevali k ozaveščanju ljudi, da ne bi po nepotrebnem z ne nujnimi bolezenskimi stanji obremenjevali dežurne službe. Na ta način bi skrajšali čas za obravnavo bolnikov, ki res potrebujejo nujno medicinsko pomoč in zmanjšali možnost za zaplete zaradi dodatnih okužb, ki se jim v polni čakalnici bolnikov z vročinskimi stanji praktično ni možno izogniti.

Sodelavci v dežurni ambulanti so zaradi pisanja v medijih zelo prizadeti. Nekorektne izjave v medijih so dežurni službi Zdravstvenega doma Velenje, ki dela dobro, povzročile veliko moralno škodo.